dertiggraden

Vooral als weerman moet je stilzitten als je geschoren wordt. Natuurlijk had ik de afgelopen 48 uur ook wel willen roepen dat het helemaal niks meer zou worden met onze zomerse of tropische dagen, maar ik ben gelukkig blijven zien dat het vooral vrijdagavond erg warm gaat worden en hield de deur op een kier. Daarom schaam ik me niet nu weer aan te sluiten bij de berichtgeving van 29 mei en 30 mei: het is gewoon nog mogelijk dat België en de “continentale” delen van Nederland vrijdagavond en zaterdagmiddag de +30ºC gaan aantippen.

pluimmidden0306

De +25ºC gaat sowieso 2x sneuvelen. Tja en dan op 7 juni als we de verjaardag van mijn dochtertje vieren is het alweer gedaan. We gaan terug naar “nieuwe-kleine-ijstijd-weer”. In feite schitterend zonnig en droog weer alleen een beetje koel. Als je dan toch gewoon in T-shirt en korte broek blijft lopen is het bovendien nog eens erg gezond ook. Richting eind juni hebben we misschien weer een opwarming maar reken er zeker niet op.

hoedjeszellamsee

De luchtdruk is nog hoog in de Alpen maar met de warmtegolf naar onze contreien gaat dat veranderen. Het is al een tijd erg nat in de Alpen en dat wordt de komende 14 dagen alleen maar erger. Dagelijks neerslag aan noord en zuidzijde. Tja het hoort bij een gebergte om nat te zijn zelfs in een land als Marokko. En het is gewoon maar te hopen dat met de schoolvakanties een hele mooie fase gaat aanbreken, met klaterende bergbeken en toch heerlijk warm en droog weer. Hierboven Zell am See Kaprun vanochtend met meteen al mooie cumulussen die vandaag en morgen nog niet zullen ontaarden in onweer aan de noordkant maar vanaf zaterdag des te meer.

alpengfs0306

Volgens beide weermodellen zijn de Alpen in de komende tien etmalen de natste plek van Europa. Met verder aanhoudende nattigheid in de gebieden die volgens sommigen absoluut zouden gaan verwoestijnen de komende decennia. En ook Noorwegen blijft nat en hogerop ook … wit!

accuec0306

Idem dus in het Europese model.

Arnstein Tjøstheim van het Noorse KNMI: “Juni niet goed te beginnen. We kunnen alleen maar hopen op betere tijden.”

Die is dan wel weer om in te lijsten. Hierrr heb ik hem van. Zo iets als dit jaar hebben ze bij de Noorse strooidiensten nog nooit meegemaakt. Uit Australië bereikt ons het bericht dat Adelaide de koudste start van juni in 30 jaar beleeft. Dat kon er nog wel bij nu we weten dat in Boston zowel op 1 als op 2 juni (H/T Leo) stokoude kouderecords zijn gesneuveld.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

65 reacties

Gesloten voor reacties.