De Nederlandse winter lijkt een gelopen race. Komt niet meer. Maar is de winter in de alpen ook al spoedig voorbij? Het is onwaarschijnlijk zonnig in de Alpen en een groot deel van Europa en naar het lijkt ook nog een behoorlijke tijd. Nu is het nog koud maar spoedig krijgt de stroming vanaf de oceaan vrij spel…. en begint gewoon het voorjaar al. Zie de getallen voor Morzine hierboven!

Hierboven een beeld van het grote teflonhoog dat Europa in zijn grip heeft. De kou zit in het oosten en zuidoosten. Daarmee zijn de Alpen ook nog net flink koud momenteel. En Oostenrijk weer een stuk kouder dan de Franse Alpen. Maar vanaf het weekeinde dooit het dag en nacht ook in Oostenrijk. Zuidhellingen zullen zeer snel groen zijn. In Frankrijk zijn ze dat al.

In veel modelruns blijft het zonnig tot het gaatje. De ochtendrun van het Amerikaanse model heeft op 22 februari weer wat sneeuw en een iets koudere stroming.

Kijk naar het ensemble voor Nederland. Ja verassingen blijven mogelijk tot in april doet wat hij wil inclusief maart roert zijn staart. Dus zeg nooit nooit. Maar het lijkt erop dat winter 2022-2023 in Europa slappe hap zal blijven. In Amerika zijn onlangs juist alle records gebroken.

De pluim van het Europese model laat hetzelfde beeld zien. Winter over en sluiten. Maar einde van de maand kijken we natuurlijk nog eens.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Hajo · 8 februari 2023 op 12:20

Mooie reacties van Frans V over de schrikbarende kou in Amerika onder dit bericht: https://wintersportweerman.nl/alle-sneeuw-naar-oostenrijk-en-winterkansen-126436/

Jelle · 8 februari 2023 op 16:15

Jammer van de winter in NL maarja als je zekerheid op mooi winterweer wilt hebben moet je hier ook niet wezen. Dan maar hopen op spectaculaire buien in mei, juni, juli en augustus (zonder al te veel schade natuurlijk).

Hanjo · 10 februari 2023 op 09:08

In de meteofictie blijven de modellen komen met een weer koudere fase met kansen op sneeuw vanaf de 20e. Gisteren was het helemaal bont op de wisseldag 25e .. hopen dat het een en ander nog wat schuift maar wat verse sneeuw tegen die tijd is wel erg welkom.

Aart · 12 februari 2023 op 10:20

Hoe kan het dat op een dag vooruit (voor vandaag) het Europese model een geheel bewolkte dag verwacht en het Amerikaanse model bijna het tegenovergestelde, terwijl parameters als luchtdruk, temperatuur, windrichting hetzelfde zijn?

  Leo · 12 februari 2023 op 13:42

  Bizar verschil inderdaad, zelfs nog in de 06-uurs runs van vanmorgen! Kennelijk hebben de modellen het hier in dit soort situaties (grenslaag-perikelen, bij nog weinig (winterse) zonkracht en weinig stroming) moeilijk mee; ontstaat er wel / geen mist / lage bewolking en lost die wel of niet op? Opmerkelijk is overigens ook dat zelfs de uitgangssituatie (T=0) al compleet verschillend is. Rondje door de modellen laat verder zien dat het Europese model er verreweg het beste op zit en het Amerikaanse het slechtst, de overigen er tussenin. Mijn ervaring is dat het Europese model hier vooral voor onze regionen doorgaans het beste in presteert.
  Later vanavond / vannacht of toch zeker morgen vanuit het zuiden wel sterk verbeterende condities!

   Aart · 12 februari 2023 op 21:24

   Dankjewel Leo! Geldt die ervaring ook voor zomerse verwachtingen? Met de zonnepanelenhype van tegenwoordig is wel of geen zon natuurlijk voelbaar in de portemonnee 🙂 . En wie weet gaan we in de toekomst plannen wanneer elektrische apparaten te gebruiken….

Gesloten voor reacties.