Hierboven een van de mooiste webcams van vanochtend: Obertauern. Om meteen te illustreren dat er hele gebieden zijn vandaag met strak blauwe lucht: de hele zuidkant in elk geval. Livigno en Val Gardena dus ook. Aan de Oostenrijkse noordkant zien we wisselende bewolking. In het Val d’Anniviers sneeuwde het vanochtend stevig. Tot in de dorpen dus met een sneeuwgrens van onder de 1500m. In de Franse Alpen zien we daarentegen tot in het dorp Les Menuires op 1850m regen. Daarboven meteen sneeuw. 

[fbphotos id=”516351965065680″]

Regen zien we ook in de Wintersport-Arena Sauerland en in Fontanella Faschina in Vorarlberg. In Zell am See regent het licht uit een dikke laag wolken waar de Schmittenhöhe net bovenuit steekt. Regen zoals net al genoemd ook in Les Menuires. Daar zal het vanaf vanavond al weer sneeuwen. Iets hoger in Chamonix zien we nu al mooie sneeuw. Røldal in Fjord-Norway heeft ook een mooie skidag. Echt mooi is het dus aan de zuidkant. In Italië dus. Maar ook bijvoorbeeld in Oostenrijkse hoofdkamgebieden als Obertauern, Kaprun en de Zillertal Arena. De Isskogel boven Gerlos ziet er bij lichte dooi perfect uit! Kwestie van een goede wax op je ski’s en gaan met die banaan.[dc_slider slider=”7856″ captions=”true”]

We zitten qua weermodellen in een uiterst onzekere fase waarbinnen ik met de derde boude voorspelling wat houvast biedt. Interessant vanochtend is dat we zien dat nog lang niet bepaald is hoe zacht het met kerst gaat worden in de Alpen. ECMWF vanochtend laat de zachte lucht helemaal door komen. GFS legt een koudebel over Roemenië die de opmars van het warmtefront zou kunnen stuiten. In een dergelijke situatie kun je een verloop hebben van de vorstgrens van 1800m in de Franse Alpen naar 600m in Oostenrijk. Dat spel tussen deze twee varianten moesten we maar eens gaan volgen in de komende runs. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

111 reacties

Gesloten voor reacties.