Nou. Op naar het Montafon dan maar. Gargellen op 1400m ligt er strak winters bij! Enige probleem: skiliften staan stil. Nou dan maar vellen onder en fit worden. Waar ligt de sneeuwgrens?

Goed te zien beneden in Gaschurn. Het zwenkt tussen 900 en 1100m.

Obertauern is wél nog open. Evenals natuurlijk het Kitzsteinhorn van Zell am See Kaprun en de Stubaier Gletscher bij Innsbruck.

Kijken we in Obertauern hebben we bijna een volle week sneeuw. Alleen donderdag is het even opgeklaard. Woensdag is de laatste dag van het seizoen. Ik zal het checken want wie weet verlengen ze het wel.

Het zwaartepunt van de neerslag is op dit moment al over de Alpen gepiept. Zit nu aan de oostelijke zuidkant.

Maar de neerslag komt gewoon terug aan de noordkant. De zuidkant ligt juist relatief beschut de komende periode. Dat zie je vooral aan de beperkte mm’s tussen Lugano en St. Moritz.

In Oostenrijk zie je nog duidelijker dat de noordkant “wint”. Nou winnen is relatief dan want bij voorbeeld bij mij thuis heb ik een volle week regen. Sneeuwgrens rond 1500m dus de top van de Hohe Salve blijft wit.

Het tussenhoog waar ik gister over schreef lijkt er te gaan komen. Beide modellen het nu eens. Het gaat mooi met het weekeinde samenvallen. Thuis in de Lage Landen en in de Alpen. Not bad!

Hierboven voor mijn regio het ensemble op 1400m. Kijk eens het dubbele lijntje van de GFS para voor 8 en 9 mei! We zien ook dat het droge moment op 5 mei behoorlijk koel is juist.

Ook in Nederland zie je die verkoeling. Met een snelle opwarming op maandag de 6e als het hoog naar het oosten doorschuift en de wind naar zuid draait. Zo ver kunnen we nu redelijkerwijs kijken. Ik rij nu zo vanaf mijn moeders adres in Nuenen met mijn Renault Kadjar eerst naar Wanssum voor een bak koffie bij Jannes. En dan naar huis in Hopfgarten waar ik vanavond hoop te arriveren. Fijne zondag allemaal.

PS In Amerika loopt de landbouw met het poten van aardappels meer dan een maand achter op normaal. Daar ook nog veel sneeuw de komende dagen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

26 reacties

Gesloten voor reacties.