Vandaag reis ik terug van de Zillertal Arena naar het winterse Nederland. Hier sneeuwt het licht. Centimetertje gevallen en veel meer komt er vandaag niet. Het terugreizen naar vliegveld Innsbruck waar een kist van transavia.com op me wacht, wordt een makkie want de sneeuwgrens is hoog. Zondag komt de grote klap: 20cm en dan kan de sneeuwgrens ook weer dalen naar 500m. Paasmaandag wordt een droomskidag. Hierboven een van de mooiste webcamplaatjes van vandaag: de Bettmeralp in Wallis.

wasscher2903

En hier ga ik naar terug. +2°C op moment van schrijven. -3°C vannacht. Een mooie laag ijs op de Zuiderham. Zou ik dan echt op de schaats kunnen? Als er 3 cm ligt, doe ik het. Snel terug naar de Alpen.[fbphotos id=”570224546345088″]Een hele mooie set plaatjes met een boel wolkenflarden. Wallis heeft goed geboerd. Ons Val d’Anniviers heeft minstens 10cm gehad en ook Vercorin op 1340m het balkon boven het Rhonedal is helemaal wit (was volledig groen). Een van mijn favoriete mini-skigebiedjes Les Marecottes – tussen Martigny en Chamonix aan de achterkant van de Dents du Midi – ligt er schitterend bij. Livigno doet me watertanden zo blauw (maar niet voor lang). En Die Tauplitz lijkt goed koud daar in het oosten.

Slowakije dumping

Dat het in Slowakije gaat dumpen was al in the picture. Nu is het begonnen. Volg het live hierboven.

pluim2903_00

1edecadeapril

Even naar Nederland kijken. Van de oostenwind komen we allerminst af. En het ziet ernaar uit dat we fluitend de top 10 van koudste eerste decades (10 dagen) van april binnenstormen. Zo op het oog is een top 3 notering goed mogelijk. De derde decade van maart wordt met momenteel met 0,4°C met stip de nieuwe nr1 notering (zie grafiek) waarvan we nog moeten zien of die verbeterd gaat worden in de hele aanstaande Kleine IJstijd…. of ehhhh… is die al begonnen? Volgers van deze website weten dat ik het beginpunt van de nieuwe koude en sneeuwrijke klimaatfase leg bij winter 2005-2006. Grafieken met dank aan de geweldige website weer.sohosted.com

feldberg2903 

Dat de condities in de Wintersport-Arena Sauerland uitzonderlijk zijn dat weten we zo langzamerhand wel. Geweldig dan ook dat vele fans van deze website de regio aandoen en sommigen geloof ik ook nog met Pasen. Maar het plaatje hierboven is niet uit Sauerland, maar uit een Duits gebied dat misschien te weinig aandacht heeft gehad hier dit seizoen. De Feldberg. Nooit geweest moet ik eerlijk bekennen. Maar yummie wat ziet dat er heerlijk uit vanochtend. Opmerkelijk ook dat even te noorden van de Alpen de sneeuwgrens beduidend lager heeft gelegden dan in de Alpen zelf.[dc_slider slider=”13079″ captions=”true”]Wat de weermodellen doen is best boeiend momenteel. Het gaat nu om de specifieke oplossingen hoe we van de oostenwind afkomen. Of niet natuurlijk. Het Amerikaanse model houdt de oostenwind vast tot het gaatje op 14 april. Eens zijn de modellen het tot 4 april. Op 5 april gaan ze uit elkaar lopen. Het verschil is de kleine felle depressie voor de Noorse kust in het Europese model. Die splijt de gordel van hogedruk en zorgt dat we te maken kunnen krijgen met een oceaanblokkade van Groenland naar Marokko waar op 6 en 7 april al depressies doorheen floepen met een heuse noordwestelijke Nordstau naar de Alpen als gevolg. Het Amerikaanse model is kouder en droger. Na de sneeuwval zondag niets meer tot 10 april. Of langer?

Bekijk op de homepage van Bizztravel eventueel nog even het nieuwe wintersportweerbericht live vanuit de Zillertal Arena.

PS Doe weerman Julian op Skiwettermann.de even de Paasgroeten onder zijn paasweerbericht.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

37 reacties

Gesloten voor reacties.