Hierboven een van de mooiste webcams van vanochtend: Obertauern. Om meteen te illustreren dat er hele gebieden zijn vandaag met strak blauwe lucht: de hele zuidkant in elk geval. Livigno en Val Gardena dus ook. Aan de Oostenrijkse noordkant zien we wisselende bewolking. In het Val d’Anniviers sneeuwde het vanochtend stevig. Tot in de dorpen dus met een sneeuwgrens van onder de 1500m. In de Franse Alpen zien we daarentegen tot in het dorp Les Menuires op 1850m regen. Daarboven meteen sneeuw. 

[fbphotos id=”516351965065680″]

Regen zien we ook in de Wintersport-Arena Sauerland en in Fontanella Faschina in Vorarlberg. In Zell am See regent het licht uit een dikke laag wolken waar de Schmittenhöhe net bovenuit steekt. Regen zoals net al genoemd ook in Les Menuires. Daar zal het vanaf vanavond al weer sneeuwen. Iets hoger in Chamonix zien we nu al mooie sneeuw. Røldal in Fjord-Norway heeft ook een mooie skidag. Echt mooi is het dus aan de zuidkant. In Italië dus. Maar ook bijvoorbeeld in Oostenrijkse hoofdkamgebieden als Obertauern, Kaprun en de Zillertal Arena. De Isskogel boven Gerlos ziet er bij lichte dooi perfect uit! Kwestie van een goede wax op je ski’s en gaan met die banaan.[dc_slider slider=”7856″ captions=”true”]

We zitten qua weermodellen in een uiterst onzekere fase waarbinnen ik met de derde boude voorspelling wat houvast biedt. Interessant vanochtend is dat we zien dat nog lang niet bepaald is hoe zacht het met kerst gaat worden in de Alpen. ECMWF vanochtend laat de zachte lucht helemaal door komen. GFS legt een koudebel over Roemenië die de opmars van het warmtefront zou kunnen stuiten. In een dergelijke situatie kun je een verloop hebben van de vorstgrens van 1800m in de Franse Alpen naar 600m in Oostenrijk. Dat spel tussen deze twee varianten moesten we maar eens gaan volgen in de komende runs. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

111 reacties

Gesloten voor reacties.