niederhorn0404
Een mooie illustratie van het weer in de Alpen vandaag komt uit Zwitserland: het Niederhorn. Hoogstens een vaal zonnetje. Verder veel soep. Geregeld sneeuwval. En lokaal een wat hogere sneeuwgrens. Er hangt een lange slurf van bewolking tegen de noordkant van de Alpen. Dezelfde bewolking waaruit het in Nederland vanochtend flink regende.

We schakelen live door naar Obertauern. Heerlijk om te zien hoe gaaf het seizoen hier altijd nog doorloopt! Tot 3 mei om precies te zijn. Misschien ga ik nog wel even. Overwegen jullie vooral om 17 en 18 april te gaan! Dan is het Gamsleiten Kriterium waarop je een BMW kunt winnen. Leuk dat jullie op Facebook zo enthousiast reageren hebben op mijn post over het slotweekeinde in de Zillertal Arena volgende week. Er blijkt veel animo om te gaan. Doen! Want het wordt zoals Ronaldo gisteravond beschreef prachtig weer vanaf het einde van de komende week. In de Lage Landen morgen al trouwens….

modderlawine

Een van de redenen om vandaag even extra naar Obertauern te kijken is dat juist daar gisteren ook een lawine was waarin een 44-jarige Oostenrijker vanuit het pistengebied offpiste gegaan werd meegesleurd. Ik had het al aangekondigd natuurlijk en dus was dit ook niet de enige lawine. Op de Turracherhöhe ging het mis voor twee snowboarders die zich wel zelf konden bevrijden. In het Glungezer skigebied bij Innsbruck kwam een 60-jarige freerider in een kleine lawine (dwz hij was zo dom een complete Schneewächte te laten afbreken). Hij werd na zelf de hulpdiensten te hebben gebeld door een redders aan een kabel vanuit een heli uit zijn benarde positie bevrijd. Oostenrijk is nog steeds ontdaan door de lawine in de Hautes-Alpes met de 3 doden en één slachtoffer in kritieke toestand. Twee Oostenrijkse Staatlich geprüfte berggidsen hebben het ongeval overleefd en zitten nu natuurlijk in de penarie. Ze hebben in Grenoble vastgezeten en zijn na verhoor nu in vrijheid gesteld. De kous zal voor hen nog lang niet af zijn. Ook droevig natuurlijk de twee Zwitserse toerskiërs die sinds dinsdag ergens in de Italiaanse Alpen vermist waren. Hun lichamen zijn gisteren uit een van vele lawinekegels geborgen. Typisch ongeval weer: weinig sneeuw aan de zuidkant maar wel wind vanuit het noorden die de kammen weer erg gevaarlijk maakt. De foto toont trouwens een modderlawine in Centraal-Zwitserland die gisteren gebeurde.

jimmy_ischgl

Even nog een terugblikje naar de droomdag gisteren. Jimmy – snowboardleraar in Ischgl – stuurde deze in. Yummie… Een helling die qua terreinvorm zeker relatief veilig is. Als de uitloop beneden ook vrij is, dan kun je zo iets wel skiën of boarden als je niet samen op een plekkie stil blijft staan.

krippenstein0404

Deze groep gaat vanochtend op pad in het populaire freeride gebied Krippenstein aan de Oberösterreicische kant van de Dachstein. Hier is nog lawinegevaar 4. Elders zien we vandaag vooral 3. Het gevaar komt vandaag zeker ook door het slechte zicht. Dat soort dingen wordt niet meegewogen in de lawinescala die puur kijkt naar de opbouw van het sneeuwdek.

kappe0404

Waar het lawinegevaar zeker nul is is in de Wintersport-Arena Sauerland. We kunnen van hieruit trots melden: 28 km pistes open, 27 liften en 34 km loipes. Ongekend voor begin april!

sonnenlift0404

De Sonnenhang in Willingen vandaag even geen zon. Later deze week wel en dan valt ook echt snel het doek voor deze skiregio vlak over de grens. Mooi geweest! Volg hierrr de meldingen hoe het verder gaat. Denk dat er tot in het volgende weekeinde nog wel een paar pistes open blijven.

menuires0404

In Les Menuires sowieso. Straks een apart bericht over het voorjaarsskiën daar wat nog doorloopt tot 24 april. Vandaag daar ook mistig en juist in deze hoek van de Alpen weer wat meer sneeuw.

lecorbier0404

Daan stuurt deze in vanuit Le Corbier. Ook bepoedersuikerd…

lescrosets0404

Ook de Portes du Soleil profiteren mooi deze periode. Ook hier nog een weekje open.

legler0404

Hier in Noord-Oost Zwitserland sneeuwt het echt vet door… die 3 meter hoge meetstok die daar staat gaan we pas weer zien als de zon de boel hier gaat weg branden. De hut is namelijk al dicht sinds eind maart en gaat pas op 6 juni open voor het zomerseizoen.

aempaechli0404

Deze uit Elm vond ik gewoon lief! Dat is wat papa’s doen!

gfs0404

We houden de grote ondeuidelijkheid voor komende woensdag. Wordt het nu een volgende plek sneeuw in Oostenrijk aan de noordkant?

ec0404

Of toch dat dumpje in Piemonte? Sowieso loopt de luchtdruk geleidelijk op en komen de Alpen ook in het hogedrukgebied waar we in Nederland morgen al dik van profiteren.

twintiggraden

Ronaldo kondigde het gisteravond al aan. Het gaat binnenkort echt de goede kant op nu. De hoofdrun van het Amerikaanse model berekent voor Nederland nu voor het eerst al een 20 graden op 16 april. Het is een positieve uitschieter en je ziet dat het ook samenhangt met regen vanuit het zuiden. Nee doe mij dan maar die puur zonnige 13ºC dagen. Die nu al zeker zijn.

temps0404

Het Europese model doet lekker mee vanochtend. Zou het echt op zondag de 12e? Dat is dan weer een reden om lekker thuis te blijven natuurlijk. Hoe zie jij dat?

usacliff

Amerika is nog steeds niet klaar met de winter. Dit is de cliffhanger voor 19 april (!!). Vorstdagen in Chicago en nachtvorst tot bijna in Texas?

 

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Gesloten voor reacties.