Ik ben vandaag door ene Jeroen hierrr op de vingers getikt dat ik iets moet schrijven over de bakken met sneeuw die in de Alpen gaan vallen. Ik denk terecht. Zeker als je bovenstaande foto ziet vanaf de Areit uitkijkend over het normaal schitterende loipengebied van Kaprun. Dat schijnt inderdaad een beetje wit te gaan worden.

Ik pak even de Arlberg in Oostenrijk als referentie. verder naar het oosten in Oostenrijk is het allemaal wat minder. Maar als er van maandag tot vrijdag gewoon een meter valt boven en een halve meter beneden dan is dat wel tof. En ook aan de staart blijft het koud genoeg. Forse wind erbij. Lawinebouwer. Gaan ongelukken mee gebeuren. Weliswaar offpiste.

In de Franse Alpen en noordelijke en westelijke delen van Zwitserland gaat het nog lekkerder sneeuwen en ook daar is het hard nodig. Het is echt gewoon het terugkeren naar het normale Alpenklimaatgemiddelde. Het hoort gewoon wit te zijn deze maanden. Jammer dat de kerstgangers nu naast de pot piesen. Zij die deze week in de Alpen zijn profiteren van het mindere aantal toeristen en de sneeuw. Nul rijen meer bij de liften!

Ensemble prikpunt bij mij in de buurt voor 1200m. Dat is echt gewoon helemaal normaal weer voor nu hier wat we gaan krijgen. Tikkie veel wind erop misschien. Zoals ik het zie gebeuren nog regelmatig zon tussen de sneeuwzones door. Dus een prima week. De kanonnen spuiten sowieso overal weer.

Wat dus sneu is dat Italië nauwelijks wat meekrijgt van de witte verlossing. Piemonte nog een beetje vandaag en morgen maandag. En dan zie we boven de Balkan een depressie ontstaan die het grootste deel van de sneeuw aan de zuidkant daarheen trekt! En met de Italiaanse zon is alles wat er valt dan ook snel weer weg. En zien we dan een witte noordkant en een groene zuidkant.

In Rusland momenteel gierende kou. Hier de kaart voor komende dinsdag. De Siberische kou springt ruim over de Oeral heen. Sowieso heeft in de hele fase dat het kleine West-Europa warm was de rest van het immense Eurazië forse kou gehad. Nou we gaan het zien hoe de winter verder gaat!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

    Mark · 9 januari 2023 op 21:30

    Eigenlijk is het in de hele Italiaanse alpenboog al wekenlang relatief goed skiën en condities zijn er afgelopen dag tot in het dal nog beter op geworden. Ik zie in Oostenrijk op de lagere pistes vooral veel regen later deze week.

Aart · 10 januari 2023 op 00:05

https://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=&y=&run=12&lat=36.75&lon=32.34375&runpara=0&type=3&ext=0
De Turkse zuidkust, normaal DE zonbestemming, wordt vanaf woensdag wit. ‘Overal’ valt sneeuw, waarom hier niet ;-)?

Gesloten voor reacties.