koud0906

Zo koud is het op dit moment. Het KNMI stelt dat: In een groot deel van het land zijn er uitgestrekte wolkenvelden aanwezig die geleidelijk aan oplossen. Vanmiddag komt er dan ook op steeds meer plaatsen ruimte voor de zon. Laten we met elkaar delen of dat ook werkelijk gebeurt. Zo niet zie ik het vandaag nog fors koud blijven. nIn De Bilt is alles lager dan 15,5ºC recordkoud.

lopend0906

En dan denk je dat we echt afglijden naar een nieuwe ijstijd en dan zie je dat het allemaal nog wel aardig normaal is. We zitten pas 0,6ºC onder het maandgemiddelde en komende vrijdag al schieten we naar ruim boven gemiddeld.

vrijdagtemps

Het is echt een herhaling van zetten van vorige week!

pluim0906b

En dan vallen we weer terug. Toch wel naar opmerkelijk koude waarden! (H/T Siem). Top 10 koud sowieso. Alleen 15 juni 1971 was nog gekker: 9,9ºC. Ach wie weet valt het mee en zitten we dichter tegen het maandgemiddelde aan. En we houden goede kansen om het droogste plekkie van Europa te blijven. En dat is heel bijzonder. Cursus Wim Hof er tegenaan en je ervaart die 15ºC als 25ºC. Hoef je niet eens te emigreren.

zondvloed

In de Lage Landen is het feest vrijdagmiddag al voorbij. Regen en onweer vanuit het zuiden. In de avond schuift dat over de Wadden heen. Leo merkte op dat het daarbij vrijdag aan het einde van de ochtend in delen van Frankrijk bizar kan gaan plenzen. Hierboven zie je dat dat vervolgens in het weekeinde ook weer in de Apen kan gebeuren. 46mm neerslag in 3 uur haal je ook onder de douche nauwelijks. Bij wijze van spreken. Dus zal het weer misgaan? Als het mis gaat dan gewoon weer op een verrassende plek. Dat maakt het zo moeilijk. De natuur wil die hele Alpen weg hebben en viert op zulke dagen kleine succesjes. Wij mensen zijn er mooi klaar mee…

see0908

In See in het Paznauntal en dus niet ver van het beroemde Ischgl is er voor tientallen miljoenen schade aan bebouwing. Ook de landbouw rond Innsbruck is getroffen door een miljoenenschade. Het is wel bitter om te lezen dat in Dierikon waar een moeder en dochter verdronken plannen waren om de lokale bergbeek te beveiligen, maar dat men de plannen wegens geldgebrek niet uitvoerde.

windparks

Tja als je al je geld uitgeeft aan windparken dan kun je andere belangrijke dingen niet doen… een tragische vergissing noem je dat!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

23 reacties

Gesloten voor reacties.