Zo gaan de Alpen ook weer wakker worden volgende week! Eindelijk krijgen we weer op grote schaal sneeuw, tot in de dalen. Zoals het plaatje hierboven getuigt zijn dit soort condities alleen weg gelegd voor de Pyreneeën. Hierboven zien we Puymorens wakker worden, vooralsnog jaloerse blikken uit de Alpen.
Want daar trekt dit weekend nog wat gepruttel van de Middellandse Zee over wat zorgt voor verminderde zichtcondities in Kitzbuhel en wat poedersuiker in de hogere gebieden. Zie hierboven Rudolfshutte, ook in Val Thorens zag ik wat ‘dust’ op de daken liggen.
We starten met het ensemble voor Arlberg om even wat overzicht te krijgen. In de nacht naar de 28e begint het vanuit het westen te sneeuwen bij eerst nog een hoge sneeuwgrens van 1500m+. Dan kan het op de passage van het front halverwege de 28e stevig door sneeuwen en gaat de sneeuwgrens omlaag (gele lijn). Daarna is het dan even wat rustiger qua neerslag maar begint op de 29e de stuwing (blauwe lijn). De sneeuwvalgrens is dan inmiddels goed laag om tot zo’n 500m sneeuw te brengen. De 30e is het dan weer afgelopen en is het nog even onzeker hoe het vervolg gaat zijn.
Even wat meer in detail, in de nacht naar dinsdag begint het feestje, nouja nog niet voor de lagere gebieden want ik zie slechts een heel klein streepje sneeuw voor de Jura wat duidt op een sneeuwvalgrens van zo’n 1600m bij aanvang.
Dat is ook niet gek want eerst hebben de Alpen nog te maken met een zuidwestelijke stroming die de zuidkant wat centimeters gunt. Echt veel zal het niet zijn maar misschien dat het precies het ijs van de Weissensee toedekt, dat zou jammer zijn voor Hajo en mede-schaatsers.
Hier zie je dan op dinsdagochtend de kou binnenlopen. Op de Frans-Duitse grens krijgen de middelgebergtes ineens op uitgebreide schaal roze kleuren. De lijntjes volgen nog een zo goed als westelijke richting dus ik denk dat vooral die gebieden die daar gunstig voor liggen significante sneeuw krijgen, denk aan de Franse Alpen, grote delen van Zwitserland, Arlberg en bijvoorbeeld ook regio Die Tauplitz. Zit je gebied daar niet bij, verwacht dan ook niet veel op dinsdag.
Op woensdag klapt de windrichting dan tijdelijk naar noordwest tot noord. Dat betekent dat ook de rest van de noordkant beter bedeeld zal worden bij een lage sneeuwvalgrens. Die stuwing houdt gedurende de woensdag nog aan, langzaam afnemend, en uiteindelijk stervend in het oosten van Oostenrijk.
De 2 grote modellen zitten redelijk op 1 lijn met regio Chamonix en Arlberg als winnaars. Ook de absolute westkant, denk aan Val Thorens of Valloire gaan een flinke portie krijgen met zeker tot in de dorpen bingo met zo’n 30cm. Het grote verschil hierboven zien we in Oostenrijk, ik ga mee met het minder enthousiaste Europese model en reken dus op zo’n 15 cm aan de Oostenrijkse noordkant, maar er is potentie voor meer….
Het goed gedetailleerde Arpege ziet de lokale verschillen wat mij betreft erg goed, al worden de algemene sneeuwhoeveelheden licht overschat denk ik. Chamonix winnaar maar we zullen geen 140cm zien. Maximaal haalbare lijkt me een meter op hoogte. De Eiger en Jungfrau duidelijk zichtbaar met veelal +50cm. Arlberg ziet een halve meter neerdalen. De achtertuin van Innsbruck op de grens met Duitsland vangt nog zeker 20 tot 30cm af maar daarna zien we de regio rond Kufstein duidelijk zichtbaar waar gewoon minder valt bij W en NW stroming, bekend kwaaltje.
Nog wat verder over de noordkant zien we Fieberbrunn, Maria Alm weer in het helder rode. Tenslotte regio Tauplitz waar nog 1 maal het donkerrode te zien is, dus zomaar krap die halve meter. Ik concludeer; een dump voor de Alpen!
Daarna dan snel weer beter weer met nog wel wat kansen op gepruttel uit het westen (regen of sneeuw). Voorlopig nog even onzeker. Vervolgens lijkt een warme uithaal aanstaande begin februari. Een desastreus begin van de laatste officiële wintermaand? Misschien wel, maar ook misschien de opbouw voor iets mooiers. Want ziet iemand die nieuwe impuls van hoge druk bij de Azoren? Eentje die ik nu zo’n 24 uur volg en herhaaldelijk terug komt.
Zoiets zou dat dan kunnen opleveren, vastliggend hoge druk gebied ten westen van Ierland. Klassieke glijbaan situatie waar de meeste Alpengangers wel blij van worden. Lijkt een beetje op januari 2019 situatie al zou voor de mooi de hoge druk nog wat noordelijker moeten uitbreiden. Dromen mag!
Want dit ensemble voor de luchtdruk ten westen van Ierland voert onze dromen goed!
Dat lijkt me dan ook de reden dat onze eigen pluim weer een baard heeft gekregen. Hoop doet leven maarrrrrr: Eerst volop genieten van de sneeuwval in de Alpen, het wordt een mooi weekje!
50 reacties
Gesloten voor reacties.