Ik ben vandaag door ene Jeroen hierrr op de vingers getikt dat ik iets moet schrijven over de bakken met sneeuw die in de Alpen gaan vallen. Ik denk terecht. Zeker als je bovenstaande foto ziet vanaf de Areit uitkijkend over het normaal schitterende loipengebied van Kaprun. Dat schijnt inderdaad een beetje wit te gaan worden.

Ik pak even de Arlberg in Oostenrijk als referentie. verder naar het oosten in Oostenrijk is het allemaal wat minder. Maar als er van maandag tot vrijdag gewoon een meter valt boven en een halve meter beneden dan is dat wel tof. En ook aan de staart blijft het koud genoeg. Forse wind erbij. Lawinebouwer. Gaan ongelukken mee gebeuren. Weliswaar offpiste.

In de Franse Alpen en noordelijke en westelijke delen van Zwitserland gaat het nog lekkerder sneeuwen en ook daar is het hard nodig. Het is echt gewoon het terugkeren naar het normale Alpenklimaatgemiddelde. Het hoort gewoon wit te zijn deze maanden. Jammer dat de kerstgangers nu naast de pot piesen. Zij die deze week in de Alpen zijn profiteren van het mindere aantal toeristen en de sneeuw. Nul rijen meer bij de liften!

Ensemble prikpunt bij mij in de buurt voor 1200m. Dat is echt gewoon helemaal normaal weer voor nu hier wat we gaan krijgen. Tikkie veel wind erop misschien. Zoals ik het zie gebeuren nog regelmatig zon tussen de sneeuwzones door. Dus een prima week. De kanonnen spuiten sowieso overal weer.

Wat dus sneu is dat Italië nauwelijks wat meekrijgt van de witte verlossing. Piemonte nog een beetje vandaag en morgen maandag. En dan zie we boven de Balkan een depressie ontstaan die het grootste deel van de sneeuw aan de zuidkant daarheen trekt! En met de Italiaanse zon is alles wat er valt dan ook snel weer weg. En zien we dan een witte noordkant en een groene zuidkant.

In Rusland momenteel gierende kou. Hier de kaart voor komende dinsdag. De Siberische kou springt ruim over de Oeral heen. Sowieso heeft in de hele fase dat het kleine West-Europa warm was de rest van het immense Eurazië forse kou gehad. Nou we gaan het zien hoe de winter verder gaat!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

    Mark · 9 januari 2023 op 21:30

    Eigenlijk is het in de hele Italiaanse alpenboog al wekenlang relatief goed skiën en condities zijn er afgelopen dag tot in het dal nog beter op geworden. Ik zie in Oostenrijk op de lagere pistes vooral veel regen later deze week.

Aart · 10 januari 2023 op 00:05

https://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=&y=&run=12&lat=36.75&lon=32.34375&runpara=0&type=3&ext=0
De Turkse zuidkust, normaal DE zonbestemming, wordt vanaf woensdag wit. ‘Overal’ valt sneeuw, waarom hier niet ;-)?

Gesloten voor reacties.