Boek nu de ideale gezinsvakantie in het Montafon.

Obertauern
Lees verder >

Een vakantieparadijs voor jong en oud! En 100 kilometer aan wandelpaden!

Beleef unieke momenten in het meest zuidelijke Alpendal van Voralberg.

obertauern
Lees verder >

De leukste familievakantie beleef je hier.

Als deze dodelijke lawine niet bewijst dat portofoons EEN MUST zijn ….

check ook eens

82 Reacties

 1. PChico schreef:

  Hajo, Walkie talkie is het zelde als ping pong voor tafeltennis: speelgoed. Portofoon is de juiste benaming. Ik vind ten eerste dat men in deze tijd (lawinegevaar is extreem hoog) extra verantwoordelijk moet handelen. Dus ook al heb je allerlei beschermende maatregelen genomen: blijf, hoe saai ook, gewoon op de geprepareerde pistes.. Je brengt niet alleen jezelf in gevaar.
  Een portofoon kijkt mij inderdaad een nuttig hulpmiddel. Daarnaast zijn er heel veel apps waarmee je live je GPSlocatie kan delen. Die gebruik ik ook als ik alleen in de bossen aan het hardlopen ben. Een veilig gevoel voor mijzelf en mijn naasten.

  • Hajo schreef:

   Even opgezocht: walkie talkie is de officiële Engelse benaming. Portofoon de Nederlandse. Heb in de titel aangepast naar netjes Nederlands. Je analyse klopt verder niet in die zin dat de meeste doden vallen bij matig lawinegevaar. Je moet altijd verantwoordelijk handelen. Met een groep de Mount Everest beklimmen kan verantwoordelijk zijn als alle groepsleden zich ervan bewust zijn dat ze bewust een risico te sterven opzoeken hoger dan thuis voor de buis. Mensen begrijpen gewoon steeds niet wat het betekent een risicosport te beoefenen. Een risicosport is een sport die automatisch met zich meebrengt dat er dingen flink mis kunnen gaan als je niet oplet, pech hebt, of een combi van beide. Zwemmen en yoga en bridge zijn geen risicosporten.

   • PChico schreef:

    Het was geen analyse, maar gewoon mijn mening dat in deze uitzonderlijke omstandigheden met volgens mij veel meer risico op lawines, je je hunker naar adrenaline op een andere manier moet halen.

   • Ad schreef:

    De meest doden vallen bij matig lawinegevaar omdat dan erg veel lieden toch off piste gaan. Bij groot gevaar, niveau 3 of hoger. Hoewel bij 3 kun je in bepaalde gebieden afhankelijk van de sneeuw toch nog hellingen vinden die “veilig”te doen zijn.
    In ieder geval zijn er veel meer lieden op de berg bij gering gevaar dan bij groot gevaar en vaak teveel ook nog waardoor men toch ofwel zelf lawines veroorzaakt of anderen maar ook kan dan evengoed een “spontane”lawine ontstaan. In relatieve zin en absolute aantallen vallen er dus meer doden bij gering gevaar dan bij groot gevaar.

    PS, parachutespringen, duiken en bergsport zijn allen risicosporten waarbij je bij allen training, methodes en technieken hebt om het risico grotendeels weg te nemen. Alleen 100% lukt nooit.

 2. Hans schreef:

  Ik gooi ook maar meteen DE KNUPPEL er in: zelfs een walkietalkie, portofoon of hoe je het noemen wilt is GEEN garantie op overleving! Al zou er een helicopter boven onderaan de berg (klaar) staan, een compleet team Bergrettung in de startblokken! Al zou “men”. een schietstoel met ingebouwde parachute onder de kont hebben ( bij wijze van spreken) …. wanneer je wordt meegesleurd. ben je je oriëntatie kwijt….. Zal jij ongetwijfeld weten Hajo. In het slechtste scenario. helpt NIETS meer!

  • Hajo schreef:

   Als je kameraden niet bedolven zijn en goed getraind in zoeken, sonderen en scheppen…. dan is de kans zeer groot dat je gered wordt als je als enige van de groep bedolven raakt. Geen idee waar jij je op baseert. Niemand die een evidente risicosport beoefent zoekt een garantie op overleving. Je zoekt bijvoorbeeld een kans van 99,999% op overleving of 99,9999%. En er zijn ook mensen die bewust dingen doen met hooguit 99% kans op overleven. Daar mogen we niemand aan hinderen.

   • Hans schreef:

    Ik ga ook uit van een “slecht” scenario…… Hoeveel meter ben jij meegesleurd? Hoeveel cm/meter of MASSA lag er boven/op jou? Alleen al door de “tuimelingen” ben je de oriëntatie kwijt lijkt me. Lig je opgesloten door “bergen” sneeuw, weet jij dan wat “ boven” of “onder” is?
    Jij gaat nu uit van meerdere personen èn dat anderen niet bedolven worden (dus het meest gunstige scenario)……..
    Bij zulke omstandigheden gewoon niet offpiste!

  • Hajo schreef:

   Vermeld bij dit soort kreten altijd even of je zelf een gepassioneerde offpiste skiër bent of dat je een pure pisteskiër bent. In het laatste geval bemoei je je met iets waarmee je je niet zou moeten bemoeien. Live and let live. Moet een pisteskiër ook iets vinden van bergklimmen of ijsklimmen of autoracen? Het zijn twee dingen die alleen schijnbaar met elkaar te maken hebben. Laat mensen in hun waarde… laat mensen offpiste skiën…. en uiteindelijk heeft de bergredding ook een kick van de zoekacties. Anders zouden er niet zo veel vrijwilligers zijn. Ik ga misschien ook bij de bergredding in Hopfgarten. We’ll see.

  • Ad schreef:

   Klopt. In het slechtste scenrio is het altijd een slecht einde.
   Echter hetgeen Hajo toelicht met gebruik walkie-talkie daar heeft hij wel een punt. Ik kan mij genoeg momenten herinneren dat zo’n erg handig was geweest.
   Off piste skién is een risicosport zoals ik elders schreef net als parachute springen en duiken. Goede training, kennis, procedures volgen, materiaal, etc. helpen om dat risico grotendeels te vermijden maar 100% kan nooit. Immers dan zou er nooit iemand overlijden met die sporten. Als alpinist ben ik vaak omgekeerd omdat ik dacht. Terug beneden komen is belangrijker dan de top halen. Immers velen halen de top maar komen niet meer levend terug omdat men sigalen negeerde of het geleerde niet toepaste.

   En ja dan is er ook nog restrisico wat niet te vermijden valt. Maar 50% kans of 3% kans op een ongeluk is nogal een verschil.

 3. Stefan Kaptein schreef:

  Mooi verhaal, duurt te lang. Simpel antwoordt, blijf op de pistes met lawine gevaar 4 en 5, hoe dom ben je. Geen seconde medelijden, en respect voor de mensen die dat soort kneuzen (sorry for my Britisch accent) mogen uitgraven en een eikenhouten pyjama mogen aanmeten.

  • PChico schreef:

   Zo had ik het eigenlijk ook moeten verwoorden 🙂

  • Hajo schreef:

   Op sommige hellingen met minder dan 30 graden hellingshoek kun je prima offpiste ook met lawinegevaar 3 en 4. Wel moet je altijd bedacht zijn op NARSID in dit soort condities.

   • Ilona van Dam schreef:

    Hoe kun je dat zeggen Hajo. Naast het eigen leven dat je al met een zout korreltje neemt, breng je zoveel andere mensen onnodig in gevaar. Bij lawinegevaar 4 of 5 NOOIT van de piste af. Dan vraag je erom om dood te gaan. Geen medelijden met deze mensen maar juist wel met de reddingswerkers. Ze worden door deze domme mensen onnodig in gevaar gebracht.

   • Ad schreef:

    Moet hier toch wel Hajo gelijk geven.
    Even terzijde ik heb naast het feit dat ik lang geleden al (ben iets ouder dan Hajo) skileraar was in Oostenrijk veel geleerd van lieden van de reddingsdienst over sneeuw, wind, lawines. Ook meerdere keren met de reddingsdienst in Hochfugen lieden die absurde risico’s namen uit een lawine moeten bergen(dood) en redden. Was overigens geen lid van de dienst maar ging soms een dag met ze mee of zat nogal eens boven in een hut, huisje bij de lift, gondel op moment dat we met de verrekijker zagen dat iemand alleen in een lawine geraakte.

    Heb meerdere lawinetrainingen gedaan in Davos bij het SLF, Schnee und Lawinen I en II en in Hochfügen via SAAC.at

    Je kunt met niveau 4 beperkt off piste. Als je tenminste jezelf houdt aan de regels etc. zoals geleerd in de cursussen routeplanning off piste. Betekent dat je niet een beginnend freerider bent die net zijn eerste cursus gedaan hebt maar gevorderde kennis en ervaring hebt.
    Dat je met 4 niet op pistes moet komen is onzin. Dat is namelijk afhankelijk van de situatie, aan wat voor hellingen ligt de piste etc. Er zijn pistes die dan nog open zijn op sommige plaatsen omdat de piste niet in een risico zone ligt.
    “Lawineschaal 4 en 5 zijn bijvoorbeeld vooral bedoeld als waarschuwing voor het openbare leven en hebben als belangrijkste doel tijdig maatregelen te nemen om het openbare leven te beschermen tegen catastrofale lawines.”

    Bij niveau 5 zijn vrijwel alle liften en pistes gesloten en kun je ook beter van hellingen met sneeuw vandaan blijven, zelfs 300 – 500 meter.

    Ilona: off piste bij 4 kan maar wel al op veel minder afdalingen, hellingen dan bij 3, veel minder maar kan nog altijd RELATIEF veilig tenminste als je gevorderde opleiding en ervaring hebt en je daaraan houdt.
    Bij 3 en 4 plannen wij altijd erg goed, doen veel sneeuwproeven, bekijken de situatie meerdere keren en bij enige twijfel is het NO GO. Ook al is er iemand die zegt: Kom op zeg we gan toch wel, we zijn geen mietjes” Nou dan gaan we zeker niet. Maar maak ik nooit mee want leg vooraf goed uit hoe eea werkt en dat iemand probeert een beslissing om te buigen is einde oefening voor die persoon.

    Overigens lijken de opmerkingen typisch Nederlands, de klok horen …….klepel hangt.
    zoals: Je mag niet buiten de piste skiën. Of. dan ben je niet verzekert.
    Nou je mag net zoals in het bos vaak geval is ook buiten de paden lopen behalve in beschermd gebied. Dat is in de bergen hetzelfde. Alleen normale skiverzekering dekt meestal niet buiten de piste skiën en moet je een extra bergsport verzekering voor af sluiten.

 4. Eric | schreef:

  Geen traan om laten om die hersenloze types….. de nabestaamde daar heb je mee te doen dat ze omgaan met mensen met een iq van een fruitvlieg..

  Je schrijft dat ze alle atributen bij zich hadden….. nou 1 ding ontbrak en dat zijn namelijk hersens…

  Deze week vallen er nog meer hersenloze ten prooi aan de witte dood….

  • Roland Bodegraven schreef:

   Helemaal met je eens. Mag zelf ook graag offpiste, maar op dit moment een 80% helling afgaan, dan ben je dom.

   Geen medelijden met hen, wel de familie.

   • Hajo schreef:

    80% zit inderdaad in het hoogste risicogebied…. dat is ruwweg 35-40 graden. Dat neigt dan inderdaad naar het suicidale. Vanaf 55 graden wordt het pas weer safer.

  • Ad schreef:

   Parachute springen, duiken en zelfs een militaire operatie uitvoeren doe je niet zonder uitvoerige opleiding en gebruik van gezond verstand en toch kan er dan eea mis gaan hoewel dat bij de eerste 2 een stuk minder is dan bij de laatste hoewel ook daar dit van toepassing is.

   Het wordt anders wanneer mensen zonder opleiding die op zich ook al kunnen ze goed skiën toch off piste gaan. Kan men het gevaar niet beoordelen en doe je dat toch dat is “hersenloos”. En je hebt niet alleen te doen met de evt. nabestaande maar ook de redders.

   Overigens de meeste die deze week in een lawine omkwamen namen onacceptabel hoog risico hetgeen het tegenovergestelde van een goed vooraf gewogen beoordeling en dat verschil schijnt hier voor een aantal nogal moeilijk te zijn. Doe beter in Zwitserland de cursussen en reageer dan pas ipv onwetend en onbekwaam.

 5. Goed, ik snap dat mensen zich veilig willen stellen met allerlei technische snufjes en hulpmiddelen om de kans op overleven toch maar ietwat groter te maken.
  Maar dat je onder de huidige omstandigheden en situaties nog maar überhaupt eraan denkt om lekker offpiste te gaan lijkt mij eerder een gebrek aan laksheid, gezond verstand en inschattingsvermogen.
  Al heb je zevenendertig bieps, schoppen en walkie talkies mee het gevaar neemt er niet door af en de kans dat je het niet haalt blijft groter dan een overlevingskans.

  Zelfs getrainde en geoefende mensen blijven niet onkwetsbaar onder extreme omstandigheden en acuut lawinegevaar. Dat bewijst dit pas binnengelopen bericht: https://www.hln.be/wetenschap-planeet/twee-reddingswerkers-overleden-bij-gecontroleerde-lawine-met-explosieven-in-franse-alpen

 6. Marcelvdh66 schreef:

  Je hebt gelijk, Hajo, dat we elkaar in ons waarde moeten laten en het snelle oordelen, wat soms gebeurd, voor ons zouden kunnen laten , zodat we verdiepend met elkaar in gesprek kunnen.
  Risicosporten brengen doden met zich mee en tegelijkertijd brengen juist deze sporten ook passie met zich mee.
  Ik heb alleen wel een vraag naar aanleiding van wat je schrijft en wat ik heb mee gemaakt.
  Ik heb ooit op vakantie in de bergen met iemand gefietst die afdaalde als een dikke drol, hij was bang dat er in de afdaling iets fout kon gaan. We raakten in die vakantie bevriend en zodoende deelden we ook over onze passies. Zijn echte passie was off-piste skieen en hij had inmiddels zn baan als technisch bureau ingenieur ook vervangen door het hebben van een werkplaats voor meubelsmaken waar hij ook met andere liefhebbers eigen off piste skies maakte.
  Ik had erg veel bewondering voor hem hoe hij had gekozen voor het opgeven van zn zekerheid als ingenieur en voor zichzelf was begonnen met zn eigen bedrijf.
  Wat mij oprecht interesserde was hoe hij in mijn ogen met off piste zoveel risico nam en met fietsen angst had voor het gevaar van afdalen.
  Hij legde mij toen uit dat, hoewel risicovol, je ook voordat je off piste ging skieen met je maten een risicoanalyse deed wat al thuis begon. Een soort protocol, waar je in een soort beslisboom, iedere keer met zn allen ja of nee zegt tegen de volgende stap. Hij vertelde hoe het al in nederland begon met analyses over sneeuwval/temperatuur/eerdere lagen/windrichtingen enz.
  Als ze dan besloten vanuit nederland te vertrekken , deden ze terplaatse weer een analyse met bergidsen raadplegen enz.
  Ook als ze vertrokken uiteindelijk en ze waren bij een helling ging er eerst 1 naar beneden en rapporteerde dan middels portofoon of de volgende kon komen.
  Ik was onder de indruk van wat er allemaal bij kwam kijken en hoe ze heel analytisch dit proces deden.
  Daarom vond hij in een bepaald opzicht dat hij minder risico nam met off piste skieen dan met afdalen want bij afdalen had je met ander verkeer te maken, eventueel lekrijden, materiaalpech, grind/olie in bochten enz.
  Veel moeilijker in te schatten naar zijn mening.
  Helaas las ik jaren later dat er een man was overleden na een offpiste rit en vernam ik dat hij het was.
  Hij volgde zn leven en zn passie en ik heb daar verder geen oordeel over behalve dan dat ik respect heb voor keuzes die individuen maken…
  Wel voel ik een gemis als ik er nu zo over schrijf dat een mij dierbare man zo niet meer in leven is
  (en dat is nog niks vergeleken bij welk verlies het voor zijn familie moet zijn)
  Dit alles schrijvende heb ik dus een vraag.
  Als het gaat om risicoanalyse : de plaats waar de 4 zijn verongelukt zijn voor mij als leek niet in te schatten wat betreft gevaar voor lawines en dat er een lawine waarschuwing 4 is zegt denk ik niet alles over hoe het op een specifiek traject ergens in de alpen is.
  zou jij je voor kunnen stellen dat zo’n helling, met risico inschatten, dan toch genomen kan worden?
  Ik vraag dit vanuit een interesse in de mens/zijn passies/beweegredenen en verdiepend geinformeerd te worden over dit soort zaken.
  En, ik weet, het is wellicht overbodig en klinkt een beetje kinderlijk maar kijk alsjeblieft goed uit komende weken en geniet…
  hartelijke groet
  Marcel

  • Hajo schreef:

   Marcel: intens verhaal intens verteld. Ik weet om wie het gaat en ken het ongeval. Hij stierf op Diavolezza bij St. Moritz door de lawinekegel onder water gedrukt van een kaarmeer met een dunne laag ijs. Als het om Nederlanders gaat moet ik extra voorzichtig zijn hoe ik me uitdruk omdat er meer mensen zijn die de persoon kennen en de fora gretig op mijn woorden duiken. Ik heb de indruk dat die hele rationele beslisboom vooral schijnzekerheid biedt. Ik ga echt echt echt bij voorkeur alleen offpiste en combineer mijn kennis met wat ik ter plekke zie en voel en beslis al naar gelang. Tuurlijk helpen die technieken…. maar juist omdat het in een groep gebeurt is de waarde beperkt. Als ieder het apart zou doen zou het beter zijn…. dan kon je soms hele verschillende uitkomsten naast elkaar leggen en kijken waar het verschil door komt. Ik denk dat hele voorzichtige mensen vooral heel voorzichtig moeten blijven. Lijkt me stug dat je in sport A timide bent en in sport B zeer risico bereid. Wel ken ik bijvoorbeeld een motorcrosser die niet op de weg motor rijdt omdat alle objecten in de wergberm en een vangrail zo levensgevaarlijk zijn. Als je van jezelf weet dat je niet gelukkig kunt zijn zonder het nemen van aanvaardbare risico’s dan wordt je denk ik allround beter in het nemen van beslissingen. Voor mezelf kan ik alleen zeggen: ik ben een kat met 7 levens en mag afkloppen dat ik de 50 heb gehaald. Nu ik kinderen heb en die leeftijd begin ik rustiger te worden. Ik durf te stellen dat een tandemvlucht met mij 100% veilig is of laten we zeggen 99,9999%. Mijn solovluchten zijn 99,99% veilig. Anders zou ik niets leren. Maar ook bij die sport heb ik een engeltje op mijn schouder. En dan heb je nog Schumacher….. en dan heb je nog ontpitte gedroogde pruimen…. met stukjes pit erin…. precies op zo’n stukje heb ik vorige week een kies gebroken. Nu zwaar aan de pijnstillers. Morgenochtend naar de tandarts voor derde keer… hoop dat ze de kies meteen trekken. Keep you posted. Ongeluk in een klein hoekje. Spring je cliffs van 5 meter…. raak je door een pruim geblesseerd.

 7. Ron schreef:

  Wat die gasten deden is hetzelfde als een diep meer over willen schaatsen waarvan je weet dat het ijs in het midden maar 1 cm dik is en toch maar kijken of het wil lukken!

 8. Michelle schreef:

  Ik snap je punt en de boodschap achter dit artikel maar is het nou echt nodig om zo respectloos over deze 4 omgekomen personen te schrijven? Het is al erg genoeg, ook voor de familie. Dan is het niet nodig om over sukkels te spreken etc, de boodschap is echt wel duidelijk in het artikel.

  • Marcelvdh66 schreef:

   (Ik weet dat +1 niet geaccepteerd wordt maar) wil jouw verhaal/statement ter harte ondersteunen.

   • winterkoning schreef:

    Ja respectloos en schandalig

   • Eric | schreef:

    Totaal niet respectloos had wat mij betreft keihard en met gestrekt been gemogen. Moedwillig de bergrettung, mensen van de bergbahnen, alpine politie inzetten om voor een stelletje losers je eigen leven te moeten wagen. Dat mag keihard gestraft worden. Mocht je het overleven gewoon 10 jaar niet meer dat land in..als ze het overleven….. nog iemand commentaar….want dit is mijn mening en hiermee zou je het moeten doen..

  • Hajo schreef:

   Ik schrijf nergens dat het sukkels ZIJN. Ik schrijf dat zij het onnodige risico hebben genomen om als sukkels IN DE KRANT te komen. Dat is heel wat anders. Lees nog eens ajb.

 9. Henrik schreef:

  Hoe stom kun je zijn, met zo’n hoog lawinegevaar offpiste gaan skiën op zo’n helling en dan maar denken dat zo’n airbag je wel zal redden als het misgaat. Je kunt daar 100 duizend verhalen en analyses op los laten maar feit is gewoon dat je stom bent als je dit doet, punt. Eigen schuld. En in alle eerlijkheid denk ik niet dat een portofoon je overlevingskansen vergroten in en na de lawine.

  • Hajo schreef:

   De portofoon zorgt ervoor dat er maximaal 1 van elke groep hoeft te sterven. Dat is een grote verbetering. Daar is veel te weinig aandacht voor. De “freeride gastjes” zijn echte groepsdieren. En zo komen ook hele groepen in de lawines. Totaal onnodig en de oplossing nogmaals is portofoons.

 10. winterkoning schreef:

  Hajo, ik vind je opmerkingen over die helling van 30 graden ook vrij ondoordacht. Veel toerskiers die een piste afgaan kennen de afdaling niet goed en weten niet eens hoe ze precies gaan skien en of de hellingshoek op sommige stukken niet meer dan 30 graden is. Ik ben het volledig met Stefan en Eric eens. In deze situatie NOOIT doen. Voor jouw kinderen gaat het het erom dat je er niet meer bent. Niet of je al dan niet een sukkel bent. Ik vergelijk het met lopen in het donker op een treinrails en het advies een zaklantaarn mee te nemen met bereik zodat je nog kunt seinen naar de machinist. Blijf op de piste in deze gevaarlijke omstandigheden en breng hezelf en anderen niet in gevaa!

  • winterkoning schreef:

   Met piste bedoel ik uiteraard off piste.

   • winterkoning schreef:

    Een helling van 30 graden is vooraf lastig in te schatten. Misschien wel als je de berg en route vaak kent maar in zeer veel gevallen niet. Ik blijf het onverstelbaar vinden dat Hajo ook geen afstand neemt vh buiten de piste skien in deze adsurdistische omstandigheden. Hajo is een intelligent persoon maar last dat hier niet blijken. Integendeel.

  • Frans schreef:

   In dit uitzonderlijke geval, die afbeelding van Hajo van de piste inclusief hellingshoek staat ook als mega bord voor de afdaling zelf (ook beneden als je in de lift stapt en bovenaan als je uit de lift stapt en links af slaat). Wat ik me afvraag, je moet ook altijd die sleepjeslift, die zal ook wel niet gedraaid hebben, dan hebben ze toch stuk omhoog moeten klimmen en dus niet “per ongeluk” daar terecht gekomen. En als ze inderdaad die piste genomen hebben? Hij is super breed en moet er super angstaanjagend hebben uitgezien. Ik denk dat ze daarom ernaast of meer in de buurt ervan hebben geskied, in het bericht staat ook:
   Wie der Leiter der Bergrettung Manfred Meusburger gegenüber dem ORF erklärt, befanden sich die Skifahrer im freien Skiraum, der nur über die gesperrte Piste erreichbar war.

  • Hajo schreef:

   Ik zou ook niet gaan met lawinegevaar 4 of 5. Omdat ik de luxe heb in Oostenrijk te wonen. Bovendien heb ik mijn portie poeder in mijn leven wel gehad en vind ik het maar koud en moeizaam. Ik geniet veel meer van goede firn in het voorjaar. Als ik de rest van ijn leven nog iets van 100 mooie poederruns ski vind ik het prima. Ik wel wel nog 1000 of 10.000 keer firn skiën in het hooggebergte!

 11. Ik verneem net dat er reeds drie dagen werd gewaarschuwd om niet af te dalen via Langer Zug en dat de piste gedurende dezelfde periode gesloten was.
  Ondanks alle waarschuwingen is het viertal toch afgedaald langs deze gesloten piste…
  Nou ja, dan zoek je het zelf en ben je levensmoe.

 12. Hanjo Vd Berg schreef:

  Ik begrijp de reacties van alle partijen maar mis wel een punt;

  Ikzelf ben vnl pisteskier en dat komt met name omdat ik te weinig op wintersport ga om me te specialiseren in offpiste. Op mooie dagen pak ik wel eens een stukje mee maar echt steile hellingen nee daar begeef ik me (nog) niet op. Dat zou zeker veranderen als ik in de bergen woonde of vaker op wintersport kan. Simpelweg omdat ik als sporter altijd op zoek ben naar uitdaging. Skiroutes zijn normaal gesproken een mooie middenweg. Wel gecontroleerd maar niet geprepareerd. Deze routes zijn na verse sneeuwval vaak al snel afgeragd en geschraapt. Deze mannen zagen waarschijnlijk een uniek kans om in hun ogen een relatief veiligere offpiste weg te bewandelen. Ook getuige hun uitrusting. Toch verbaas ik mij keer op keer dat offpiste skieen niet verboden kan worden aan de voorzijde. Ik bedoel aan de uitrusting was te zien dat ze offpiste plannen waren. Waarom heeft een liftbediende of skigebied medewerker/patrol niet de bevoegdheid mensen aan te houden en aan te spreken op hun gedrag en of plannen.

  Resumerend zeg ik; ergens diep van binnen snap ik de verleiding .. en misschien zelfs de keuze. Maar uiteindelijk gaat het niet over een simpele keuze als wat eten we vanavond maar met de dood als gevolg. En dat betekent de rest van je ‘bestaan’ niet meer skien (mocht er in de hemel geen sneeuw zijn 🙁 )
  Dus kies verstandig en breng anderen niet in gevaar. Denk aan je dierbaren en weersta de verleiding van de witte dood. Er komt vast een nieuwe kans.

  • Hajo schreef:

   Ik ben het met je eens. Elk skigebied zou skipatrol moeten hebben. Studenten en ander volk dat voor onderdak en skipas een heel seizoen politieagentje gaat spelen. Europese skigebieden die dat niet hebben zijn als een zwembad zonder badmeester. In Amerika en Canada is ski patrol heel normaal. Ook zouden er meer borden en meer harde afzettingen moeten zijn. Er moeten speciale pistebully’s komen die in een mum van tijd grote rollen afzetting kunnen uitrollen en vastklinken. Dat is technisch een makkie. Er wordt veel te weinig out of the box gedacht door de locals. Ik wilde na Friso’s dood de Friso stichting oprichten om dat soort innovatie te gaan bevorderen…. ook moet er een robotmol komen op de helm van freeriders die met warmte een gang graaft tussen je hoofd en de buitenlucht. Ook een makkie voor een ingenieur. Helaas heb ik geen geld om te investeren.

 13. Ilona van Dam schreef:

  Ik lees met veel plezier deze site. Maar 1 ding is duidelijk. Ga NOOIT offpiste bij lawinegevaar 4 of 5. Ongeacht de hellingsgraad van de alm. Het gevaar is er niet voor niks. En ga je toch dan vraag je gewoon om de dood. Zo simpel is dat. Want niks kan je helpen, ook hier weer een bewijs. Ernstiger is het voor de reddingswerkers. Ze worden onnodig in gevaar gebracht om een hersenloze egocent onder de sneeuw te halen. Neem deze gevaren eens serieus en wacht tot dat het lawinegevaar afneemt… domme mensen

  • Hajo schreef:

   Daarom vallen de meeste doden ook bij lawinegevaar 3. Dan is er schijnzekerheid. De reddingsacties zijn dan wel iets makkelijker meestal maar ook lang niet altijd.

 14. Ebbe schreef:

  Ik vertel mijn 3 kinderen 25, 22 en 18 nooit of piste te gaan zonder ervaren gids en bij stufe 3,4 en 5 !
  Ski zelf sinds mijn 3e geleerd in Oostenrijk Gosau bei dachstein van een zeer goede skieer en wij kwamen 2 x per jaar 2 weken dus ik weet waar ik inmiddels over praat op Jin 51e .Ben zelf de Montfort aan de achterkant bij verbier meerdere keren met ervaren gids afgeweest plus kom elk jaar in feb in Lech en december kerst en oud jaar gerlos/konigsleiten plus nog 3 x short ski trips. Hajo ik bewonder jou kennis over klimaat en het Alpen weer. Heb respect voor jou zienswijze op het leven maar ik vind het belachelijk dat je dit soort uitspraken doet over een walkietalkie tijdens
  offpiste skieen met lawine stufe 4 en 5 en enorme sneeuwval in korte tijd met enorme wind !
  Het zou je sieren een stuk te posten waarin je iedereen lees iedereen ten strengste afraadt incluis equipment en walkietalkie offpiste te gaan skieen met deze omstandigheden die nu heersen in de Alpen Hoe ervaren ook. Het is een no go dat moet je als geen ander weten . Op de gesicherde pistes blijven ! Uitrusting met of zonder portofoon/walkietalkie gelul gewoon op de piste blijven !
  Diep triest voor deze 4 kerels en hun geliefden…. RIP

  • B. J. schreef:

   Volgens mij kan je pas een oordeel geven als je zelf een lawinecursus hebt gedaan. Je snapt dan beter welke risico’s er zijn en waarom er bepaalde keuzes gemaakt worden. Ben zelf een ervaren skiër op de piste en off piste incl. Lawinekunde in mijn opleiding.

   • Hajo schreef:

    Oordelen heeft geen zin. Feiten waarnemen en ervan leren wel. Ook er onder de indruk van zijn. Angst voelen. Bang worden. Dat heeft zin. Wees gerust verdomd bang voor lawines. En inderdaad is een goede cursus en veel zelfstudie geen overbodige luxe. Het is zelfs erg interessante materie. De studie is een plezier.

  • Hajo schreef:

   Waar in dit artikel zeg ik dat je met portofoons zo maar van alles kunt doen? Veel van die lawines met meervoudige slachtoffers zijn ook met lager lawinegevaar. Ik gebruikte deze verder hopeloze lawine als voorbeeld voor mijn inziens de meest simpele, meest logische, meest levensreddende kleine verbetering die je als groep kunt doen. En ik weet zeker dat er gisteren niet alle vier hadden hoeven sterven als dit meer gemeengoed was. In feite heb je als je met een groep offpiste skiet een soort Russisch roulette situatie. Je groepsgenoten gebruik je eigenlijk als lawinebommetje…. als 10 om ste beurt een gevaarlijk stuk door skiën is jouw kans alleen daardoor al 10x lager dat jij onder de lawine zit en met 9 niet bedolven kameraden is de kans dat je uitgeschept wordt vrij groot. Ik snap dat men deze verkeerde conclusie uit mijn stuk trekt…. jongens…. ik herhaal…. ik ben überhaupt niet voor poeder skiën…. ik ben een firnfan. Met lawinegevaar 4 of 5 hoef ik helemaal niet naar buiten. Maar met 3 ook niet. Ik loop het liefst met mijn toerski’s over de piste omhoog. Drink boven een bakkie koffie en ski over de piste weer omlaag. Ik ski het liefst offpiste in situaties met weinig sneeuw dat niemand offpiste gaat. Dit artikel gaat niet om die nuances… dit artikel wil alleen zeggen… wil je als groep goed uitgerust en getraind zijn om samen offpiste te skiën… koop dan portofoons, train met die dingen…. en gebruik ze.

   • Hajo schreef:

    PS Ik ben ook groot fan van langlauf skaten. Doe ik net zo lief als skiën. Is relatief veilig voor lawines zelfs bij lawinegevaar 5. De loipe wordt afgesloten als het niet veilig is. Kijk niet naar mij mensen…. ik ga net zo lief naar het zwembad. Of nog liever doe calesthenics in een sneeuwlandschap. Zet mij niet weg als een idiote offpiste skiër. Ik heb zoooo krankzinnig veel poeder al geskied in mijn leven. Ik ben dat voorbij.

   • Wilco schreef:

    Als je de 3×3 methode goed volgt, zal je zien dat er ook iets gezegd wordt over het aantal skiërs dat tegelijkertijd een helling in mag duiken. Het is sowieso niet slim om met z’n allen tegelijk te gaan omdat er dan niemand overblijft om te scheppen mocht het fout gaan. Dus op de spannende stukken netjes één voor één en dan is communicatie via portofoons inderdaad best handig!

   • Ebbe schreef:

    Hajo bedankt voor deze reactie als Wintersportweerman over poeder skiën geeft een duidelijk signaal . Mis alleen de ervaren locale offpiste berg gids nog die je als je alleen of met max 2 gaat zeker moet nemen mocht je gaan of piste poeder skiën en bij3 , 4 en 5 stufe gezond verstand gebruiken dan is het een NO GO OOK NIET MET LAWINE opleiding zoals een laagland lawine kenner even melde … maandag middag in valmorel Nederlandse man met zoon in lawine terecht gekomen vader dood zoon levend en zijn vader uitgegraven mocht niet baten lawine stufe 3 … reden waarom hogere temp na verse sneeuw plaat lawine veroorzaakt. Gewoon op de piste of gekscheerde ski routes blijven. Bij 1/2 met een gids het hooggebergte in dan nog steeds risico maar stuk beperkt

 15. Frans schreef:

  We kennen de feiten niet, we kunnen slechts gissen.Het is niet ondenkbaar dat, gezien de aantallen die daar omhoog gaan met de rüfikopf, dat er over de langer zug al 1 of meerdere sporen stonden, en dat ze het daarom “veilig” achtten. Of dat er al een mini lawine was afgegaan en dat de rest veilig leek. Het is ook mogelijk dat ze hem al voor de tweede keer deden, en halverwege een afsnij route naar links hebben genomen wat fataal is afgelopen. Als die open is, is het bospaadje erna naar het dorp toe flink prikken, kun je je voorstellen in losse sneeuw. We moeten het onderzoek afwachten, de airbagfabrikant zal ook erg geïnteresseerd zijn, 0/4 is onvoorstelbare anti-reclame.

  • Hajo schreef:

   Bevestigt mijn verhaal…. als je portofoons hebt en je bent gewend daarmee te werken…. beweeg je je anders in het terrein als groep. Al waren er 2 dood van de 4. 4 was echt onnodig. Ik hoop dat ik dat mag zeggen als übersukkel die ooit 2 vrienden verloor op deze manier.

 16. Hajo schreef:

  Hierboven al ergens ingevoegd maar voor de duidelijkheid nogmaals: Ik schrijf nergens dat de vier sukkels ZIJN. Ik schrijf dat zij het onnodige risico hebben genomen om als sukkels IN DE KRANT te komen. Dat is heel wat anders. Lees nog eens ajb. Ik heb niets veranderd.

 17. MARCO(Haarlem) schreef:

  ik vind dat het gewoon strafbaar moet zijn als je bij 5 off piste gaat

 18. Dennis schreef:

  Na het lezen van het artikel schoten er allerlei gedachten door mijn kop. Ik heb tot nu gewacht met reageren. Waarom moet er altijd geoordeeld worden! Het is heel tragisch wat er gebeurd is, dat is een feit! Of het pech was of roekeloosheid maakt het niet minder erg. Ik snap niet dat je uitspraken kan doen over het niveau van intelligentie van mensen die je nooit hebt ontmoet. Het zou iedereen sieren dit soort uitspraken voor zich te houden, het is ronduit respectloos. Laten we proberen het een beetje op niveau te houden.

 19. Michel schreef:

  Ik vind de regeldrang tegenwoordig ongelofelijk. Laten we bij elke afgesloten piste een muur bouwen( a la trump), of politie neerzetten en natuurlijk hogere straffen!
  Nee mensen, er blijven altijd lui die risico’s blijven nemen, door met een vlieger van een berg te springen, wildwaterkano, bungee jumpen, keihard een piste te nemen of buiten de piste skiën.
  Wat ik wel een taak vind van de skigebieden en wintersportsites is mensen op de gevaren te wijzen.

 20. Marco schreef:

  Ik ben werkzaam in een bedrijf dat werkt met portofoons (met oortjes) Weet je hoe handig dat is? Voorheen als we met de auto op wintersport gingen met paar auto’s gebruikten ze we ook.. hier 1 voor de 2.. je kunt beter omrijden want hier bij Munchen staat het vast.. zie je later daar of daar wel… ideaal… ja 1 van de groep kan de ‘lul’ zijn en ‘vast staan’ maar kan wel de andere die niet in zicht zijn waarschuwen. Helemaal voor!!
  @Eric…Ps. Na 86 keer het gezegt te hebben weten we het wel Eric… wat kun jij altijd de sfeer in een berichtenstroom bepalen zeg…. vooral als het negatief is.. ben jij de beste in.. jouw mening moet goed te lezen zijn voor iedereen.. anders krijg je daar geen kick van ofzo?
  Mol rond een helm ook geen slecht idee.. maar de lawine-detectie die je al vaker noemde Hajo.. dat zal in ieder geval ook een goed begin zijn om het iets te kunnen ‘controleren’.

 21. Roy schreef:

  Ik zou het een goed plan vinden om offpiste te verbieden in een gebied waar lawine gevaar 4 of 5 geldt. Bij niveau 3 bijvoorbeeld alleen in het bijzijn van een gecertificeerde gids. Bij 1 en 2 geen beperkingen.
  Ga je toch offpiste bij 4 of 5 kan je een fikse bekeuring krijgen en de kosten van een evt. reddingsactie komen ook voor eigen rekening. Deze regels zouden wat mij betreft direct mogen worden ingevoerd. NIET om de zogenaamde kick te willen ontnemen van een stel ADRENALINEJUNKIES die hun leven blijkbaar niet veel waard vinden om het voor 2 minuutjes ‘extase’ op het spel te willen zetten tijdens hoog lawinegevaar. Maar om het leven van reddingswerkers niet in gevaar te brengen. Om hun gezinnen te beschermen dat hun man of vrouw, vader of moeder nooit meer thuis komt. Om alle onnodige kosten die daaraan verbonden zijn (oa helicopters) flink in te dammen en dat het geld wat daarmee bespaard blijft, geïnvesteerd kan worden in het skigebied zelf. En dan nog niet de minste.. Om levens van andere wintersporters te sparen. Ze kunnen ook lawines veroorzaken die een stuk lager pisteskiërs treft, die zich wel veilig waanden en daarmee onschuldig de dood in kunnen worden gesleurd. Er kan nog aan gesleuteld worden maar dit lijkt me een prima uitgangspunt. Blijft een mening natuurlijk..

  • Harm schreef:

   Helaas gebeuren er ook (dodelijke) ongelukken bij lawinegevaar 2 Roy, hoe zie je dat dan voor je? 😉

   Ik snap overigens helemaal wat je zegt hoor, maar ongelukken komen met alle omstandigheden voor, ook met lawinegevaar 1 of 2..

   • Roy schreef:

    Dat is zo. Helemaal ongelukvrij kun je het nooit halen maar je kunt wel tot 90% of zelfs meer dodelijke ongelukken voorkomen in de huidige situatie. In het verkeer heb je ook basisregels nodig om de veiligheid cruciaal te verhogen waarom op de piste niet? Wellicht is een eerste stap offpiste verbieden bij lawinegevaar 5 een goed begin. Is eigenlijk ook niet meer dan logisch toch? En hoevaak komt 5 nou voor?

    • Wilco schreef:

     Waarom nou weer verbieden? Zelfs bij stufe 4 of 5 kan er veilig offpiste worden gegaan, als je weet wat je doet. Uiteraard zit daar een restrisico bij. Probleem is dat er niet zoveel mensen zijn die weten wat ze doen, dus volgens mij zou er vooral geinvesteerd moeten worden in goede voorlichting.

     Overigens breng je niemand in gevaar als je met stufe 4 of 5 buiten de pistes gaat. Ten eerste gaat de reddingsdienst niet met gevaar voor eigen leven het terrein in als dat niet verantwoord is. In dat geval heb je gewoon dikke pech en gaan ze pas zoeken als de condities verantwoord zijn. Ten tweede zouden er op de betreffende helling geen pistes/wegen open mogen zijn als een door een freerider getriggerde lawine tot over de piste/weg kan komen.

    • Hans schreef:

     Roy, ik heb vorige week nog e.e.a. gepost inzake een ontstane lawine in Sakzburgerland waarbij men het verbod had overtreden om buiten de piste te gaan. Justiz overweegt zeker strafvervolging (in de toekomst) .

  • Ebbe schreef:

   Roy helemaal met jou een !

 22. Martin schreef:

  Volgens mij staan hier diverse reacties die niet aan de spelregels voldoen. Zo te zien van pisteskiers die slecht op de hoogte zijn hoe freeriden c.q. toerskien werkt en dat dit eigenlijk een andere sport is als pisteskien. Autoracen op het circuit is ook iets anders dan autorijden op de snelweg. Lawinegevaar is vaak per helling en tijdstip anders en ik heb nog geen goede analyse gezien wat hier precies is foutgegaan. Gruwelijk voor de nabestaanden en ze hebben duidelijk ook pech gehad dat ze allemaal bedolven zijn en de airbags geen bescherming hebben geboden.

 23. Ad schreef:

  Interessant.

  Jouw idee met de walkie talkie is zeker een aanvulling. Inderdaad bij grotere onderlinge afstanden en wanneer je op delen buiten het zicht komt. De eerste kan anderen voor eventueel gevaarlijke dingen waarschuwen en blijven staan wachten terwijl je niet weet dat je maat omgedraaid is, gevallen is en of zijn ski niet meer aankrijgt, etc., etc.

  Overigens moet men zichzelf nooit afvragen hoe men in de krant komt. Ofwel als je al kunt aanvoelen, bedenken dat je in de krant komt ga je ervan uit dat er grote kans iets gebeurt. Dan moet je gewoon omdraaien, afbreken. Niet van belang hoe je in de krant komt, je moet er gewoon niet in komen in dit geval. Bij twijfel niet inhalen toch.

  Verder schrijf je dat je liever over dunne laagjes skiet bij 1 en 2. Echter jij weet ook dat meerdere dunne laagjes gevaarlijker zijn dan 1 dikke laag. Dunnere lagen hechten minder snel. Vaak is dat verschillende sneeuw, structuur hetgeen vaak niet snel en goed hecht en zich zet zoals Schwimmschnee. Één dikke laag daar en tegen zet zich sneller en gemakkelijker, hecht sneller aan de onderlaag. Druk van 40 cm meer dan van 15-20 cm. Beter contact lagen onderling waardoor eerdere hechting wat geldt voor alle structuren hoewel de ene “losser” en dus langere tijd nodig heeft dan de andere en zeker bij dunne lagen.

  Echter wat mij nogal verbaasd is dit: “Niet zelden zit ook de berggids in de lawine. Die in dat geval maar beter kan sterven omdat zijn toekomst niet florissant is vanaf dat moment.”
  Er komen ook berggidsen om en locals, einheimischen. Een berggids is erg veel onderweg in de bergen en heeft aldus (kansberekening) meer kans dat hij in een lawine komt. Vrijwel alle gidsen zijn voorzichtig en nemen geen risico maar je schrijft zelf elders dat het een risicosport is net als duiken, parachutespringen, deltavliegen. Daar is altijd een restrisico, ook voor de professionals en juist omdat die vaker in dat risicogebied bezig zijn maken die het relatief ook nogal eens mee.

  Komt bij dat soms een gids meerdere dagen onderweg is met gasten en soms al vaker plan heeft moeten bijsturen waarmee gasten niet blij zijn maar het is niet anders. En dan op de 3e, 4e dag of ze zijn van ver gekomen, lang gereisd en om nu gewoon te cancellen is nogal wat. D.w.z. wanneer de gids een beoordeling, planning maakt ter plaatse en er is enige twijfel zou hij meestal NO GO zeggen maar in zo’n situatie mogelijk juist niet, zelfs terwijl niemand op dat moment klaagt of aandringt. Dus geen groepsdruk en bij twijfel niet inhalen gaat dan niet op. Ook een gids heeft restrisico en dat deel is gevaar. Gevaar is nooit uit te sluiten bij risicosporten. Een militair in een operatie en bij contact vijand is ook in gevaar maar met goede opleiding etc. neemt dat gevaar ook af maar er is altijd nog een aanzienlijk gevaar. Zeker wanneer je onder hevig spervuur je kop op steekt. Dat doe je normaal niet. Een gids neemt normaal ook geen risico.
  Soms met vrienden of alleen gebeurd dat wel net zoals Einheimischen die erg veel ervaring hebben maar uit routine, onverschilligheid of gemakzucht aanwezig risico veronachtzamen. Het zijn ook vaak deze lieden die in lawines komen.

  In de cursus in Davos bij het SLF, B cursus Schnee und Lawinen gingen we met DE experts ook onderweg met 3. Dus een gids kan ook met 3 gewoon onderweg zijn.
  Dus om maar te stellen dat iemand beter kan sterven is nogal eufemistisch uitgedrukt kort door de bocht. Bovendien waarom zou na een lawine zijn leven er niet florissant uitzien. Ken er genoeg die het meegemaakt hebben. Overigens ik ook.

  Eerste keer niets bijzonders. Al jaar of 25 geleden. Eind maart, einde middag, zon warm, blauwe piste bijna in het dorp (Fügen). Dat laatste deel is vooral glijden want ca 15, 20 graden op een weide. Er is een stuk van ca. 20 meter lang wat amper nog geen 30 graden is. Ik stop bovenaan in dat deel. Even kort rust, benen waren al bijna pap na dag raggen. Komen er twee aan van de piste controle (redding) en ze stoppen naast mij en gelijk glijd de hele laag van het gras af. Marcus en ik blijven staan en glijden met de laag een 18 meter mee waarna alles stil komt te staan en de sneeuw wat ophoopt en samendrukt. Niet hoger dan een 50, 70 cm. De derde komt met het meeglijden tegen een paaltje en valt om en krijgt de laag meest over zich heen. Hij kan zich er nog uitdrukken en wij lachen. Maar met wat pech en als je alleen bent of kleiner en geen kracht hebt kun je net genoeg over je krijgen om erin te stikken.

  Tweede keer was op de Holzalm niet ver van de piste. Stuk waar het 20-25 graden is en zit hier en daar een kommetje van in dit geval ca. 25 breed en 20 meter lang. Er was een dag eerder verse sneeuw gevallen en ik had even met de Franz boven in het lifthok bijgepraat. Ski lekker korte bochten maken naar beneden en stop even net voor dat kommetje. Bovenlangs lukt niet meer dus ski ik er onderlangs waar het net weer wat minder steil wordt. Op dat moment knalt er een snowboarder van bovenaf dat gat in en weer uit en gelijk komt de laag eruit terwijl ik ent begin en niet meer weg kan. Zag het eerst ook niet want keek die snowboarder na. Met eerste deel glij ik nog mee en op eind val ik omver daar mijn benen al vast zaten in de sneeuw en terwijl alles tot stilstand komt hoopt de sneeuw zich natuurlijk op waar ook ik tot stilstand kom. Schoenen steken net uit de sneeuw, 1 arm deels en de andere en mijn hoofd onder de sneeuw. De eerste keer kom ik er niet uit, paar keer met benen slaan en door slaan, zwieren meer vrij waardoor ik telkens meer af kan zetten en met 1 arm de sneeuw weghaal bij mijn hoofd. Nog een keer rollen en duwen en kan adem halen en op dat moment staat 1 man van het lift personeel en andere skiër al erbij. Hij volgde de snowboarder (kijkend) zag mij staan en verdwijnen en niet vanuit dat kommetje weer verder skiën. Had dus maar amper vastgezeten maar met wat pech is 30 cm dik over 18-20 meter en 10 meter breed toch 60 kuub sneeuw, krijg je er 3 van op je lijf kom je er al niet meer uit. Hoewel in dat geval was er dat personeelslid op tijd bij geweest.

  Moet er niets van hebben en neem zo ver ik dat zelf kan zeggen nooit risico. Alleen gecalculeerd volgens de methode en vertrouw ik het niet dan doe ik het niet.
  Paar jaar geleden in Hochfügen een goede vriend verloren. Hij werkte in de winter al 20 jaar op de berg. Had met zijn collega’s lawine en sneeuw cursussen gedaan hoewel practicum maar 2 halve dagen was. Men gaat er dan vanuit dat deze lui al veel kennis hebben wat nogal meevalt. Samen met zijn collega ging hij tbv risico beoordeling een sneeuwproef maken. Een 15 – 20 meter voorbij einde van een steilhang waar veel sneeuw lag. Bovenin lawineverbouwing, hekken dus. Zijn ze klaar met de kolom komt hele wand eruit. De pech, achter hun op 5 meter is een grote rotsblok 4 mtr hoog, 4 breed en ca 18 lang. De massa zou normaal zonder die rots over de piste to stilstand zijn gekomen en niet enorm opgehoopt zijn. Maar nu hoopte deze op tegen die rots. De collega had 1 arm vrij en kon zijn telefoon pakken en bellen, zijn hoofd was deels vrij. Maar Michael was nergens te zien en alvorens hulp er was en men gelokaliseerd had en uitgegraven was hij overleden.

  Goede kennis in Fügen kwam om in voorjaar toen hij de wei ging inspecteren, ging over een randje blijkbaar misstap, gleed over steile helling weg met schneebrettt en stikte in de sneeuwmassa.

  Een bekende bij in Salszburgerland van de reddingdienst, erg goede alpinist, skiër en kennis van sneeuw deed laatste piste controle met zijn maat die dag. Zegt hij: Ik ski door het bos en zie jou beneden bij de auto. Maar hij bleef weg. Er was geen lawinegevaar! De ander vertrouwd het niet en slaat snel alarm en met collega’s gaan ze zoeken, volgen spoor en vinden hem in een gat wat vol gesneeuwd, gewaaid was. Heel diepe poedersneeuw lag hij ondersteboven in, head first en zijn skies strak ikn de bindingen niet uit kunnen krijgen, niet kunnen draaien en afzetten met armen en zodoende NARSID, gestikt. Twee dagen later sprak ik die collega.
  Heb in 1998 de grote lawine in Hochfugen meegemaakt en paar in Les Arcs, van erg dichtbij maar nooit in gevaar toen. Ski erg graag in de poeder maar wanneer enig risico of ik het niet vertrouw dan doe ik het niet. Spreekt voor zich lijkt mij.

 1. 14 januari 2019

  […] de Furkajoch het koniklijke Lech natuurlijk ingesneeuw, gister een heftig lawine ongeval […]

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.