Texas is al wit. Nu de Alpen nog! Daar in Amerika worden kouderecords verpletterd. In onze contreien juist warmterecords.

Tal van lokale records voor de tweede decade van november zijn gebroken. Olbersleben verpletterde het oude record van 16 november 2006 met 2 volle graden Celsius. Maar het is weer eens yin en yang.

Uitzonderlijk vroege kou in Siberië

Ver weg in Siberië heersen nu al temperaturen die je normaal hartje winter pas verwacht.

Records 2e decade november in Nederland

In Nederland staat 13 november 1938 nog fier overeind als record voor de tweede decade van november. Wel zien we er 16 november 2006 terug als record op verschillende stations. De jaren dertig en de huidige warme fase zijn ongeveer even warm geweest. Daarom is het mooi 1938 en 2006 hier hand in hand te zien. Onderstaande video kan je overtuigen van het gerommel met de data van de officiële weer- en klimaatinstituten.

Goed terug naar het weer. Vandaag in de Lage Landen de laatste regen.

De laatste regen vanochtend

Het zeer betrouwbare weernieuws vanochtend is dat de kustprovincies de komende uren hun laatste motregen hebben en dat dan de droogte en de zon terugkeren. Niet betrouwbaar maar wel erg leuk is de meteofiction….

Spannende controlerun gisteravond

Gisteravond keken we allemaal onze ogen uit – ook in het nieuwe Weercafé – naar de avontuurlijke route van de controlerun. Matige vorst ‘s nachts en ijsdagen. Dat is het koudste wat er voor de Lage Landen op de radar staat.

Het nieuwe ensemble voor Nederland

Maar het ensemble van het Amerikaanse model laat keer op keer op keer zien dat te groot winteroptimisme misplaatst is. Het wordt eerder toch lichte nachtvorst en overdag een paar graden dooi.

Sneeuw aan de Oostenrijkse noordkant

Hier voor de Alpen en de Oostenrijkse noordkant ziet het er wel ineens heel fraai uit. De temperatuurtrend is eenduidig. Na het weekeinde vriest het gewoon. En met de hoofdrun vanochtend gaat zelfs mijn tweede boude voorspelling uitkomen. Maar we zien dat de neerslagberekening een flinke positieve uitschieter is. Waar komt die sneeuw vandaan?

Verschil tussen de modellen komende zondag

We moeten de modellen even naast elkaar leggen voor komende zondag. Heel veel is hetzelfde maar niet hoe een pluk neerslag wel of niet onze kant op komt. In het Amerikaanse model zit er een draaiing op waardoor het meer een eigen leven gaat leiden. In het Europese model zwiept het gewoon rechtdoor over de Alpen heen om pas aan de zuidkant te gaan spoken.

Noordkant poedersuiker en zuidkantdump

Hier het verloop in het Europese model. Eerst schiet die sneeuw zondag over de noordkant heen. Goed voor een mooi laagje sneeuw tot in de dalen. En dan gaat er een echte dump aan de zuidkant komen. En Italië weer een enorme bak regen.

In het Amerikaanse model tolt het al aan de noordkant rond. Heel Duitsland en misschien ook een stuk van de Lage Landen zouden wit kunnen worden. Zuidkant en noordkant zouden gelijk bedeeld zijn met iets van 15cm sneeuw. Daar moet dan nog veel kunstsneeuw bij maar voor het vervolg is het dan toch wel veelbelovend. Op tijd voor het concert van Wanda in Obertauern. Op 20 november hadden ze de liften al willen openen. Daar kwam een streep doorheen met de Föhn. Voor 1 december ziet het er ineens erg goed uit! En ook voor Les Menuires! Ik zou zeggen: ga mee naar de opening daar in de Franse Alpen met onze meet & greet vanaf 8 december.

 

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

21 reacties

Gesloten voor reacties.