Frederic_WSWM

Het heeft bij mij in Rotterdam een beetje gesneeuwd afgelopen nacht. Niet genoeg voor een fraaie foto maar toch een gebroken dek. Ronaldo schoot me ongevraagd te hulp en appte vanuit Purmerend bovenstaande plaat zojuist. Niets aan toe te voegen!

Frederic

En ook bij onze Belgische collega Frederic in Meensel-Kiezegem een witte wereld! Hoe is het bij jullie?

GMT_TNTN_latest

De minima mogen er overigens al zijn hoor. Boven iets meer sneeuw vroor het in Deelen al matig op waarnemingshoogte, op 10 centimeter hoogte werd het -9.

rart_17011515_17011500Regen

Komt er nog meer sneeuw en blijft het liggen? Vandaag waarschijnlijk niet noemenswaardig. Afgezien van een enkele licht buitje laat alleen HIRLAM wat kleine kansjes zien. Eerst vanmiddag een zwak front dat zuidwaarts trekt en de westkust schampt. Als er al wat valt zal het regen of natte sneeuw zijn. De temperatuur komt overal nog vrij ruim boven nul, heel misschien pakt alleen het uiterste zuiden van Limburg de eerste ijsdag.

rart_17011600_17011500Sneeuw

Komende nacht doet datzelfde model nog een nieuwe poging met wat zuidwaarts overtrekkende neerslag. Uit wat dan valt zijn de sneeuwkansen een stuk groter.

rsum_17011609_17011500

Veel zal het sowieso niet zijn. Maar; het maakt nogal uit voor de nachtelijke afkoeling. En we willen graag weten hoe koud het kan worden; hoe snel we op de schaats komen.

tmin_17011612_17011500Minima maandag

Rondje langs de modellen leert me dat het fijnmazige KNMI / HIRLAM en het Europese ECMWF model er gelijkwaardig en het beste opzitten. Het Amerikaanse GFS onderschat de uitstraling, terwijl ik in HARMONIE minima tot -11 zie. Dat laatste lijkt me vrijwel onmogelijk; waarschijnlijk wordt hier uitgegaan van een virtueel sneeuwdek dat er niet (meer) is. En dus zet ik voor komende nacht in op bovenstaande. Bij weinig wind denk ik dat het genoeg is voor de vorming van een dun ijsvloertje op uitgebreide schaal. Morgen overdag zullen de maxima in het oosten rond het vriespunt uitkomen, in het uiterste westen wordt het misschien nog 3 graden boven nul. Maar omdat de lucht dan al lekker droog is en de zon maar weinig kracht heeft zal er weinig of geen smelt meer optreden.

tmin_17011706_17011500Minimadinsdag

Dat zou mooi zijn want in de nacht naar dinsdag gaan we los! Er kan één tot twee centimeter bij komen. Dinsdag wordt mogelijk in een groot deel van Nederland en België de eerste ijsdag.

rart_17011900_17011500

Daarna wordt het héél spannend. Ten eerste berekent het Amerikaanse model een wat vreemd sneeuw -en aan de kust regen of ijzel- signaal voor de loop van woensdag; tot zo’n 3 centimeter. Opmerkelijk bij de hoge luchtdruk maar we zien het al diverse runs terugkomen. In de gaten houden maar. En liever niet doen natuurlijk: we willen geen sneeuw op het ijs.

pslv_17011806_17011500BASIS

En dan zien we een cruciaal breekpunt. De modellen gaan vanaf donderdag enorm uit elkaar lopen; veel onzekerheid. En houden overigens voet bij stuk; weinig veranderd ten opzichte van de berekeningen van gisteravond. Dit zal min of meer de uitgangssituatie zijn; op woensdag nog weinig verschil. Hoewel, het GFS heeft boven de Baltische staten al iets meer hogedrukopbouw dan het ECMWF.

pslv_17012006_17011500EC

Het Europese model laat het hoog vervolgens min of meer in tweeën splitsen. Een kern trekt richting de Balkan; de andere vestigt zich boven de Britse eilanden. Met een noordwestelijke stroming voor de lage landen tot gevolg.

pslv_17012006_17011500GFS

De Amerikanen laten ons doen schaatsen. Ik zie een hartje; mooi toch? Het hogedrukgebied verplaatst zich netjes oostwaarts  en een oostelijke stroming zou het resultaat zijn.

tmin_17012112_17011500ZA

En dan zouden we de winter echt induiken. Overdag lichte tot soms matige vorst, in de nachten meest matig. Met in gedachte dat de minima wat onderschat worden door dit model; kan het nog mooier uitpakken.

tcdc_17012112_17011500

Dat kan een prachtig schaatsweekend worden! En wie weet hoe veel langer daarna nog. In dit scenario zou de dooi invallen op 25 januari maar dan zitten we uiteraard al ver in de meteo-fictie. Sowieso is het afwachten natuurlijk gezien de onzekerheid in de modellen en de termijn.

graphe6_1000___6.1320754717_51.9433198381_

Het ensemble van het Amerikaanse model gelooft er in ieder geval in; 85%. Bedenk hierbij waar al eerder voor gewaarschuwd is: zelfs als er 100% ensemble-overeenstemming is en alle modellen op één lijn zitten moeten we afwachten tot e.e.a. binnen de betrouwbare termijn komt. Meestal is dat een dag of vijf vooruit. Vaak langer, soms korter. Zoals nu. We zien dat de modelberekeningen het kennelijk erg moeilijk hebben met het al dan niet ontstaan van afwijkende winterse patronen; geblokkeerde situaties.  En het werkt nu eenmaal zo in ons maritieme klimaat. Het is desondanks enorm knap wat de modellen doen. Bijzonder vaak kloppen de trends en scenario’s tot een dag of tien vooruit. Ik denk bijvoorbeeld aan de sneeuw van afgelopen dinsdag en de ijzel van vorig weekend; dat zal al een week van te voren strak in de verwachtingen. En ook de sneeuw voor de Franse Alpen zagen we goed aankomen.

pluim_06260_0_00_60

Wow. Die hoef ik niet uit te leggen denk ik. Dit ECMWF-ensemble schiet mijn pleidooi voor de betrouwbaarheid deels aan diggelen. Minder dan 4 etmalen vooruit een compleet andere en dus onvoorspelbare wereld. Nu ja, spannend!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

115 reacties

Gesloten voor reacties.