tauplitz0710bcrop

Tja we kunnen doorgaan met de barre kou in Amerika belichten. Dat doen we niet. Kijk zelf op iceagenow.info en weather.com en laat het tot je doordringen. Wij kijken vanochtend alleen maar naar de Alpen waar we overal waar je kijkt (aan de noordkant) fantastische nevelmeren zien. Hier Die Tauplitz zo juist.

tauplitz0710b

Een uitsnede uit dit panorama….

tauplitz0710

En zo ging de zon op vanochtend..

tauplitz0710crop

Even ingezoomd zien we het leuke bergrestaurant in dit skigebied zo ontwaken. Onlangs was het hier nog totale white-out met sneeuwdump Indy.

rothenfluh1802

Zwitserland is kampioen nevelmeren sowieso…

moerlialp1802

Je zal skiën bij dat sleepliftje op de Mörlialp….

pistenplan_2013

Het hele skigebied dik in de mist behalve de bovenste helft van de toplift. Heerlijk trouwens dit soort skigebiedjes met minder dan 50km pistes!

zellamsee1702b

En natuurlijk zitten we in Zell am See Kaprun beneden in de mist. Volg hierrr hoe het beeld zich ontwikkelt vandaag in stapjes van 10 minuten. Hoe het boven is in Kaprun en op de Schmitten? Strak blauw natuurlijk. Zie hierrr….

gfsveel

Het Amerikaanse weermodel trakteerde gisteravond laat nog op deze totale accumulatie uit Pandora + Kiki + Femke…

minderveel

Vanochtend is daar dit van over. Is dat een teken dat de weermodellen niet functioneren? Nee het is juist een teken dat ze wél functioneren. Neerslag is die parameter die met factoren kan toe of afnemen al naar gelang een parameter als temperatuur, wind of luchtvochtigheid ietsje hoger of lager uitvalt. Dus zie je op de wat langere termijn de sneeuwverwachting op en neer stuiteren tussen 200cm en 20cm dan is alles goed. Dan doen de modellen precies wat ze moeten doen. Wat betekent dat dan voor jou concreet waar je op kunt bouwen? Dat er waarschijnlijk tussen de 20 en 200cm sneeuw gaat vallen. Daar moet je het soms echt mee doen.

zellasee1802
Waar we wel goed op moeten letten is de temperatuur. Die parameter is best betrouwbaar in de berekeningen als je let op de spreiding in het ensemble. Hier een prikpunt aan de Oostenrijkse Noordkant bij Zell am See Kaprun. Wat zien we op 1500m? Temperaturen tot begin maart maar sporadisch boven nul en met een ensemble gemiddelde rond -5ºC kun je uitgaan van aanhoudend goede condities boven 750m. Tja en we zien ook het sneeuwtje op zaterdag en dan de opklaringen zondag en dan vanaf maandagmiddag aanhoudend bewolkt en sneeuwend (dinsdag onder 1200m ook wat regen) met de grootste klap van vrijdagavond tot over de hele zwarte zaterdag 28 februari. Maar goed dat is een uitschieter in het ensemble… als we dichterbij komen meer details… ook voor komende weekeinde trouwens. Vanmiddag een bericht over de vermoedelijke verkeersituatie…
fra1802
In de Franse Alpen (prikpunt Les Menuires) verwachten we misschien wel de meeste sneeuw uit Kiki. Hier te zien als de pieken van 23 t/m 26 februari… eigenlijk moeten we het niet hebben over Femke… Nee alles wat valt tot en met begin maart is Kiki. En dat is echt een hele week bewolking en sneeuw…. behalve zondag. Die dag wordt SCHITTEREND in heel het Alpengebied en nu zien we dat niet woensdag maar donderdag de 26e de dag is waarop het grootste deel van de Alpen alleen hoge sluierbewolking heeft. Verder zou alles bewolkt en sneeuwend zijn.
valgardena1802
In het Val Gardena aan de zuidkant zien we in de “verre toekomst” kans op dumps rond de maandwisseling. Meteofiction om in de gaten te houden.
noorwegen1802
En dit is…. Noorwegen! De Fjorden…

europa-accu

Zie eens de hotspot aan de Fjorden in de neerslag tot 28 februari. Sowieso meer dan 150mm bij vriezend weer. Volgens het Amerikaanse model gaat het daarna pas echt gebeuren…. dat lezen we dan wel in de kranten… als ze uit politieke correctheid al niet komen met berichten over warm weer in Australië… Nee echt smullen in Noorwegen dit seizoen! Wie gaat erheen?

jelte-koenigsleiten
Afsluitend nog eentje van Jelte uit de Zillertal Arena. Welke lift is dit? Ik denk boven Zell… wie biedt?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

49 reacties

Gesloten voor reacties.