eine-staubwolke-geht-bei-randa-im-wallis-nieder-aufnahme-vom-mittwoch-22-april-2015

We hebben een vulkaanuitbarsting in Chili en sneeuw in Detroit. Maar dichter bij huis is er ook wat loos (H/T Gerdaaa): gisterochtend gingen in duizenden kubieke meters gesteente neer. Het dorp Randa kreeg er spontaan een zonsverduistering bij. En je hoefde niet eens met een speciaal brilletje te kijken. Eerder was een speciaal wasmiddel nodig. In 1991 was het in deze buurt ook al eens mis: in april en mei van dat jaar kwam in totaal 30 miljoen kubieke meter gesteente naar beneden. Voor de duidelijkheid: dit is een volledig natuurlijk proces. De Alpen zijn 30 miljoen jaar geleden ontstaan. Zijn u ongeveer op hun maximale grootte en het is de bedoeling dat over 30 miljoen jaar er ook niets meer van over is.

over50miljoenjaargroot

Maar het gaat helemaal goedkomen voor ons wintersportliefhebbers (en voor de Afrikaanse vluchtelingenstroom): over 50 miljoen jaar is de Middellandse Zee verdwenen en is op die plek een gebergte zo hoog als de Himalaya verrezen. Alleen die tussentijds opgeslagen skiliften dan even opnieuw plaatsen en klaar is kees. Is dat niet nog eens een mooie lange termijn sneeuwverwachting?

dutchweek2304

Snel terug naar de korte termijn. Het ensemble voor prikpunt Les Menuires. We kijken dus naar de Dutchweek Val Thorens want Les Menuires sluit de tent morgen. Zaterdag regen! En dan in de nacht op maandag sneeuw! Dikke sneeuw! In heel het Alpengebied. Denk aan een centimeter of 15-30. genoeg om mijn zevende boude voorspelling binnen te halen.
pluim2204-12

Gaat het met de zesde ook lukken? Het wordt erg krap. Want er komen drie warmere dagen aan in Nederland. Ook natte dagen dat zeg ik erbij.
koudste30april

Voorheen lag de focus op 1 mei als koudste dag sinds het begin van de metingen. Vanaf vandaag kunnen we ook naar 30 april gaan kijken. Met die pluim is het fluitend de koudste 30 april ooit (sinds 1901). Spannend. We gaan het zien.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

8 reacties

Gesloten voor reacties.