Hoe mooi de Rudolfshütte vandaag…. schijnt pas met Kerst open te gaan…. iedereen is geraakt door de toestanden. Maar morgen zijn Tirol en Vorarlberg als skiprovincies echt los. Je kunt erheen. Je kunt een hotel boeken. Weliswaar met medische apartheid maar ja. Die strijd moet nog gewonnen worden. En gaan wij de strijd voor een Witte Kerst in Nederland winnen?

Hier in de laatste twee runs van het Amerikaanse model de lange weg terug omlaag vanaf morgen. Beide belanden uiteindelijk bij vorst en wellicht zelfs een ijsdag. Sneeuwkansjes zijn er ook. Even niet het perfecte front dat we eerder hebben gezien.

Bijzonder deze twee kaarten in de laatste run. Op 27 december Europa goed in de vorst. En zoals het zo vaak gaat doet Scandinavië dan juist ff niet mee. Nog gekker de laatste kaart met een corridor naar de Zwarte Zee. En ai die ijzige kou bij Moskou die maar net ff een stuip hoeft te krijgen en het rolt over ons heen.

Het Europese model zakt ook een graad per twee of drie dagen. En heeft met kerst heus wat koude lijnen. Eén lijntje voor echte pittige vorst.

En kijk… ook die mini-kansen op de witte kerst. Goed wit ook. Die piek op tweede kerstdag gaat naar 10cm. Das een kans van 2%. Stuk groter dan de staatsloterij.

Mee eens dat dit een droomweek is? Voor de arme weerman in Zell am See Kaprun? Voor m’n deur een langlaufnetwerk met mooie skating pistes. Ga zo eens een rondje doen.

Dan komt er vanavond weer sneeuw. Er jaagt al een harde noordenwind over de kammen. En dan krijgt puur Oostenrijk ff dit sneeuwbommentje voor dinsdag het mooie weer weer terug is.

Sinds de minus zestig in Siberië kijk ik vaak bij de Siberian Times op twitter. Deze vond ik bijzonder maar ok weer wat cru om te delen. Maar toen ik het onderstaande bericht zag, dacht ik…. we doen ze allebei. De twee ongevallen staan volgens mij los van elkaar. En deze man heeft er er weliswaar met een been minder levens vanaf gebracht.

Met de mijnwerkers is het helemaal mis gegaan. Die zijn dood. 45 plus 5 reddingswerkers. Alleen de lichamen moeten nog geborgen worden. Dit koor in Novosibirsk droeg het requiem van Verdi aan de slachtoffers op. R.I.P. En ja… life goes on… dus ga ik toch goed geluimd de Formule 1 kijken. Over 8 minuten gaan ze los. Fijne zondag.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Maistro1979 · 12 december 2021 op 17:43

Ga vrijdag naar schladming….ligt niet zoveel…oei

BB-King · 12 december 2021 op 20:39

Hoopvolle verwachtingen!

Ondanks de bizarre maatregelen in Oostenrijk gaan we er toch nog één keertje heen, QR code is nog even geldig, zou zo maar de laatste keer Oostenrijk kunnen zijn. Vorig jaar zijn we er nog getrouwd, maar wij staan zoo niet achter alle maatregelen die zorgen voor twee-deling, uitsluiting etc.

@Hajo, ik las laatst op Twitter een interessant draadje over de relatie tussen de luchtbevochtigheid en de opleving van Corona in met name de oost-Europese landen. Het virus gedijt goed bij een bepaalde ‘humidity’, vandaar dat investering in ventilatie wellicht vele malen effectiever is dan miljarden verkwansel aan een test/3G-maatschappij. Kun jij als weerman ook niet die link zoeken in de huidige positieve testen in den landen in relatie tot de luchtvochtigheid?

Grt BB

  Aart · 12 december 2021 op 22:55

  quote: “wij staan zoo niet achter alle maatregelen die zorgen voor twee-deling, uitsluiting etc.”
  einde quote.
  Maar wel meedoen met die ku-er code, want hij is nog even geldig….?

  Alles over ventilatie kan je al sinds maart 2020 lezen op de site van Maurice de Hond (zijn ventilatie-deltaplan). Hajo verwijst er regelmatig naar. Niet dat dat DE oplossing is, helpen tegen het oplopen van een verkoudheid/griep zal het vast wel.
  En nee, ben geen griepontkenner, wel een ontkenner dat er nog steeds een pandemie is sinds 2020 (als die er al was….dankzij de WHO).

Gesloten voor reacties.