Lekker koud in Amerika al. Vanochtend gemeten -27.2°C in Montana en and -26.1°C in North-Dakota. De de meteoroloogKevin Lawrence geeft als droog commentaar: “En dan te bedenken dat de winter nog maar 42 dagen op zich laat wachten…”. Zij nu dus, maar gaat volle maan echt de boel op zijn kop zetten? Krijgt Europa alsnog een start van de winter vergelijkbaar met 2010?

We gaan even terugkijken in 3 stappen. Eerst hierboven de sneeuwafwijkingen gisteren. Vette plus in Amerika. Niet te zuinig. Hoe was dat op 9 november in 2010?

Nou laten we zeggen dat niets er destijds begin november op wees dat Europa de hele maand december de film Ice Age zou gaan nadoen.

En dat deed het dus wel vanaf 26 november. In drie dagen tijd raakte het hele continent dik besneeuwd.

En dat was gewoon ontzettend leuk. Had destijds echt niet kunnen bevroeden dat ik 8 jaar later al naar Oostenrijk was geëmigreerd om mijn skipassie en skill nog eens in een overdrive te kunnen gooien. Ben bezig mijn zesde paar ski’s aan te schaffen. Heb dan slalom, reuzenslalom, super G, freeride carve, freeride vertical, langlauf skatig plus nog snowboard en skwal.

Maar moet ik al die dingen aan de wilgen hangen? Of komt het allemaal nog goed? Nou de laatste modelruns lusten er pap van. Zie hierboven de serie tot aan de cliffhanger. Eigenlijk exact het scenario van mijn tweede boude voorspelling.

Met de volgende volle maan is de te warme fase in Europa afgesloten en bouwen zich weer sneeuwfronten op die de Alpen wit gaan maken. Tot volle maan komt er geen nieuwe dump. Dus nergens in de Alpen meer dan zeg 20cm sneeuw onder 1500m. Daarna keert het om. Voor de maand dan om is zijn minstens de helft van de Alpen dan wit boven 1200m. En die sneeuw op die hoogte blijft dan minstens eens een volle week liggen. Hopelijk zelfs is het al de basis voor de rest van het seizoen.

Ik koppelde het zelfs terug naar de vorige volle maan eind oktober die eerst kou bracht en een paar dagen later een enorme dump aan de westelijke Italiaanse kant. De laatste berekening van het Amerikaanse model komt juist daarop uit!

De middagrun was voor de Lage Landen eigenlijk het mooist wet gewoon een serie ijsdagen aan het einde vanaf 22 november.

De laatste run is minder vriezend en daar moet je eigenlijk ook altijd maar van uitgaan zo lang het nog zo diep in de meteofiction ligt. ga nog niet te ver denken van het klimatologisch gemiddelde. Komt het dichterbij worden de uitschieters geloofwaardiger. Dus de Lage Landen gaan gewoon naar kurkdroog “Wim Hof weer” waarbij je de Siberische -30ºC kunt simuleren door in een T-shirt in de zon te gaan fietsen.

En krijg ik op 750m NAP eindelijk return on emigration? Krijg ik de overgang van deze schitterende herfst naar echt winterweer eind november? Nou de 30% kans op sneeuw is binnen. Bij mij op de stoep. Duimen dan maar. En mee naar de opening in Les Menuires op 8 december is echt een goed idee. ga je mee? Vraag hier vrijblijvend aan.

Categorieën: Avondupdate

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.