Nou. Op naar het Montafon dan maar. Gargellen op 1400m ligt er strak winters bij! Enige probleem: skiliften staan stil. Nou dan maar vellen onder en fit worden. Waar ligt de sneeuwgrens?

Goed te zien beneden in Gaschurn. Het zwenkt tussen 900 en 1100m.

Obertauern is wél nog open. Evenals natuurlijk het Kitzsteinhorn van Zell am See Kaprun en de Stubaier Gletscher bij Innsbruck.

Kijken we in Obertauern hebben we bijna een volle week sneeuw. Alleen donderdag is het even opgeklaard. Woensdag is de laatste dag van het seizoen. Ik zal het checken want wie weet verlengen ze het wel.

Het zwaartepunt van de neerslag is op dit moment al over de Alpen gepiept. Zit nu aan de oostelijke zuidkant.

Maar de neerslag komt gewoon terug aan de noordkant. De zuidkant ligt juist relatief beschut de komende periode. Dat zie je vooral aan de beperkte mm’s tussen Lugano en St. Moritz.

In Oostenrijk zie je nog duidelijker dat de noordkant “wint”. Nou winnen is relatief dan want bij voorbeeld bij mij thuis heb ik een volle week regen. Sneeuwgrens rond 1500m dus de top van de Hohe Salve blijft wit.

Het tussenhoog waar ik gister over schreef lijkt er te gaan komen. Beide modellen het nu eens. Het gaat mooi met het weekeinde samenvallen. Thuis in de Lage Landen en in de Alpen. Not bad!

Hierboven voor mijn regio het ensemble op 1400m. Kijk eens het dubbele lijntje van de GFS para voor 8 en 9 mei! We zien ook dat het droge moment op 5 mei behoorlijk koel is juist.

Ook in Nederland zie je die verkoeling. Met een snelle opwarming op maandag de 6e als het hoog naar het oosten doorschuift en de wind naar zuid draait. Zo ver kunnen we nu redelijkerwijs kijken. Ik rij nu zo vanaf mijn moeders adres in Nuenen met mijn Renault Kadjar eerst naar Wanssum voor een bak koffie bij Jannes. En dan naar huis in Hopfgarten waar ik vanavond hoop te arriveren. Fijne zondag allemaal.

PS In Amerika loopt de landbouw met het poten van aardappels meer dan een maand achter op normaal. Daar ook nog veel sneeuw de komende dagen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

26 reacties

Gesloten voor reacties.