koud0906

Zo koud is het op dit moment. Het KNMI stelt dat: In een groot deel van het land zijn er uitgestrekte wolkenvelden aanwezig die geleidelijk aan oplossen. Vanmiddag komt er dan ook op steeds meer plaatsen ruimte voor de zon. Laten we met elkaar delen of dat ook werkelijk gebeurt. Zo niet zie ik het vandaag nog fors koud blijven. nIn De Bilt is alles lager dan 15,5ºC recordkoud.

lopend0906

En dan denk je dat we echt afglijden naar een nieuwe ijstijd en dan zie je dat het allemaal nog wel aardig normaal is. We zitten pas 0,6ºC onder het maandgemiddelde en komende vrijdag al schieten we naar ruim boven gemiddeld.

vrijdagtemps

Het is echt een herhaling van zetten van vorige week!

pluim0906b

En dan vallen we weer terug. Toch wel naar opmerkelijk koude waarden! (H/T Siem). Top 10 koud sowieso. Alleen 15 juni 1971 was nog gekker: 9,9ºC. Ach wie weet valt het mee en zitten we dichter tegen het maandgemiddelde aan. En we houden goede kansen om het droogste plekkie van Europa te blijven. En dat is heel bijzonder. Cursus Wim Hof er tegenaan en je ervaart die 15ºC als 25ºC. Hoef je niet eens te emigreren.

zondvloed

In de Lage Landen is het feest vrijdagmiddag al voorbij. Regen en onweer vanuit het zuiden. In de avond schuift dat over de Wadden heen. Leo merkte op dat het daarbij vrijdag aan het einde van de ochtend in delen van Frankrijk bizar kan gaan plenzen. Hierboven zie je dat dat vervolgens in het weekeinde ook weer in de Apen kan gebeuren. 46mm neerslag in 3 uur haal je ook onder de douche nauwelijks. Bij wijze van spreken. Dus zal het weer misgaan? Als het mis gaat dan gewoon weer op een verrassende plek. Dat maakt het zo moeilijk. De natuur wil die hele Alpen weg hebben en viert op zulke dagen kleine succesjes. Wij mensen zijn er mooi klaar mee…

see0908

In See in het Paznauntal en dus niet ver van het beroemde Ischgl is er voor tientallen miljoenen schade aan bebouwing. Ook de landbouw rond Innsbruck is getroffen door een miljoenenschade. Het is wel bitter om te lezen dat in Dierikon waar een moeder en dochter verdronken plannen waren om de lokale bergbeek te beveiligen, maar dat men de plannen wegens geldgebrek niet uitvoerde.

windparks

Tja als je al je geld uitgeeft aan windparken dan kun je andere belangrijke dingen niet doen… een tragische vergissing noem je dat!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

23 reacties

Gesloten voor reacties.