1900_hu

Vanavond even een tussendoortje. Monty Python zou zeggen: “and now for something completely different!” Gleitschirmfliegen, parapente of gewoon paragliding. Thermiekvliegen is eigenlijk een mooiere benaming want daar gaat het om. Het glijden is alleen voor de beginners die nog moeten oefenen op start en landing (en voor acrovliegers natuurlijk en als je soart op de wind maar dat is wat anders). Als gevorderde wil je als een adelaar omhoog en urenlang blijven vliegen! Dat lukt juist goed als er grote sneeuwvrije plekken ontstaan. Een paraglider kijkt dus precies omgekeerd naar het voorjaar als een wintersporter. Daarom kun je ook maar het beste beide beoefenen….

Geniet van de timelapse video van de vliegstek bij de Hochrieshütte die ik vandaag puur op deze webcam ontdekte…. de berg heet Samerberg en je kijkt uit over de stad Rosenheim van het bekende snelwegknooppunt. Vraagje aan jullie? Wie van jullie heeft ook de droom van vliegen? Zoals jullie weten heb ik mijn pilotenbrevet. Ik overweeg een tandembrevet te gaan halen zodat ik deze droomervaring met anderen kan gaan delen… animo?

ensNL0804-06

Afsluitend nog even een blik op de thermiek voor de Lage Landen verder in april. De GFS06 uur is echt de deksel op de neus voor de liefhebbers van het mediterrane klimaat. De vierde decade van april terug naar de enkele cijfers!

gfs0804

De GFS12u is zo mogelijk nog erger! Daar zakt het kwik al op 16 april terug naar de 10ºC overdag. Morgenochtend kijken we weer!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.