De 12h- of zogenaamde avond- runs, die eigenlijk van 12h smiddags zijn maar in de loop van de avond verschijnen, laten nog meer sneeuw zien! Bovenstaande GFS berekening doet er tot aanstaande vrijdagmiddag (het punt dat Hajo vanmorgen in zijn sneeuwbericht bekeek) alvast overal een centimeter of 10 bij ten opzichte van de 0h run.  Ook in de Pyreneeën nu 25 cm. Een pak sneeuw dus. Want we zagen Hajo vanmorgen in de reacties nog een mooie definitie geven: meer dan 30 cm: dump, een pak sneeuw is 15 tot 20 cm, minder dan 10 cm een laagje, minder dan 5 cm is poedersuiker.  En er komt nog meer natuurlijk. Zo verder naar kijken.

[metaslider id=28890]

Het werd al opgemerkt in de reacties onder het vorige bericht: vroeg in de avond alweer vorst aan de grond. Opmerkelijk scherpe daling. Plaatselijk ging de temperatuur in 2 uur tijd 8 graden onderuit. Het was even goed nowcasten want de kaart met minima geeft de (lagere) temperaturen van vanmorgen vroeg weer. Vanavond registreerde Woensdrecht op waarnemingshoogte voor zover het koudst : 1.1 °C. Op 10 cm boven of “aan” de grond of nog mooier op “klomphoogte” en dus ook op de uitstalingsgevoelige objecten zoals autoruiten op diverse plaatsen lichte vorst. Veel verder dan dit zullen we niet komen, sterker, de stemperatuur zal gaan oplopen. Het dauwpunt is bereikt en bovendien neemt op nadering van een trog (uitloper) van de depressie bij IJsland de bewolking en wind toe. Grappig is dat er zelfs in de 12h runs nog veel onzekerheid in de timing van de vanuit het westen naderende bewolking en regen zat. De regen wordt door het GFS model bijna 3 uur later (pas tegen de ochtendspits)berekend dan door het ECMWF. Een en ander heeft te maken met al dan niet stagnerende koufront dat in de trog zit. Actueel lijkt het GFS er wat beter op te zitten. Achter het koufront wordt de neerslag morgen wat buiig van karakter, in de zuidwestelijke helft van de Benelux mogelijk met (een beetje) onweer en hagel.

ECpluim M-NL 131113_12h

Goed gezien van de heren in de eerste 2 reacties onder dit bericht. Behalve op zondag, wanneer zich in de nieuwe ECMWF hoofdberekening (de rode lijn) tijdelijk een apart hogedrukgebiedje boven de Britse eilanden ligt, is die hoofdrun een warme uitbijter met een afwijkend luchtdrukpatroon. Die ik dus gerust durf te verwerpen. Dit wordt hem niet. En zelfs als dat wel zo zou zijn: ook hier na 20 november veel uitzakkende kou en sneeuw over de Alpen.

 Europe_2013111312_pmsl_174

Heel veel verschil in het Luchtdrukpatroon zit er niet eens. Beide modellen laten een oceaanblokkade zien. Allen, tot en met medio volgende week laat het ECMWF de hogedruk veel verder weg op de oceaan liggen, waardoor depressies verder kunnen oprukken en in eerste instantie voor  ongewenste zuidelijke sferen zouden kunnen zorgen.

168_35

We zijn er nog niet, want net als in de 0h run zorgt een uitloper van het oceaan-hoog er in de 12h runs ervoor  dat vanaf zaterdag de sneeuwgrens tot dinsdag rond de 2000 meter komt te liggen. Maar zoals we bovenaan al zagen: er ligt vrijdag al zo veel dat dat waarschijnlijk niet meer weg dooit (hoop ik). Dan in ieder geval een nieuwe dump. Waar het meeste gaat vallen is afwachten. In deze uitvoer of plaat (want is het er geen?!!)  in de Zuidwest-Alpen en, daar zijn we weer, Picos d’Europa in Noordwest-Spanje. Daar ook de meeste kou die via de Britse eilanden helemaal naar het zuiden zakt. Sneeuwgrens soms op 200 meter? We gaan het zien. Voor Groot-Brittannië worden overigens vanaf dinsdag wel dikke ijsdagen berekend maar nauwelijks neerslag; die zou er links en rechts omheen schieten. Dat mis ik een beetje, vreemd. Wie? Al met al: linksom of rechtsom, de winter komt eraan. De GFS 12h run houdt hem zelfs helemaal vast tot het einde (+384 uur).

De winterinval in het oosten van de Verenigde Staten waar Hajo al een week over schrijft, vanmorgen in dit bericht nog even samenvattend. Die steeds legendarischer wordt. In de nacht naar woensdag sneeuwde het over een groot gebied in het zuidoosten van North Carolina (ja vlak boven Florida in feite) tot vlak langs de kust. Niet heel veel, soms zoals in Wilmington 0.1 inch (= 2 mm) valt hier te lezen. Toch heel bijzonder: nooit eerder (ja, sinds het begin van de waarnemingen; 1870) sneeuwde het zo vroeg! Bekijk als het filmpje afgelopen ook de 2e in de lijst; mooi overzicht. De temperatuur-crash was even opmerkelijk: dinsdagmiddag nog dik 20 graden Celsius; aan het begin van de nacht rond het vriespunt. Lees daarover Temperature drops 35°. En op de facebook pagina van de nieuwszender www3newschannel nog meer foto’s van snowvember.


 


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

15 reacties

Gesloten voor reacties.