1900_hu

Vanavond even een tussendoortje. Monty Python zou zeggen: “and now for something completely different!” Gleitschirmfliegen, parapente of gewoon paragliding. Thermiekvliegen is eigenlijk een mooiere benaming want daar gaat het om. Het glijden is alleen voor de beginners die nog moeten oefenen op start en landing (en voor acrovliegers natuurlijk en als je soart op de wind maar dat is wat anders). Als gevorderde wil je als een adelaar omhoog en urenlang blijven vliegen! Dat lukt juist goed als er grote sneeuwvrije plekken ontstaan. Een paraglider kijkt dus precies omgekeerd naar het voorjaar als een wintersporter. Daarom kun je ook maar het beste beide beoefenen….

Geniet van de timelapse video van de vliegstek bij de Hochrieshütte die ik vandaag puur op deze webcam ontdekte…. de berg heet Samerberg en je kijkt uit over de stad Rosenheim van het bekende snelwegknooppunt. Vraagje aan jullie? Wie van jullie heeft ook de droom van vliegen? Zoals jullie weten heb ik mijn pilotenbrevet. Ik overweeg een tandembrevet te gaan halen zodat ik deze droomervaring met anderen kan gaan delen… animo?

ensNL0804-06

Afsluitend nog even een blik op de thermiek voor de Lage Landen verder in april. De GFS06 uur is echt de deksel op de neus voor de liefhebbers van het mediterrane klimaat. De vierde decade van april terug naar de enkele cijfers!

gfs0804

De GFS12u is zo mogelijk nog erger! Daar zakt het kwik al op 16 april terug naar de 10ºC overdag. Morgenochtend kijken we weer!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.