eine-staubwolke-geht-bei-randa-im-wallis-nieder-aufnahme-vom-mittwoch-22-april-2015

We hebben een vulkaanuitbarsting in Chili en sneeuw in Detroit. Maar dichter bij huis is er ook wat loos (H/T Gerdaaa): gisterochtend gingen in duizenden kubieke meters gesteente neer. Het dorp Randa kreeg er spontaan een zonsverduistering bij. En je hoefde niet eens met een speciaal brilletje te kijken. Eerder was een speciaal wasmiddel nodig. In 1991 was het in deze buurt ook al eens mis: in april en mei van dat jaar kwam in totaal 30 miljoen kubieke meter gesteente naar beneden. Voor de duidelijkheid: dit is een volledig natuurlijk proces. De Alpen zijn 30 miljoen jaar geleden ontstaan. Zijn u ongeveer op hun maximale grootte en het is de bedoeling dat over 30 miljoen jaar er ook niets meer van over is.

over50miljoenjaargroot

Maar het gaat helemaal goedkomen voor ons wintersportliefhebbers (en voor de Afrikaanse vluchtelingenstroom): over 50 miljoen jaar is de Middellandse Zee verdwenen en is op die plek een gebergte zo hoog als de Himalaya verrezen. Alleen die tussentijds opgeslagen skiliften dan even opnieuw plaatsen en klaar is kees. Is dat niet nog eens een mooie lange termijn sneeuwverwachting?

dutchweek2304

Snel terug naar de korte termijn. Het ensemble voor prikpunt Les Menuires. We kijken dus naar de Dutchweek Val Thorens want Les Menuires sluit de tent morgen. Zaterdag regen! En dan in de nacht op maandag sneeuw! Dikke sneeuw! In heel het Alpengebied. Denk aan een centimeter of 15-30. genoeg om mijn zevende boude voorspelling binnen te halen.
pluim2204-12

Gaat het met de zesde ook lukken? Het wordt erg krap. Want er komen drie warmere dagen aan in Nederland. Ook natte dagen dat zeg ik erbij.
koudste30april

Voorheen lag de focus op 1 mei als koudste dag sinds het begin van de metingen. Vanaf vandaag kunnen we ook naar 30 april gaan kijken. Met die pluim is het fluitend de koudste 30 april ooit (sinds 1901). Spannend. We gaan het zien.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.