De toppen rond het berghotel de Rudolfshütte zijn even wit geworden gisteren en als vele andere hoge toppen in de Alpen. Dat is alweer even geleden natuurlijk. Het is winter op het zuidelijk halfrond met hele goede sneeuw in Nieuw-Zeeland en Australië en mega sneeuw in Argentinië op dit moment.

Op het Kitzsteinhorn werd het even “terug wit”, zoals de Vlamingen zeggen. Wit vanaf het Alpincenter op 2500m. Ergens in augustus of september sneeuwt het ook weer lager natuurlijk. Maar nu eerst komt er weer een hete zonnige week en dat betekent ….

Dat de dramatische situatie voor de gletsjers voortduurt deze zomer. We gaan nog verder terug naar een situatie zonder ijs zoals duizenden jaren na de laatste ijstijd is voorgekomen voor het laatst in de Middelleeuwen. We zien de laatste resten van de groei van gletsjers gedurende de Kleine IJstijd nu smelten om weer terug te gaan naar een “normale” voor mens en dier prettiger situatie …. waarna de cyclus natuurlijk op enig moment weer omkeert.

Ondertussen in Argentinië!

https://twitter.com/Brave_spirit81/status/1544592107729453056?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1544592107729453056%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Felectroverse.net%2Fqueensland-crops-wiped-out-by-record-breaking-cold-heavy-snow-hits-argentina-strongest-nlc-activity-in-decades%2F

Nog meer kerstsfeer uit Argentinië.

Ook een lawine daarbij in een Argentijns skigebied alsof het niets is …. twee mensen bedolven … gelukkig hebben ze overleefd.

Hierboven nog even de ijslawine in Italië van dichtbij gefilmd. Angstaanjagend. Zeker als je weet dat hier wel doden vallen.

Tja over ijslawine gesproken. Hagel is ook een soort ijslawine. Wat een geweld als dat allemaal in zee ploft. Fijne dag allemaal!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Aart · 10 juli 2022 op 12:30

Even een krankzinnige downhill race tussendoor: https://www.youtube.com/watch?v=WdtkaLxc464, Inka Avalanche 2022.
De video zijn eigenlijk 2 races, 1 ’s ochtends waarin Kilian Bron vooraan start en wint (die start op ongeveer 24:00) en 1 waar de video mee start, waarin hij achteraan start en ook wint. En af en toe ‘even’ tussendoor de cameralens schoonvegen….

Gesloten voor reacties.