Zo gaan de Alpen ook weer wakker worden volgende week! Eindelijk krijgen we weer op grote schaal sneeuw, tot in de dalen. Zoals het plaatje hierboven getuigt zijn dit soort condities alleen weg gelegd voor de Pyreneeën. Hierboven zien we Puymorens wakker worden, vooralsnog jaloerse blikken uit de Alpen.

Want daar trekt dit weekend nog wat gepruttel van de Middellandse Zee over wat zorgt voor verminderde zichtcondities in Kitzbuhel en wat poedersuiker in de hogere gebieden. Zie hierboven Rudolfshutte, ook in Val Thorens zag ik wat ‘dust’ op de daken liggen.

We starten met het ensemble voor Arlberg om even wat overzicht te krijgen. In de nacht naar de 28e begint het vanuit het westen te sneeuwen bij eerst nog een hoge sneeuwgrens van 1500m+. Dan kan het op de passage van het front halverwege de 28e stevig door sneeuwen en gaat de sneeuwgrens omlaag (gele lijn). Daarna is het dan even wat rustiger qua neerslag maar begint op de 29e de stuwing (blauwe lijn). De sneeuwvalgrens is dan inmiddels goed laag om tot zo’n 500m sneeuw te brengen. De 30e is het dan weer afgelopen en is het nog even onzeker hoe het vervolg gaat zijn.

Even wat meer in detail, in de nacht naar dinsdag begint het feestje, nouja nog niet voor de lagere gebieden want ik zie slechts een heel klein streepje sneeuw voor de Jura wat duidt op een sneeuwvalgrens van zo’n 1600m bij aanvang.

Dat is ook niet gek want eerst hebben de Alpen nog te maken met een zuidwestelijke stroming die de zuidkant wat centimeters gunt. Echt veel zal het niet zijn maar misschien dat het precies het ijs van de Weissensee toedekt, dat zou jammer zijn voor Hajo en mede-schaatsers.

Hier zie je dan op dinsdagochtend de kou binnenlopen. Op de Frans-Duitse grens krijgen de middelgebergtes ineens op uitgebreide schaal roze kleuren. De lijntjes volgen nog een zo goed als westelijke richting dus ik denk dat vooral die gebieden die daar gunstig voor liggen significante sneeuw krijgen, denk aan de Franse Alpen, grote delen van Zwitserland, Arlberg en bijvoorbeeld ook regio Die Tauplitz. Zit je gebied daar niet bij, verwacht dan ook niet veel op dinsdag.

Op woensdag klapt de windrichting dan tijdelijk naar noordwest tot noord. Dat betekent dat ook de rest van de noordkant beter bedeeld zal worden bij een lage sneeuwvalgrens. Die stuwing houdt gedurende de woensdag nog aan, langzaam afnemend, en uiteindelijk stervend in het oosten van Oostenrijk.

De 2 grote modellen zitten redelijk op 1 lijn met regio Chamonix en Arlberg als winnaars. Ook de absolute westkant, denk aan Val Thorens of Valloire gaan een flinke portie krijgen met zeker tot in de dorpen bingo met zo’n 30cm. Het grote verschil hierboven zien we in Oostenrijk, ik ga mee met het minder enthousiaste Europese model en reken dus op zo’n 15 cm aan de Oostenrijkse noordkant, maar er is potentie voor meer….

Het goed gedetailleerde Arpege ziet de lokale verschillen wat mij betreft erg goed, al worden de algemene sneeuwhoeveelheden licht overschat denk ik. Chamonix winnaar maar we zullen geen 140cm zien. Maximaal haalbare lijkt me een meter op hoogte. De Eiger en Jungfrau duidelijk zichtbaar met veelal +50cm. Arlberg ziet een halve meter neerdalen. De achtertuin van Innsbruck op de grens met Duitsland vangt nog zeker 20 tot 30cm af maar daarna zien we de regio rond Kufstein duidelijk zichtbaar waar gewoon minder valt bij W en NW stroming, bekend kwaaltje.

Nog wat verder over de noordkant zien we Fieberbrunn, Maria Alm weer in het helder rode. Tenslotte regio Tauplitz waar nog 1 maal het donkerrode te zien is, dus zomaar krap die halve meter. Ik concludeer; een dump voor de Alpen!

Daarna dan snel weer beter weer met nog wel wat kansen op gepruttel uit het westen (regen of sneeuw). Voorlopig nog even onzeker. Vervolgens lijkt een warme uithaal aanstaande begin februari. Een desastreus begin van de laatste officiële wintermaand? Misschien wel, maar ook misschien de opbouw voor iets mooiers. Want ziet iemand die nieuwe impuls van hoge druk bij de Azoren? Eentje die ik nu zo’n 24 uur volg en herhaaldelijk terug komt.

Zoiets zou dat dan kunnen opleveren, vastliggend hoge druk gebied ten westen van Ierland. Klassieke glijbaan situatie waar de meeste Alpengangers wel blij van worden. Lijkt een beetje op januari 2019 situatie al zou voor de mooi de hoge druk nog wat noordelijker moeten uitbreiden. Dromen mag!

Want dit ensemble voor de luchtdruk ten westen van Ierland voert onze dromen goed!

Dat lijkt me dan ook de reden dat onze eigen pluim weer een baard heeft gekregen. Hoop doet leven maarrrrrr: Eerst volop genieten van de sneeuwval in de Alpen, het wordt een mooi weekje!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

50 reacties

Jeroen · 26 januari 2020 op 09:47

Fraai bericht weer met aanknopingspunten tot een beter vervolg.

KarinS · 26 januari 2020 op 10:01

Wie weet pak ik deze week nog wat mee van de sneeuw. Nu de piste op. De zon schijnt in Dienten

Max · 26 januari 2020 op 10:08

Top Jorne, eindelijk een keer goed nieuws. En een weerbericht zonder allerlei randzaken.
Dit leest lekker weg!

Michel · 26 januari 2020 op 10:26

Mooi bericht Jorne. Bedankt!

nils · 26 januari 2020 op 10:32

DAT zijn de berichten!!
Of het nu goed of slecht is, het gaat over het weer!

  Chantal · 26 januari 2020 op 10:50

  Heerlijk bericht inderdaad! Bedankt Jorne! Ook als je minder goed nieuws had gebracht, je berichten lezen heel fijn!

getjo · 26 januari 2020 op 10:48

geen geklaag gewoon een wintersportbericht klasse Jorne

Floris · 26 januari 2020 op 11:12

Bedankt voor je heldere uiteenzetting!

Hjs · 26 januari 2020 op 11:24

Opgeluchte skiers 😉

Klimaatnieuws. Ipv 10 jaarlijks gaat men jaarlijks de “normalen” aanpassen, das de boel wel foppen, we zullen nu vaker “te koel” weer krijgen terwijl het helemaal koel zal zijn.
Nog ff en een nachtvorstje zal aangekondigd worden als “horrornacht” waar we absoluut binnen moeten blijven om het risico van doodvriezen te voorkomen.

https://nieuws.weeronline.nl/25-1-2020-weeronline-past-klimaatnormaal-voortaan-jaarlijks-aan/

  Koninks · 26 januari 2020 op 12:00

  Jeeeeh wat een onzin verhaal zeg.

  Jeroen amsterdam · 26 januari 2020 op 13:14

  Nee, je houdt nog steeds de laatste 30 jaar aan. Officieel is het ook gewoon per decade. Nu dus 1990-2020(telt 2020 mee of tot 2020, ja ik weet we zijn bij 1 begonnen met tellen, stomme Romeinen). Je kan ook zeggen we zijn dan van de te koude jaren 80 af. Ik wil ook grafiekjes van het hele holoceen tevoorschijn halen, maar dan val je al snel van je geloof af en dat gun ik je niet.

  nils · 26 januari 2020 op 13:59

  Ja hoor! Hebben we vandaag weer een klasse weerbericht zonder poespas, moet er toch weer eentje gaan neuzelen over het klimaat. Gewoon jammer!

marco · 26 januari 2020 op 11:40

Kijk,
Een goed Alpen weerbericht.. een wintersportweerman weerbericht!
Thnx Jorne

Destiny · 26 januari 2020 op 12:27

Bedankt Jorne! Op deze berichten zitten we te wachten!

  Tim · 26 januari 2020 op 13:12

  Klopt. We moeten soms te lang wachten.

Carl · 26 januari 2020 op 13:12

Leuke vooruitzichten, smullen de komende week. Top weerbericht, goed duidelijk alles uitgelegd

Ronski · 26 januari 2020 op 13:14

Jorne thanx!!

Jeroen amsterdam · 26 januari 2020 op 14:12

Ook goed nieuws voor de winterkansen is dat het Russisch hoog weer terugkomt op de kaarten binnen de betrouwbare termijn al. Hopen op een connectie van een van de aankomende blokkades die helaas nog wel buiten de betrouwbare termijnen vallen(tot 5 dagen zie ik als betrouwbaar).

Jorne · 26 januari 2020 op 14:31

Gfs 06 ook weer super met oog op het winterse vervolg begin februari

  nils · 26 januari 2020 op 15:44

  op wetterzentrale loopt hij niet door…

   Jeroen amsterdam · 26 januari 2020 op 17:01

   Nu opgelost volgens mij. De 12z komt nu binnen.

    Jorne · 26 januari 2020 op 18:28

    Die is dan wel weer wat minder spectaculair voor de Alpen

Spyfromthesky · 26 januari 2020 op 15:07

De Republiek Altay (ook wel Altai, Russisch: Республика Алтай) is een republiek in Rusland, gelegen in Zuid-Siberië. De republiek is ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland en telt ruim 200.000 inwoners.

Daar wordt rond 4 februari 1061 hoge druk gemeten.

Phoee, volgens mij zijn de mensen al niet lang, maar met zulke hoge druk worden ze wellicht nog kleiner :>). In Rusland is zal komende dagen geen hoge druk aanwezig zijn. In Siberië eigenlijk ook amper een standvastig hoog.

Toch lijkt de sneeuw zich net voorbij Moskou zich kunnen handhaven en Moskou het op het randje de 0 vast of minus 1.

Ik zie geen enkele reden voor enige kou in de L.L. Spijtig is eerder dat in mijn tuin al weer het groeiseizoen is begonnen.

Spyfromthesky

Joke,riederalp · 26 januari 2020 op 15:23

Zat even binnen naar schaatsen te kijken, en langs de lijn staat aan……wil mij gaan verkleden om nog een rondje te skien, kijk naar buiten sneeuwt het opeens keihard.haha

Raymond · 26 januari 2020 op 17:24

Onderbuik gevoel, de voorjaarsvakantie in de Alpen kan wel eens goed uitvallen. Met een helse wisseldagen!

  nils · 26 januari 2020 op 20:24

  Nou Raymond, dat gevoel heb ik dus ook al tijden!!

Martijn sonnenberg · 26 januari 2020 op 20:12

EC heeft inmiddels ook oog op die oceaanblokkade…. of in ieder geval een omega hoog met de neergaande poot recht over de lage landen naar de Alpen. Zou mooi zijn. De skigebieden kunnen in de aanloop naar de krokus dringend sneeuw gebruiken. De sneeuw die er ligt is super, maar wordt wrsch in een drukke week snel kapot geskied en dan is de basislaag momenteel te dun

  Jorne · 26 januari 2020 op 20:36

  Ec doet ook leuk mee, net als GEM. Wie weet wordt februari dan DE wintermaand voor de Alpen. Het hoog in EC lijk alleen niet superstabiel maar de trend is goed
  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1580067309.png[/img]

   Jeroen · 26 januari 2020 op 20:39

   Ik teken ervoor

Mark (Breda) · 26 januari 2020 op 20:13

Thanks Jorne! Mooi bericht!

krism · 26 januari 2020 op 20:32

eerste dag Les Arcs achter de rug. Pistes zijn prima maar wat extra vers zou leuk zijn en dat gaan we komende dagen gaan krijgen. Dinsdag en woensdag worden de toppers met heel de dag sneeuw.
Ik vrees alleen dat de wind wat roet in het eten gaat strooien.

  Jorne · 26 januari 2020 op 20:34

  Zeker iets om rekening mee te houden vooral in een hoog gelegen gebied als les arcs, zolang je weg blijft van kammen en toppen zal het heerlijk skiën zijn im de sneeuwval! Hou ons op de hoogte en veel plezier

  nils · 26 januari 2020 op 23:42

  De hele kant van les arcs 1600/ 1800 en Peisey Vallandry gaat goed met wind. Vooral bij Peisey Vallandry fantastisch tijdens sneeuwval vanwege de bomen!!

Spyfromthesky · 26 januari 2020 op 21:18

https://electroverse.net/evidence-for-cloud-albedo-control-of-earths-climate/

Ok, zwak, om een link te vermelden. Ik heb er nog weinig een mening over. Maar voor degene die CO2 zoals dat ons wordt voorgehouden wordt anders zien, daarvoor zou het wellicht interessant kunnen zijn om kennis van te nemen.

Positief kan wezen, dat we na twee droge zomers, dan ons wellicht hopelijk de komende winters kunnen gaan opmaken van winters met een beetje kaliber.

Spyfromthesky

Wessel · 26 januari 2020 op 21:45

Het was vandaag top! Wie weet waar dit is?[img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1580071505.jpeg[/img]

  Jorne · 26 januari 2020 op 22:18

  Gletsjer in de buurt van München met een treintje als lift?

   Wessel · 26 januari 2020 op 22:22

   Gebied is verre van een gletsjer, al liggen er veel in de buurt 😉

    Simon · 26 januari 2020 op 23:33

    Grindelwald – Jungfrau?

    Jorne · 26 januari 2020 op 23:44

    Hebben er wel eens olympische skiërs geskied? 😉

     Wessel · 27 januari 2020 op 00:02

     Zekersss!

  Martin · 27 januari 2020 op 06:34

  Mooi hoor, Axamer Lizum 🙂

Ko En · 26 januari 2020 op 21:57

60 km van Madrid: Valdesqui.
Gebiedje niet helemaal klaar voor de overweldigende interesse vanuit de omgeving, maar aardige sneeuw.
https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1580072025.jpeg
https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1580071949.jpeg

Leo · 26 januari 2020 op 22:05

[img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1580070548.jpeg[/img]
Eind december fraai gezien en gedeeld in de reacties door Ewald en Marco en later ook even kort aangehaald door Hajo (met de vraag of het type 1 of 2 was) : polaire stratosferische of parelmoerwolken. Wel, vandaag op https://www.spaceweather.com/ fraai beiden vastgelegd op één foto. Hoog aan de horizon (de fraaiste en verreweg meest gefotografeerde) type II, laag (het slechts geel / oranje) type I. Door Spaceweather treffend als “the good” respectievelijk “the bad” ones bestempeld. Niet alleen vanwege de kleuren. Type II bestaat alleen uit (ijs) water; type I daarentegen ook uit salpeterzuur en soms zwavelzuur. Behalve bah, bah, ook nog eens slecht voor het juist op die hoogte aanwezige ozon. Lang verhaal met vrij complexe reacties maar kort samengevat snijdt het mes aan twee kanten: enerzijds is het oppervlak van die neergeslagen verbindingen een katalysator in de reactie waarbij de chloorradicalen ontstaan die de ozonlaag aantasten, anderzijds kan het neergeslagen salpeterzuur de chloorradicalen niet meer neutraliseren zoals het dat in de gasvorm wel zou doen.

Jorne · 26 januari 2020 op 23:48

Ik ga nu ook mn ogen sluiten, maar nog even een reminder to self: check gfs18 nog even want die lijkt op ramkoers voor misschien zelfs ook wel de LL

sneeuwfanaat(Ron) · 27 januari 2020 op 08:00

Mooie run van ec vanmorgen met winterpotentie voor de ll

  Jorne · 27 januari 2020 op 08:39

  Inderdaad! goed patroon in ongeveer alle modellen, zowel kansen voor de LL als Alpen, en dat aan de vooravond van toch al mooie sneeuw. Gaat februari dan de bezoekersaantallen door het dak jagen hier? 😉

   maarten · 27 januari 2020 op 08:41

   Wel als jij zulke mooie weerberichten maakt Jorne. Daar hoeft het weer niet eens winters voor te zijn, al helpt dat natuurlijk wel.
   En de runs zijn trouwens aardig, maar nog steeds geen winter in de kaarten voor de LL.

   Skiwi · 27 januari 2020 op 09:02

   …ik ben niet zo gelukkig met de ochtendruns moet ik zeggen: komend weekend wordt ’t niet alleen bloedheet in de Franse Alpen…
   Op zich zou ik dat fijn vinden als dat met een zonnetje is, maar vooral EC zet veel wind en neerslag met zeer hoge (ruim boven 2000m) sneeuwgrens op het menu voor zondag

   Dan is GFS toch wat gunstiger: minder warm, minder neerslag, (veel) minder wind.

   Miljaar zeg, dan gaat er bijna een meter sneeuw vallen 3 dagen voor je vertrek en dan moet je nog nagelbijten…

Huusman · 27 januari 2020 op 09:04

Een aantal weken geleden stelde ik een vraag over de mogelijke invloed van het verschuiven van de polen op de grote weersystemen op aarde. Ik had daar wat geruchten over gehoord namelijk .
Een alerte reageerder gaf me de link naar het onderzoek van klimaat analist,Peter Cruijff :” 50 jaar zonsopkomsten in Nederland”. Ik heb de film, van een uur, hierover gezien. Erg interessant!
Aangezien Hajo hier, als klimatoloog, vast iets van zal vinden , ben ik erg benieuwd naar zijn commentaar hierop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *