Hoe mooi bovenstaande plaat uit het Val Gardena. De Dolomieten hebben de meeste sneeuw gehad de afgelopen 24 uur en dan vooral helemaal naar de Sloveense grens toe. Helaas heb ik van die hoek geen actuele webcams kunnen vinden. Maar het heeft in de hele Alpen gesneeuwd nu de kou vanuit het noorden is binnengelopen.

Les Menuires

Hier weer een leuke uitsnede van de super-HD cam in Les Menuires. Daar is toch wel 10cm neergedaald op 1850m. Ook in St. Martin de Belleville op 1450m zijn de bomen weer bepoedersuikerd.

zellamsee1403

Zell am See is zoals beloofd weer wit tot op 750m. De meeste sneeuw viel vannacht. Hier een plaatje van 5 uur vanochtend. Klik hierr ook voor een wit plaatje uit het Inntal. Vliegveld Innsbruck om precies te zijn.

Tja en dan Obertauern en Die Tauplitz! Daar sneeuwt het op dit moment nog. Met in Obertauern ijzige temperaturen van rond -11°C en harde noordenwind. Geniet nog even van de beelden hierboven. Leuk te bedenken dat de buien daar samenhangen met de buien in de Lage Landen.

sneeuwbui1303

Tja en dan moet ik nog even die hele fraaie plaat van zo’n Hollandse sneeuwbui gister eind van de middag laten zien (klik hier voor groot). Ons hoekhuis waar 1 juni de meest spetterende après-ski party plaatsvindt (ME is al ingeseind) zie je als wit puntje rechts van de toren van Wormer als meest linker hoekhuis van het linker rijtje midden tegen de achtergrond van de sneeuwbui. 

ens1403_00

Tja wat doen de modellen? Op het eerste gezicht zijn ze het roerend eens tot +192 uur en dat is dus een week vooruit. Toch zit de duivel weer eens in de details. Het Amerikaanse model is vanochtend vanaf het weekeinde zacht, zachter, zachst. Met maandag echt Föhnige condities in het westelijk Alpengebied. Hierboven de pluim voor De Bilt.

pluim1403_00

Het Europese model daarentegen heeft dinsdag tot en met vrijdag alweer een forse temperatuurdip. Dit komt zoals al eerder uitgelegd door zo’n babydepressie die oostelijk van Nederland gaat liggen om zo de Föhn te blokkeren. In de huidige berekening verschrompelt de Briste moederdepressie echter ook niet zodat toestromen van Arctische lucht vanuit bibber-Noorwegen ook niet mogelijk is. Wel is het zo dat met de Amerikaanse berekening mijn zevende boude voorspelling helemaal uit zicht is terwijl de Europese berekening prima op koers ligt. Het is zelfs behoorlijk aannemelijk dat we nog even op en neer blijven golven tussen aanzetten van lenteweer en terugvallen naar winterse toestanden. Misschien persen we er zelfs 5 april weer een ijsdagje uit (absoluut record laatste ijsdag is 5 april 1911 in Vlissingen). De Europese pluim toont nog een zachte fase van 22-25 maart en dan weer een koude fase.

sneeuwaccu1803

Hier de sneeuwaccumulatie van de eerste fase van de dooiaanval. In de nacht op zondag voor Groningen nog eens wat sneeuw. In de rest van Nederland regen of eerst nog ijzel. De Ardennen en de Wintersport-Arena Sauerland hoopvol. De Franse Alpen meteen een dump. Maar wel bij een sneeuwgrens die op en neer golft tussen 800 en 1400m. Wat er in Oost-Europa gebeurt is ook weer gedenkwaardig en hangt samen met het wegtrekken van de huidige koudegolf. 

snere1903

Terwijl het in de nacht op zondag bij het binnevallen van de dooi in Groningen kan sneeuwen, berekent het Europese model ook voor dinsdag weer sneeuw in Nederland en België. Het Amerikaanse model volgt dat met een paars puntje boven de Ardennen maar zoals we hierboven al zagen is het Europese model vanaf dinsdag echt een stuk frisser. Niet meer zo koud als nog in de middagrun van gisteren en verrassingen naar nieuwe weer koudere runs zijn zeker mogelijk. In elk geval heeft het Europese model nog steeds een streepje voor op het Amerikaanse.

850hPa2303

Beide modellen berekenen nu voor eind volgende week toch een zachte fase met echte voorjaarscondities. Dit in combinatie met hoge druk en dus ook nog eens heel fraai weer aan zuidkant en noordkant. Die moeten we denk ik gewoon accepteren  – kan het eventueel in nieuwe runs nog meevallen – en ons aanpassen aan het ritme van het jaargetijde (om 2 uur weer van de piste af). We zien ook dat Scandinavië brrrr blijft en dat het absoluut denkbaar is en minimaal 50% kans dat er nog een laatste koudegolf komt eind maart. 

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=563655207002022]
Wessel: topfoto’s! Thx.  


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

53 reacties

Gesloten voor reacties.