kastamonuya-sneeuw

De cold snap in Turkije is begonnen!  Zie hier en hier. Geen verrassing voor de trouwe lezers hier. Nieuw is dat ik inmiddels voldoende confidence heb in de sneeuw eind april in de Alpen dat ik er mijn zevende boude voorspelling van maak: tussen 27 april en 2 mei komt er over ruwweg drie kwart van de Alpenboog aan noord- en aan zuidzijde een fase met een sneeuwgrens niet hoger dan 1200m (ik verwacht 900m) en met in die periode over een breedte van minimaal 200km (noord en/of zuidzijde) tussen de 15 en 75cm verse sneeuw!

gfshoofdrun2104

Voor de noordkant van de Alpen (prikpunt Montafon in Vorarlberg) is het Amerikaanse model helemaal gek geworden vanochtend. Een totale temperatuurcrash precies aan het einde van de maand. Met idiote uitschieters ook in de neerslag (lees: sneeuwval). Maar de laatste dagen zit de hoofdrun consequent laag in het ensemble dus misschien is het model echt iets op het spoor. En bovendien: het Europese model gaat mee in de koude!

nachvorstmei

Kijk maar: de ochtend van 30 april in de berekening…. frisjes! En dit is dus het Europese model. Met -1,9ºC pas zou De Bilt een top 10 dagrecord hebben. Deelen had 19 april al een top 10 koude ochtend met -2,0ºC!

nachvorstmeigfs

En hier zie je de uitschieter van het Amerikaanse model op de kaart! Zo koud zal het niet worden…

noordkant2904

Om extra te onderstrepen dat het Amerikaanse model niet alleen staat toon ik de sneeuwverwachtingskaarten van het Amerikaanse model. Sneeuwgrens? 800m! Zeker droge sneeuw boven 1200m. Voor zover iets op die termijn zeker kan zijn. In het Amerikaanse model begint het al in de middag van de 27e. In het Europese model in de middag van de 28e.

zuidkant3004

En een dag later doet de zuidkant vol mee bij een sneeuwgrens tussen 1200 en 1600m. Wat een manier om mei binnen te gaan! Wel stoer van de Alpen dat ze zich niet laten kisten door de Pyreneeën!

dutchweek2104

Tuurlijk kijken we ook weer naar de Dutchweek Val Thorens. Dat het ook hier lekker koud wordt op 2300m is wel duidelijk. Eigenlijk een geluk dat het op 2 mei als het event begint waarschijnlijk al wat minder bar is. De neerslag komt binnen uit het westen en dus is het hier op de 26e al raak en dan de 29e opnieuw en komt op 2 mei als Dutchweek begint echt de grote klapper? Dat is te bezien. De Alpenboog is lang en de grote accumulaties komen altijd in kleine hoekjes microklimaat. Je kunt zo naast de pot piesen. Maar dat het geen groene Dutchweek lijkt te zijn is wel zeker…  huiskamervraag: in welke jaren was de Dutchweek wel eens groen dan?

hagel21april

Vorig jaar was 21 april Paasmaandag… in Duitsland viel toen bij zwaar onweer lokaal 20cm hagel! Tip van Wetteronline! Zie wat onze onweerspecialist Jeroen er vorig jaar over schreef!

Ook leuk:

Studenten van Universiteit van Colorado tijdens een klimaatprotest vorige week met een "training in burgerlijke…

Posted by Climategate.nl on dinsdag 21 april 2015

Studenten van Universiteit van Colorado tijdens een klimaatprotest vorige week met een “training in burgerlijke…

En deze…

Hahahaha… in Quebec hebben duizenden demonstranten een "levende thermometer" (natuurlijk heet en alarmistisch) gevormd terwijl er nog sneeuw ligt en het kwik rond 5 graden bleef steken eind april 2015!

Posted by Climategate.nl on dinsdag 21 april 2015

Tot vanmiddag of vanavond!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.