De toppen rond het berghotel de Rudolfshütte zijn even wit geworden gisteren en als vele andere hoge toppen in de Alpen. Dat is alweer even geleden natuurlijk. Het is winter op het zuidelijk halfrond met hele goede sneeuw in Nieuw-Zeeland en Australië en mega sneeuw in Argentinië op dit moment.

Op het Kitzsteinhorn werd het even “terug wit”, zoals de Vlamingen zeggen. Wit vanaf het Alpincenter op 2500m. Ergens in augustus of september sneeuwt het ook weer lager natuurlijk. Maar nu eerst komt er weer een hete zonnige week en dat betekent ….

Dat de dramatische situatie voor de gletsjers voortduurt deze zomer. We gaan nog verder terug naar een situatie zonder ijs zoals duizenden jaren na de laatste ijstijd is voorgekomen voor het laatst in de Middelleeuwen. We zien de laatste resten van de groei van gletsjers gedurende de Kleine IJstijd nu smelten om weer terug te gaan naar een “normale” voor mens en dier prettiger situatie …. waarna de cyclus natuurlijk op enig moment weer omkeert.

Ondertussen in Argentinië!

https://twitter.com/Brave_spirit81/status/1544592107729453056?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1544592107729453056%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Felectroverse.net%2Fqueensland-crops-wiped-out-by-record-breaking-cold-heavy-snow-hits-argentina-strongest-nlc-activity-in-decades%2F

Nog meer kerstsfeer uit Argentinië.

Ook een lawine daarbij in een Argentijns skigebied alsof het niets is …. twee mensen bedolven … gelukkig hebben ze overleefd.

Hierboven nog even de ijslawine in Italië van dichtbij gefilmd. Angstaanjagend. Zeker als je weet dat hier wel doden vallen.

Tja over ijslawine gesproken. Hagel is ook een soort ijslawine. Wat een geweld als dat allemaal in zee ploft. Fijne dag allemaal!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Aart · 10 juli 2022 op 12:30

Even een krankzinnige downhill race tussendoor: https://www.youtube.com/watch?v=WdtkaLxc464, Inka Avalanche 2022.
De video zijn eigenlijk 2 races, 1 ’s ochtends waarin Kilian Bron vooraan start en wint (die start op ongeveer 24:00) en 1 waar de video mee start, waarin hij achteraan start en ook wint. En af en toe ‘even’ tussendoor de cameralens schoonvegen….

Gesloten voor reacties.