groeden1002

In Zuid-Tirol is de megadump niet gekomen maar mooi gesneeuwd heeft het er wel. Intussen is het overal wel duidelijk geworden dat de condities overal in de Alpen super zijn. In het weekeinde en in Oostenrijk nog net op maandag kan de sneeuwgrens tijdelijk wat hoger uitpakken. Vanaf dinsdag is het sowieso overal weer diep winters. Er zijn waanzinnig interessante processen aan de gang in de atmosfeer en daar duiken we straks lekker in.

tsjechie1002

Tsjechië vanochtend nog regen maar nu ook mooie droge sneeuw

Fijn dat ook het wintersportland Tsjechië een beetje uit de brand is in deze moeizame winter.

winterberg1002

Sauerland mooi winters en dan kan nog wel een hele poos goed gaan daar

Idem voor Sauerland. Daar gaat het de komende periode heus nog een enkele keer regenen, maar de sneeuw overheerst toch wel en kunstsneeuwproductie kan ook enkele nachten gaan lukken.

96uur-1002

We zijn er nog lang niet: in de komende 3 dagen valt dit nog

Mijn god wat is er al mooie sneeuw gevallen. En dat gaat echt nog ff door de komende dagen. Al enkele kleren aangehaald dat het voor de wisseldagen in het weekeinde erg gunstig is dat de sneeuwgrens vanaf vrijdagmiddag tijdelijk weer rond 1000m gaat bivakkeren. Maandag zijn de Franse Alpen weer koud en Oostenrijk volgt dinsdag.

Superbe défilé du carnaval hier à Val Thorens avec des flocons, des enfants et de superbes déguisements !

Geplaatst door Val Thorens op woensdag 10 februari 2016

Carnaval staat altijd min of meer voor een wereld op zijn kop. Dat heb je ook een beetje met de Sudden Stratospheric Warming (SSW) die nu aan de gang is. In potentie kan dat ook winterweer naar de Lage Landen brengen. Gebeurt het ook? Als het gebeurt dan in elk geval ook met dank aan Val Thorens in Savoie Mont Blanc waar voor de kinderen gewoon een leuk carnavalsfeest wordt opgetuigd. Goed ommezwaai. Waar en hoe zien we dat dan?

roldal1002

Scandinavië gaat de ijskast in zeg!

Tjongejonge zeg! Ik nog wel een winter met 100 Hellmannpunten voorspellen met een op februari 2012 lijkende korte hevige vorstperiode. Krijgen wij hem niet maar de Scandinaviërs wel. Kurkdroog in Zuid-Noorwegen maar bitter koud.

Schermafdruk 2016-02-10 20.26.53

Nee veel sneeuw valt er in die fase niet en dus blijft het een karige sneeuwwinter zoals je hierboven ziet. De hele zomer lag er overal 3 keer meer sneeuw dan normaal. Nu is een hele brede kuststrook groen en zit al het okerkleurige ruim onder normaal. Alleen de hoogste toppen hebben de zomersneeuw meegenomen naar een recordstand van 3x meer dan normaal ook nu.

Schermafdruk 2016-02-10 21.05.12

Altijd nog veel sneeuw hoor! Twee tot meer dan 4 meter.

pluimNL1002

Nederland duidelijk kouder dan normaal en volgende week ook nachtvorst

Nou niets te bekennen. van winter in de Lage Landen. Behalve als je beter kijkt! Sowieso zitten we ruim onder gemiddeld voor de tijd van het jaar. En een reeks nachtvorstjes is ook weer mogelijk. Wat ik vooral is mis is een “baard van Sinterklaas” met leuke mogelijkheden. Maar er zit ook alweer een turquoise Pietertje bij! En we gaan nu ook switchen naar het Europese model dat nog veel kouder uitpakt.

regenspanje

Spanje komende 4 dagen? Zeer veel regen! Franse Alpen sneeuw!

Voor we naar de kou gaan kijken eerst de regen in Spanje! Tot en met zondag is het allemaal regen daar! Daar wil je echt niet overwinteren. En ook Zuid-Frankrijk is natte boel. Daarom natuurlijk ook dat de Franse Alpen nog zo veel gaan winnen. En vanaf 1000m is het al sneeuw in deze fase. Niet zo veel Franse skidorpen die daar moeite mee hebben.

sneeuwspanje

En dan komt de sneeuw ook naar Spanje!

Maandag gaat de wind om. Ik zit al dagen gefascineerd te kijken naar die sneeuw in Noord-Afrika. WTF! Ja we zien ook die kansen en kansjes op laaglandsneeuw bij ons.

belafrika

Modellen berekenen een waanzinnige koudeuitbraak naar AFRIKA!

Gekker moet het niet worden: de bovenlucht in Afrika net zo koud als in het midden van Scandinavië. -32ºC op 5km hoogte. Dan kun je dus makkelijk 5000m zakken en zit je nog op -2ºC!

sneeuwafrikaalpen

Februarisneeuw op de stranden van Tunesië  

Nou dat levert prachtige kaarten op waarin ook de noordkant van de Alpen op een hele mooie manier profiteert. Maar de zuidkant ook weer hoor. Liberté, egalité, fraternité en vooral viel Schnee!

bodemtemps

Het Europese model heeft er pas echt zin in zeg!

En volgens het Europese model gaan we dan ook in de Lage Landen goed de vorst in. Een hele serie vorstdagen met een kansje op een ijsdag. Toch weer wat Hellmannpuntjes misschien?

bestwintershoor

En het Amerikaanse model ook wel hoor

Het Amerikaanse model zit er helemaal niet ver vanaf zoals je ziet! Nu ja… nog een beetje meteofiction allemaal. Maar hadden we net afgesproken dat we winterweer wel konden vergeten en er alleen nog wat sneeuwperikelen in petto waren… krijg je dit! Zo zie je maar weer: als je van iets houdt laat het los… als het goed is komt het bij je terug! Zo is dat ook met winterweer.

rutgers1002

Mondiaal gezien ook een vreemde winterfase

Beetje vreemde winter wel zo! Je zou denken dat dat rode gebied veel te warm is. Mispoes! Het is sneeuwloos maar juist…

koudhoor

Flink koud! Sneeuwloze winterwoestijn dus. Turkije en Iran meer sneeuw dan normaal. Iceagenow.info heeft wel weer opmerkelijke berichten over bijvoorbeeld extreme kou in Kazachstan en Siberië en de komende dagen ook weer in de Verenigde Staten. Hier laten we het bij! Fijne avond en kijk nog ff of de short ski naar Kleinwalsertal medio maart iets voor je is!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

36 reacties

Gesloten voor reacties.