lesarcs2303crop

Corona stuurt deze foto op uit Les Arcs via de Bizztravel app. Schitterend dierenspoor in de verse sneeuw! Wij wintersporters zijn dan toch de amateurs ten opzichte van de dieren die het er moeten uithouden….

lesarcs2303

En hier het hele plaatje van gisteren. Subliem!

afrika

Wetteronline maakt ons attent op de subtropische jet stream die momenteel dwars over de Sahara waait en daar vcoor veel neerslag zorgt. Dat gaat vandaag volop door….

sahara

Kijk maar naar de regen vanmiddag. Je ziet mooi dat de Alpen wel in de Föhn zitten (zuidelijke stroming) maar dat er juist weinig neerslag op zit. Die is dan namelijk in de woestijn achter gebleven…

europa

Hier het gelijktijdige windveld boven Europa. Spanje kouder dan Zuid-Duitsland en Polen vandaag!

bewolkingvrijdag

Het westelijk Alpengebied en de zuidkant zijn nu al in de wolken gekomen terwijl Oostenrijk en Zuid-Tirol nog een mooie zonnige dag hebben. Dat is morgen daar ook voorbij. De sneeuwgrens wordt dan problematisch zoals gisteren gemeld. Pas in de nacht op vrijdag sneeuwt het in de lagere dalen in Oostenrijk. Woensdag en donderdag dus ook motregen (meer is het niet gelukkig) onder de 1400m (donderdag lager). Vrijdag kan de zon weer terug zijn zoals je op bovenstaande kaart ziet. In de Franse Alpen sowieso!

Dat is dan ook wel weer grappig. Dat mijn videoweerbericht van afgelopen donderdag met die zonnige vrijdag misschien goed uitpakt. Zaterdag en zondag komt dan een nieuw front binnen vanuit het noordwesten. Daar zit dan al meer neerslag op en de sneeuwgrens kan naar 1000m dalen langs heel de noordkant.

olsodepressie

Dat gaat dan de hele week zo door. Met duidelijk een hogere luchtdruk en meer zonkansen in de Franse Alpen. De zuidkant sowieso veel zonniger nu. Allemaal gisteren al gezegd. Sneeuwgrens? Problematisch. En kijk eens naar Oslo!

sneeuwoslo

Daar komt de komende twee weken sneeuwfront na sneeuwfront door. De depressiebaan trekt heel Scandinavië terug in de winter. In Oslo kan een halve meter sneeuw gaan vallen. Gaan we nog terug horen in het nieuws!

sneeuwstorm0304ec

En dan begin april: een noordwesterstorm. In beide modellen. Met temperaturen in de Lage Landen rond +5ºC… maar met zeer koude bovenlucht en lage dauwpunten… en dus…

sneeuwstorm0304

Zien we weer sneeuwbuien op de kaart. Natte sneeuw dat wel. Niet in de Alpen natuurlijk. Goed op weg om de vijfde boude voorspelling te scoren!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.