raurissneeuw

Vanochtend heerlijk gewandeld over de Rauriser winterwanderweg. Er is 10cm sneeuw gevallen in het dal en alle grasprieten staan onder. Ik ben hard op weg naar de 50 nog zeer fit maar geniet gewoon steeds meer van winterwandelen en sneeuwschoenwandelen. Ja lach me maar uit. Anyway. Hoe gaat het verder? We vliegen er even doorheen…

lesmenuires-weer

Auke is weer een grensgeval van of het beestje een naam moet hebben of niet. Ach we doen het gewoon maar. Het wordt hoogstens in de zuidelijke Franse Alpen een dump met 30cm. In Les Menuires tellen we 26cm bij elkar op tot donderdag. Maar met wat Charlie daar heeft gebracht praten we over een van de mooiste weken van het seizoen. Absoluut en dat geldt inmiddels voor het grootste deel van de Alpen.

zellamsee

Ja ook Zell am See Kaprun is beneden schitterend wit. Vindt jij hem mooi? Ik vind hem mooi!

accu

Dit is wat er nog gaat vallen uit Auke. Een dubbele sneeuwval op de 20 en de 22e. Twee verschillende systemen eigenlijk maar zo mooi in elkaars baan dat we ze bij elkaar optellen. Maaaarrr ook de noordkant wordt fraai bediend door twee mechanismen. De zone over Genève en Stuttgart krijgt de sneeuw omdat de kaasschaaf van de Alpen toch een stuk van de zuidkant sneeuw afschaaft en langs die kant laat passeren. Vooral op de 22e. En daarna….

retour

Daarna hebben we een grootschalige retour de l’est van de grote depressie over Italië die over Polen en Tsjechië sneeuw terugvoert naar de noordkant van de Alpen. Dat kan een heuse nordstau opleveren volgend weekeinde waaruit toch 10-30cm sneeuw aan de noordkant kan vallen. Alle sneeuw aan de Oostenrijkse noordkant in de accumulatiegetalletjes hierboven komt zo tot stand. Het Amerikaanse model is droger. Maar duim gerust voor het scenario van het Europese model.

cliffhanger_gfs

Het Europese model heeft als cliffhanger een groot front dat eind januari sneeuw gevolgd door regen brengt naar de Lage Landen. Bah dus. Eigenlijk net als de sneeuw vandaag. Wat een prut. Nee dan het Amerikaanse model. Dat is pas een cliffhanger. Een ijsdag op 2 februari. Opgebouwd met een mooi Scandihoog met transportkou. Wie weet!

17jan

Het schijnt toch vrij heftig te sneeuwen in Nederland…. Op Facebook vind ik:

In Sijbekarspel (Noord Holland) op dit moment al een complete white-out. Morgen is dit op meer plekken in de Laaglanden mogelijk. Dank voor de foto Alan Patrick Maarschalkerweerd.

Wow! In Krommenie zie ik net als vorige week niks nada. Het zijn dus stevige lokale buien waarin de temperatuur snel kan zakken. Veel plezier ermee in Nederland vandaag! 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

119 reacties

Gesloten voor reacties.