lesarcs2303crop

Corona stuurt deze foto op uit Les Arcs via de Bizztravel app. Schitterend dierenspoor in de verse sneeuw! Wij wintersporters zijn dan toch de amateurs ten opzichte van de dieren die het er moeten uithouden….

lesarcs2303

En hier het hele plaatje van gisteren. Subliem!

afrika

Wetteronline maakt ons attent op de subtropische jet stream die momenteel dwars over de Sahara waait en daar vcoor veel neerslag zorgt. Dat gaat vandaag volop door….

sahara

Kijk maar naar de regen vanmiddag. Je ziet mooi dat de Alpen wel in de Föhn zitten (zuidelijke stroming) maar dat er juist weinig neerslag op zit. Die is dan namelijk in de woestijn achter gebleven…

europa

Hier het gelijktijdige windveld boven Europa. Spanje kouder dan Zuid-Duitsland en Polen vandaag!

bewolkingvrijdag

Het westelijk Alpengebied en de zuidkant zijn nu al in de wolken gekomen terwijl Oostenrijk en Zuid-Tirol nog een mooie zonnige dag hebben. Dat is morgen daar ook voorbij. De sneeuwgrens wordt dan problematisch zoals gisteren gemeld. Pas in de nacht op vrijdag sneeuwt het in de lagere dalen in Oostenrijk. Woensdag en donderdag dus ook motregen (meer is het niet gelukkig) onder de 1400m (donderdag lager). Vrijdag kan de zon weer terug zijn zoals je op bovenstaande kaart ziet. In de Franse Alpen sowieso!

Dat is dan ook wel weer grappig. Dat mijn videoweerbericht van afgelopen donderdag met die zonnige vrijdag misschien goed uitpakt. Zaterdag en zondag komt dan een nieuw front binnen vanuit het noordwesten. Daar zit dan al meer neerslag op en de sneeuwgrens kan naar 1000m dalen langs heel de noordkant.

olsodepressie

Dat gaat dan de hele week zo door. Met duidelijk een hogere luchtdruk en meer zonkansen in de Franse Alpen. De zuidkant sowieso veel zonniger nu. Allemaal gisteren al gezegd. Sneeuwgrens? Problematisch. En kijk eens naar Oslo!

sneeuwoslo

Daar komt de komende twee weken sneeuwfront na sneeuwfront door. De depressiebaan trekt heel Scandinavië terug in de winter. In Oslo kan een halve meter sneeuw gaan vallen. Gaan we nog terug horen in het nieuws!

sneeuwstorm0304ec

En dan begin april: een noordwesterstorm. In beide modellen. Met temperaturen in de Lage Landen rond +5ºC… maar met zeer koude bovenlucht en lage dauwpunten… en dus…

sneeuwstorm0304

Zien we weer sneeuwbuien op de kaart. Natte sneeuw dat wel. Niet in de Alpen natuurlijk. Goed op weg om de vijfde boude voorspelling te scoren!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.