Spitsbergen. Licht alweer aan, maar ook nog volop winter. En het brongebied van onze opmerkelijke frisheid.

Deze temperaturen zijn voor Spitsbergen niet uitzonderlijk in april. Maar door de aanhoudende noordenwind zitten wij met hun bevroren peren.

Schitterende Omga nog steeds. En wij dus aanhoudend in noordelijke stroming. en in de neerslagschaduw van het Noorse kustgebergte. Dus ook aanhoudend kurkdroog. Wat weer bevorderlijk is voor nachtvorst.

Het was ook vanochtend weer raak. Nu toch zo langzamerhand wel een probleem voor de land- en tuinbouw lijkt me.

Waar brengt ons dit? Op een maandgemiddelde nu van bijna 4 volle graden kouder dan normaal. Dan zit je in een kleine elite van aprilmaanden sinds 1901. Op dit moment een 7 plek maar we gaan nog net buiten de top 10 vallen schat ik.


Ergens rond de 15e plek komen we uit. Zie jij andere jaren uit dit millennium in de lijst? Ik niet. Het is en illuster gezelschap jaartallen 1903, 1905, 1907, 1908 en vele andere beroerde wijnjaren.      Was de opwarming van 1975-1998 nu een golf die nu uitgeraasd is of wat maak jij ervan? Een kind snapt dat de komende 2 à 3 jaar alles gaan bepalen. Dan komen straks ook “versoepelingen” uit Den Haag: toch geen windmolens in de voortuin, meer vlees eten mag weer en vliegvakanties met vaccinatiepaspoort geen probleem.

ff ingekleurd waar we uit gaan komende laatste week van april. Echt zeer opmerkelijk zo lang zo frisjes. Dat herinnert zich dus ook niemand meer. 1989 voor iemand van mijn leeftijd als laatste bewuste keer.

Het Amerikaanse model rekent het allemaal net een graadje warmer uit. Afwachten maar. Vooral de middagtemperaturen kunnen kortstondig nog ven verder oplopen dan door het model berekend.

https://twitter.com/StormchaserNL/status/1384966178284658691

Alle Nederlandse weermannen en weervrouwen zijn ook volledig wakker over deze situatie. Behalve misschien ….

…. dat ze er nog niet bij zeggen dat het in Amerika minstens zo gek koud is als bij ons momenteel. Meer daarover hierrrr!

Ondertussen is het in de Alpen ondanks de noordstuwing heel aangenaam. De arctische lucht is dan al een half continent over gestoken onderweg flink opgewarmd. In Nederland met een koude Noordzee zijn we de klos natuurlijk. Wel mooi droog!

De Lage Landen in het hart van een kurkdroog gebied minimaal de komende 10 dagen. Bosbranden in mei? We gaan het meemaken.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Joalie · 22 april 2021 op 14:26

Dit nieuws komt uitgerekend in deze koude aprilmaand naar buiten, hahahaha! https://nos.nl/artikel/2331329-heel-europa-warmt-sneller-op-dan-het-gemiddelde-wereldwijd.html

  Kirsten_DL · 22 april 2021 op 17:25

  Komt goed @Joalie !
  Nu de Cojona gekte stilaan lijkt uitgewaaid en heel veel mensen niet langer geloven in ‘ het meest dodelijke killer virus op aarde ooit ‘ slaan ze ons komende jaren als vanouds weer met klimaat gekheid om de oren.
  We gaan dus regelmatig opgesloten zitten vanwege klimaat lockdowns om alsnog hun verminderde CO2 uitstoot normen te behalen tegen 2030. 😉 Wees voorbereid !

   JH Vis · 23 april 2021 op 15:38

   Wappie…

  JH Vis · 23 april 2021 op 15:38

  “…1 zwaluw maakt nog geen zomer” om maar in weer-termen te blijven…..

Tjeerd · 22 april 2021 op 20:12

Wederom een top bericht Hajo.
Alweer in Kaprun?
Wij zijn half juli een week in Mittersill, in de buurt dus. Maar even samen een bakkie doen.

Tije · 22 april 2021 op 21:29

Weerman Wilfred Janssen van Weerplaza haast zich om duidelijk te maken dat het klimaat nog steeds richting opwarming verandert: “Gemiddeld genomen wordt het dus warmer, ook al is er soms een kouderecord.”
https://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/klimaat/wat-nou-klimaatopwarming/7049/

Chef Redactie van weer.nl Reinout van den Born beweert zelfs het volgende: “Overigens kun je de kou van dit voorjaar tot nu toe niet meteen een trendbreuk in de klimaatverandering noemen. Waarschijnlijk hoort het er zelfs bij. ”
https://www.weer.nl/nieuws/2021/april-2021-groeit-tot-een-zeer-koude-maand-uit

Frans V · 22 april 2021 op 22:25

Gras heeft een trage start, en droogte ligt (alweer!) op de loer. Fruittelers zullen komende nachten wakker gebeld worden door hun temperatuuralarm om te moeten sproeien

Spyfromthesky · 23 april 2021 op 07:30

Grondtemperaturen afgelopen nacht op enkele plekjes -7. Het gemiddelde over april lijkt gelijk toe worden aan die van maart!!

Nou, we gaan het allemaal wel zien en volgen. Spannender wordt pas straks over de maande september t/m november hoe die zich zullen gedragen. Worden die normaal, dan heb is dat bemoedigend op een winter die op tijd begint.

Spyfromthesky

Vin · 23 april 2021 op 15:43

Mooie en bijzondere winterse beelden voor April, bedankt voor het bericht! Om een mening over de verwachte klimaat opwarming te geven vind ik het echter niet logisch om alleen naar de maand April te kijken.

Gesloten voor reacties.