grindelwald2406

Hoe mooi! Wat een mazzel hebben deze mensen. In misschien wel een van de natste zomers tot dusver hebben ze net een mooi dagje als ze met de trein naar het hoogste treinstation van Europa op het Jungfraujoch willen gaan. Dit is de Kleine Scheidegg boven Grindelwald. Wel eens geweest?

zononder

Ook op de Zugspitze gaat de zon laat onder momenteel. Om 21.20u genoten deze mensen van het Alpenglühen. Tien minuten later was de zon weg. Ja 1000km zuidelijker gaat de zon bijna een uur eerder onder dan bij ons “noorderlingen”.

moelltaler2406

Heerlijk skidagje op de gletsjers ook! Zeg nu zelf!

zellersee2406

Of zwemmen in of waterskiën op de Zeller See. En hier kun je natuurlijk ook gaan skiën op de achterliggende gletsjer van Kaprun.

kronplatz2406

Kronplatz aan de zuidkant niet minder fraai

Is iedereen al een beetje bekomen van gisteren? Hoe bijzonder was dat: 3 onweersgolven verdeeld over 1 dag. ’s Nachts in het westen. ’s Ochtends nogmaals. En einde van de middag de grote klap in het Zuid-Oosten en Oosten.

Schermafdruk 2016-06-24 09.46.46

De regen was nog niet eens zo opmerkelijl. Wel de wolkentoppen van bijna 15km hoogte! Dat is absurd hoog de stratosfeer lek prikkend. Hebben jullie het ozon ook geroken dat dan mee naar beneden komt? En wat een hagelstenen. Waarschijnlijk goed voor een plekkie bij de grootste hagelstenen ooit tenminste in Nederland.

nwlage2406

En tja. We gaan nu over naar een hardnekkige noordwestelijke stroming met herhaalde frontpassages. Aangestuurd door een machtig Azorenhoog. De Britten nemen afscheid van de EU maar sturen hun weer naar ons zou je bijna denken.

GFSACCU2406

En ja hoor: de Alpen krijgen daarin de volle laag. Weer meer dan 100mm in 10 dagen. Noorwegen en Schotland ook. In Bretagne vond ik ooit postkaarten met: “Hier regent het 2 keer per week. 1x 3 dagen en 1x 4 dagen.” Nou dan valt het in Bretagne nog mee de komende periode en ook de Lage Landen hebben hun droge momenten. De Alpen natuurlijk ook van tijd tot tijd spectaculaire opklaringen na de regen. Dat hoort er dan ook weer bij.

Schermafdruk 2016-06-24 09.47.30

En wat een afglijder zeg die temperaturen momenteel. In 4 stappen gaan we naar maxima ruim onder de 20ºC. Gewoon Hollands klimaat dus. En wat een historische dag! Ik heb er een mening over maar zal die hier niet uitventen. Wel zal ik aangeven dat het uiteenvallen van de grote Unies à la Sovjet-Unie het einde van het profiteren van de in omloop gebrachte klimaatleugens ook een flinke stap dichterbij brengt.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

37 reacties

Gesloten voor reacties.