Op wat een mooie bol leven we toch. Ondanks dat het inmiddels bijna half mei is kan er nog steeds geskied worden in de Alpen. In Val Thorens was het maandag gezellig druk. Aan het klasje op de foto (klik hier voor groot) te zien zijn het vooral de locals – toch wel een beetje jaloers op.. Na deze week zullen de liften ook daar stoppen. Houdt het dan op voor de wintersportweerman? Allesbehalve dat. Immers, sinds kort het hele jaar rond. Natuurlijk gaan we ook de zomersportweerman uithangen. Maar er valt nog genoeg te volgen. En gaan we naadloos over naar het zuidelijk halfrond.  Zo heeft het op 21 april in Afriksi (Lesotho, Zuidelijk Afrika) al flink gedumpt, valt op te maken uit dit weerbericht. Tijdelijk is het er wat warmer geweest, vrijdag wordt weer wat verse sneeuw verwacht. 6 juni opent daar het seizoen.

 

Deze actuele plaat uit Nieuw-Zeeland is spannend en veelbelovend. Verder zijn er ook prima mogelijkheden in Zuid-Amerika. Leuke plaatjes, maar hebben we daar ook wat aan? Ver weg allemaal. Ben je zo iemand, die graag verre reizen maakt, en dan naast de zwembroek of bikini ook de ski’s als standaard bagage heeft? Deel het in de reacties!

 

Dinsdag was een spannende dag voor de Benelux. Zou het (hevig) gaan onweren? Zoals zo vaak een complexe situatie, wat de voorspelling zeer lastig maakte. Uiteindelijk viel het mee (of voor de liefhebbers: tegen). Hoe anders was het in het Oostenrijkse Steiermark. 69 mm in 2 uur tijd, dat was te veel van het goede en veroorzaakte een berg ellende. Lees hier het bericht van de ORF.

Donderdag Hemelvaartsdag voor veel mensen een vrije dag en misschien zelfs wel een lekker lang weekend. Een vrij forse depressie die dan boven Ierland ligt zorgt voor regen in vrijwel geheel Groot-Brittannië, maar de overtocht lijkt voor Roland nog droog te verlopen. Zoals al eerder verwacht wel veel wind, zeker 5 of 6 ft, misschien wel de 7 aantikkend. Hoe verder naar het oosten des te beter het zal zijn. In Nederland gewoon een mooie dag.  Zoals gebruikelijk op de Wadden nog het minst – een graad of 11, verder prima. Zelf vertrek ik vanavond na mijn avonddienst voor een lang weekend naar de Veluwe. Ik reken op een zonnetje, 16 of 17 graden, en vrij weinig wind.

Vrijdag trekt de depressie langzaam  richting Scandinavië, dan krijgt  Nederland met de regen en behoorlijk wat wind te maken. En een stuk frisser, in het weekend hebben we het met een graad of 12 waarschijnlijk wel gehad. Zaterdag en zondag lijkt een herhaling van zetten te worden, een tweede lagedrukgebied ligt al klaar en volgt volgens de berekening van deze ochtend vrijwel dezelfde koers. Met op beide dagen veel regen. Misschien zondagmiddag tijdelijk wat minder wind, ook op zee. Maar te zien aan het ensemble dat gisteravond verscheen zit er nog erg veel onzekerheid in die koers. Zie maar eens wat een spreiding al vanaf zaterdag in zowel de neerslaghoeveelheden, windsnelheid, als temperatuur. Straks het nieuwe ensemble nog maar eens zien. Ook om stiekem wat verder vooruit te kijken. Voor halverwege volgende week beloven ook de nieuwste hoofdruns van zowel het Europese als het Amerikaanse model hele mooie 20-plussers. Maar wat een onzekerheid in diezelfde bovenstaande pluim van gisteravond! De hoofdrun zit erg ver bovenin. Met bijna evenveel recht zou ik kunnen zeggen: het wordt 10 graden..

Tot slot toch nog even naar de Alpen kijken. Want we zouden voor de grap blijven volgen. De kou wordt dit weekend weer ver naar het zuiden geblazen. Zondag de sneeuwgrens op 1200 meter, rond de Zwitserse / Oostenrijkse grens 15 cm?!!

Categorieën: Nieuws

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

13 reacties

Gesloten voor reacties.