Val Gardena is weer partner van Wintersportweerman komend seizoen. We hopen er een paar bezoekjes te kunnen brengen. Geen winter te bekennen vooralsnog en ook aan de noordkant is dat amper gelukt. Aan de zuidkant zoals hier in de Dolomieten strak blauw. Aan de noordkant met schitterende nevelbanken.

Zoals hier rond de Zugspitze!!!

En Innsbruck vannacht al. Toch zeker ook de warmte van de stad. Laten we afspreken voor het komende seizoen dat we niet te vroeg gaan juichen om niks. Overal gonsde het dat er sneeuw zou komen. Nou dit was echt een dode mus.

Wel altijd mooi weer natuurlijk ergens op de planeet. Zoals nu in Florida. Laten we aan de mensen daar denken en dat er geen persoonlijke tragedies zullen zijn. Hierboven een wat kleinschaliger heftig weertje in Slovenië gisteren.

Ik zit nu in Nederland te tikken. Even een paar dagen in het vaderland. Een mooie slurf van hogedruk penetreert West-Europa en dat was onderweg heel mooi te zien.

Uit de auto geen eigen kiekjes gemaakt maar deze uit de buurt van Koblenz laat heel mooi de afgeplatte dotten watten zien die gisteren de hemel zo’n vrolijk aangezicht gaven. Die afplatting aan de bovenkant duid op binnendringende hogedruk. Uiteindelijke blijven streepjes over en dan verdwijnen de wolken weer.

Maar niet voor lang. Er komt een glijbaan aan. Donderdag zitten we er middenin.

Nederland wordt et aangeraakt door de blauwe slurf uit het noorden. In de Alpen is dat goed voor sneeuw. Maar daar komt het knik op 1500m nog lang niet bij nul.

Op zondag 8 september zien we weer wat sneeuwkansen. Zuidkant vooral ook.

In het Europese model een mooie spiraal met eerder noordstuwing. Niets over zeggen dus. Sneeuwkansen in de Alpen in september zijn normaal. Vooralsnog zien we niets om over naar huis te schrijven.

Of het moest zijn dat de smelt rond de noordpool best spectaculair is gestopt. Ach wat is spectaculair? Arctisch zeeijs is gewoon eb en vloed. Het komt en het gaat. Soms een ietsje meer. Soms een ietsje minder. Nothing to see here, move on.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.