De winterse ontwikkelingen blijven op de kaarten voorbij komen, we duiken zo snel in het verse GFS! Eerst nog zo’n heerlijk plaatje uit Les Menuires waar Hajo volgend weekend met een groepje lezers het seizoen gaat openen. Welk weer ze daar gaan krijgen is nog wel erg spannend, kijk snel mee!

Alsof we de weergoden verzocht hebben, precies op 8 december valt de kou de Alpen aan. Na een overigens vrij slechte week waar zelfs Val Thorens op 2300m een keer regen kan zien, ja de sinterklaasweek hadden we al een tijdje afgeschreven.

Op die kou zit ook neerslag natuurlijk, hoe dat in elkaar steekt heeft Hajo vanmorgen in zijn videobericht haarfijn uitgelegd, kijk nog eens terug. Met een sneeuwgrens die op het hoogtepunt (of dieptepunt) ver onder de 1000m uitkomt zullen een hoop skigebieden erg blij zijn. Hoeveelheden tussen 20 en 120 cm sneeuw zijn goed mogelijk! Moeten we dan ook maar de raad-de-sneeuwhoogte-wedstrijd starten? Overigens stormkansen voor de LL op 8 december, Ronaldo stipte het als een aan, kom er maar in!

In de periode tussen 8 en 11 december kan het gewoon aanhoudend sneeuwen aan de noord en west kant van de Alpen. Maar wat daarna gebeurt in GFS 06 is misschien nog wel interessanter! De oceaandepressies laten een gaatje in de ruimte naar het noorden vallen en zo weet de hoge druk een steekpass richting IJsland te maken!

Met een Scandihoog tot gevolg en de kou van de eerdere polaire uitbraken aangevuld met kou uit het oosten! Droomsituatie! En het is niet zomaar 1 run die dit berekent, Hajo noemde het vanmorgen een scenario en in het Weercafe zitten we er al tijden bovenop.

In de kansenkaartjes van Meteociel is de trend goed te zien. We zien hier de kans dat het op zo’n 1500m kouder is dan -5. Via IJsland naar Lapland kleinere kansen (Scandihoog), over het Europese vaste land grotere kansen (oostenwinden).

Onder een wat bewolkt hoog met regelmatig lichte sneeuwval voor de LL kan het dan vooral in de Alpen bitterkoud worden!

Op termijn wordt in deze run het Scandihoog wel naar het zuiden gedrukt dus zullen we straks in het ensemble op het einde een stijgende temperatuur zien. Maar met elke run kunnen we meer of minder bevestigen of we ook voor de Lage Landen naar een winterser weertype gaan. De Alpendump begint nu al richting zekere betrouwbaarheid te gaan!

Hier het ensemble voor Kleinwalsertal, Jackpot tussen 8 en 11 december, daarna is de exacte positie van het hoog nog onbepaald. De controle- en hoofdrun trekken lekker aan dat gemiddelde! Eerlijkheid gebied te zeggen dat het ensemble voor de LL iets verslechterd is maar nog steeds ziet ook die er nog bovengemiddeld winters uit. We gaan leuke tijden in, praat vanmiddag gezellig mee in het Weercafe, ik ga een duik in de zee nemen in dit heerlijke herfstweertje 😉


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

63 reacties

Gesloten voor reacties.