De Nederlandse winter lijkt een gelopen race. Komt niet meer. Maar is de winter in de alpen ook al spoedig voorbij? Het is onwaarschijnlijk zonnig in de Alpen en een groot deel van Europa en naar het lijkt ook nog een behoorlijke tijd. Nu is het nog koud maar spoedig krijgt de stroming vanaf de oceaan vrij spel…. en begint gewoon het voorjaar al. Zie de getallen voor Morzine hierboven!

Hierboven een beeld van het grote teflonhoog dat Europa in zijn grip heeft. De kou zit in het oosten en zuidoosten. Daarmee zijn de Alpen ook nog net flink koud momenteel. En Oostenrijk weer een stuk kouder dan de Franse Alpen. Maar vanaf het weekeinde dooit het dag en nacht ook in Oostenrijk. Zuidhellingen zullen zeer snel groen zijn. In Frankrijk zijn ze dat al.

In veel modelruns blijft het zonnig tot het gaatje. De ochtendrun van het Amerikaanse model heeft op 22 februari weer wat sneeuw en een iets koudere stroming.

Kijk naar het ensemble voor Nederland. Ja verassingen blijven mogelijk tot in april doet wat hij wil inclusief maart roert zijn staart. Dus zeg nooit nooit. Maar het lijkt erop dat winter 2022-2023 in Europa slappe hap zal blijven. In Amerika zijn onlangs juist alle records gebroken.

De pluim van het Europese model laat hetzelfde beeld zien. Winter over en sluiten. Maar einde van de maand kijken we natuurlijk nog eens.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Hajo · 8 februari 2023 op 12:20

Mooie reacties van Frans V over de schrikbarende kou in Amerika onder dit bericht: https://wintersportweerman.nl/alle-sneeuw-naar-oostenrijk-en-winterkansen-126436/

Jelle · 8 februari 2023 op 16:15

Jammer van de winter in NL maarja als je zekerheid op mooi winterweer wilt hebben moet je hier ook niet wezen. Dan maar hopen op spectaculaire buien in mei, juni, juli en augustus (zonder al te veel schade natuurlijk).

Hanjo · 10 februari 2023 op 09:08

In de meteofictie blijven de modellen komen met een weer koudere fase met kansen op sneeuw vanaf de 20e. Gisteren was het helemaal bont op de wisseldag 25e .. hopen dat het een en ander nog wat schuift maar wat verse sneeuw tegen die tijd is wel erg welkom.

Aart · 12 februari 2023 op 10:20

Hoe kan het dat op een dag vooruit (voor vandaag) het Europese model een geheel bewolkte dag verwacht en het Amerikaanse model bijna het tegenovergestelde, terwijl parameters als luchtdruk, temperatuur, windrichting hetzelfde zijn?

  Leo · 12 februari 2023 op 13:42

  Bizar verschil inderdaad, zelfs nog in de 06-uurs runs van vanmorgen! Kennelijk hebben de modellen het hier in dit soort situaties (grenslaag-perikelen, bij nog weinig (winterse) zonkracht en weinig stroming) moeilijk mee; ontstaat er wel / geen mist / lage bewolking en lost die wel of niet op? Opmerkelijk is overigens ook dat zelfs de uitgangssituatie (T=0) al compleet verschillend is. Rondje door de modellen laat verder zien dat het Europese model er verreweg het beste op zit en het Amerikaanse het slechtst, de overigen er tussenin. Mijn ervaring is dat het Europese model hier vooral voor onze regionen doorgaans het beste in presteert.
  Later vanavond / vannacht of toch zeker morgen vanuit het zuiden wel sterk verbeterende condities!

   Aart · 12 februari 2023 op 21:24

   Dankjewel Leo! Geldt die ervaring ook voor zomerse verwachtingen? Met de zonnepanelenhype van tegenwoordig is wel of geen zon natuurlijk voelbaar in de portemonnee 🙂 . En wie weet gaan we in de toekomst plannen wanneer elektrische apparaten te gebruiken….

Gesloten voor reacties.