Hoe mooi de Rudolfshütte vandaag…. schijnt pas met Kerst open te gaan…. iedereen is geraakt door de toestanden. Maar morgen zijn Tirol en Vorarlberg als skiprovincies echt los. Je kunt erheen. Je kunt een hotel boeken. Weliswaar met medische apartheid maar ja. Die strijd moet nog gewonnen worden. En gaan wij de strijd voor een Witte Kerst in Nederland winnen?

Hier in de laatste twee runs van het Amerikaanse model de lange weg terug omlaag vanaf morgen. Beide belanden uiteindelijk bij vorst en wellicht zelfs een ijsdag. Sneeuwkansjes zijn er ook. Even niet het perfecte front dat we eerder hebben gezien.

Bijzonder deze twee kaarten in de laatste run. Op 27 december Europa goed in de vorst. En zoals het zo vaak gaat doet Scandinavië dan juist ff niet mee. Nog gekker de laatste kaart met een corridor naar de Zwarte Zee. En ai die ijzige kou bij Moskou die maar net ff een stuip hoeft te krijgen en het rolt over ons heen.

Het Europese model zakt ook een graad per twee of drie dagen. En heeft met kerst heus wat koude lijnen. Eén lijntje voor echte pittige vorst.

En kijk… ook die mini-kansen op de witte kerst. Goed wit ook. Die piek op tweede kerstdag gaat naar 10cm. Das een kans van 2%. Stuk groter dan de staatsloterij.

Mee eens dat dit een droomweek is? Voor de arme weerman in Zell am See Kaprun? Voor m’n deur een langlaufnetwerk met mooie skating pistes. Ga zo eens een rondje doen.

Dan komt er vanavond weer sneeuw. Er jaagt al een harde noordenwind over de kammen. En dan krijgt puur Oostenrijk ff dit sneeuwbommentje voor dinsdag het mooie weer weer terug is.

Sinds de minus zestig in Siberië kijk ik vaak bij de Siberian Times op twitter. Deze vond ik bijzonder maar ok weer wat cru om te delen. Maar toen ik het onderstaande bericht zag, dacht ik…. we doen ze allebei. De twee ongevallen staan volgens mij los van elkaar. En deze man heeft er er weliswaar met een been minder levens vanaf gebracht.

Met de mijnwerkers is het helemaal mis gegaan. Die zijn dood. 45 plus 5 reddingswerkers. Alleen de lichamen moeten nog geborgen worden. Dit koor in Novosibirsk droeg het requiem van Verdi aan de slachtoffers op. R.I.P. En ja… life goes on… dus ga ik toch goed geluimd de Formule 1 kijken. Over 8 minuten gaan ze los. Fijne zondag.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Maistro1979 · 12 december 2021 op 17:43

Ga vrijdag naar schladming….ligt niet zoveel…oei

BB-King · 12 december 2021 op 20:39

Hoopvolle verwachtingen!

Ondanks de bizarre maatregelen in Oostenrijk gaan we er toch nog één keertje heen, QR code is nog even geldig, zou zo maar de laatste keer Oostenrijk kunnen zijn. Vorig jaar zijn we er nog getrouwd, maar wij staan zoo niet achter alle maatregelen die zorgen voor twee-deling, uitsluiting etc.

@Hajo, ik las laatst op Twitter een interessant draadje over de relatie tussen de luchtbevochtigheid en de opleving van Corona in met name de oost-Europese landen. Het virus gedijt goed bij een bepaalde ‘humidity’, vandaar dat investering in ventilatie wellicht vele malen effectiever is dan miljarden verkwansel aan een test/3G-maatschappij. Kun jij als weerman ook niet die link zoeken in de huidige positieve testen in den landen in relatie tot de luchtvochtigheid?

Grt BB

  Aart · 12 december 2021 op 22:55

  quote: “wij staan zoo niet achter alle maatregelen die zorgen voor twee-deling, uitsluiting etc.”
  einde quote.
  Maar wel meedoen met die ku-er code, want hij is nog even geldig….?

  Alles over ventilatie kan je al sinds maart 2020 lezen op de site van Maurice de Hond (zijn ventilatie-deltaplan). Hajo verwijst er regelmatig naar. Niet dat dat DE oplossing is, helpen tegen het oplopen van een verkoudheid/griep zal het vast wel.
  En nee, ben geen griepontkenner, wel een ontkenner dat er nog steeds een pandemie is sinds 2020 (als die er al was….dankzij de WHO).

Gesloten voor reacties.