valisera1712

Stil van! Het Valisera Hüsli in het sinds enkele jaren met Hochjoch verbonden Nova-skigebied van Silvretta-Montafon in het Montafon in Vorarlberg. Oef dat is eruit. Vergeet al die woorden en kijk nog eens naar het webcambeeld. Stil van! Is dit HELWEEK?

golm1712

En in het skigebied Golm eveneens in het Montafon waar ik over 2 jaar met veel gasten mijn 50e verjaardag wil vieren. Dezelfde vermiljoenen lucht afgetekend tegen de 50 tinten grijs van het vers gevallen sneeuwdekje.

sneeuwkanon1712

Kunstsneeuw vannacht in het Montafon.

zillertalarena1712

De Zillertal Arena vanochtend. De Isskogel hoog boven Gerlos. Hier zal het morgen ook gewoon sneeuwen hoor ook al zal het dorp wat regen hebben.

zellamsee1712

Tja en na de vele vele weken vorig seizoen dat Zell am See Kaprun beneden groen waren, blijft het moeilijk om het op dit niveau nog groen te zien. Op 12-12-2012 was er een Nederlandse bruiloft hier met 50cm sneeuw beneden.

obertauern1712

Boven in Obertauern heeft het vannacht 5cm gesneeuwd. Meer was ook niet verwacht. Ook hier zal het morgen gewoon sneeuwen in het dorp.

stluc1712

In Wallis zien we in het Val d’Anniviers tenminste de kunstsneeuw vol open. Dit is St. Luc Chandolin. Al moeten die dingen donderdag en vrijdag even in de pauzestand. Vrijdagavond kan het weer beginnen…

wangs_pizol1712

Deze was wel gaaf van Pizol-Wangs in Zwitserland met die sneeuw boven en beneden in beeld. Zo even kijken hoe de sneeuwmetingen in Zwitserland zijn vanochtend.

flumserberg1712

Schitterend contrast in het noordoosten van Zwitserland vanuit het skigebied Flumserber boven het Landal Skilife Walensee uitkijken over het meer en de kalkbergen aan de overkant.

tauplitz1712

En dit is Die Tauplitz waar twee toerskiërs vanochtend al hun fitheid testen terwijl de sneeuwkanonnen staan te brullen.

washetmaar

Zo een uitgebreide analyse van de weerkaarten. Hier zie je een moment van “zinloze sneeuw”. Sneeuw in Wit-Rusland uit een machtig front. Daar heeft echt niemand wat aan! Als dat nu tegen de Alpen was geklapt! Maar er zijn absoluut winterse tendensen nu ook voor West-Europa.

[metaslider id=50930]

Hier weer de inmiddels “standaard geworden” voor en na Karlijn kaarten. De sneeuw zou al vrijdag beginnen maar we moeten er eerlijkheidshalve bijzeggen dat voor heel Karlijn de sneeuwgrens iets omhoog is bijgesteld. Zondag staat er nu een sneeuwgrens in Oostenrijk van tussen de 600 en 1200m (in de Franse Alpen is het dan allang weer zonnig). Vrijdag begint het nog met een flink hoge sneeuwgrens en zaterdag daalt dat gestaag. In “ons” Kleinwalsertal valt er 32-19 = 13mm. Goed voor 15 tot 25cm sneeuw. Kijk zelf voor je eigen bestemming. EN bedenk er altijd bij: temperatuurprognoses willen nog wel eens betrouwbaar zijn. Neerslagberekeningen zijn dat eigenlijk zelden. Je moet daar een flinke marge bij aanhouden. De grens voor echt alle pistes in een gebied open is ongeveer bij 25cm in het dal en dat maakt het extra vervelend momenteel: de verwachte hoeveelheden zitten onder of net boven wat er nodig is. Dan maken 5cm het verschil tussen bijna alle lagere pistes gesloten en alles open. Pakken we de kunstsneeuw erbij zullen we het weer van de ooggetuigenverslagen moeten hebben.

[metaslider id=50933]

Het mooie van de ochtendrun van het Europese model is dat er aan het einde en dus tegen de kerstdagen twee nieuwe sneeuwmomenten bij zijn gekomen aan de noordkant. Voor de nieuwelingen hier: lees je even bij over de Alpenhoofdkam. De eerste sneeuw zou na de misser op de 22e (zie hierboven) op Heiligabend vallen. Dat zou met buiïge neerslag kunnen aanhouden en dan zou op de 26e een tweede golf komen. Hierboven zie je de accumulatie zoals die nu wordt berekend voor die dagen. Voor mij onze club zie ik 47-33=14mm er weer bij. Dit zijn geen mega-dumps natuurlijk maar we gaan ze toch een naam geven omdat ze zo bepalend zijn in zo’n bijzondere week. Na Karlijn hebben we Chanel op de lijst.

kerststorm

Die sneeuw rond de kerstdagen hangt samen met een mogelijke storm die Wetteronline als eerste ontdekte op de weerkaarten. Kijk eens hoe tweede kerstdag in de Lage Landen zou kunnen gaan verlopen. Windstoten tot meer dan 100km/u. En een kleine knik in de straalstroom drukt met deze storm toch sneeuw tegen de Alpen. Mede mogelijk gemaakt door de storm bij IJsland die voldoende kou in het systeem brengt. Hoe realistisch is dit? Ach het Amerikaanse model berekent geen storm en maar een beetje sneeuw in de Alpen op de 25e. Ik zeg daar in de huidige onzekere omstandigheden bij: kies gewoon voor de modelrun die je het leukst vindt en zorg dat je er een iets blijere dag mee hebt vandaag!

gfs171200

Zo heeft het Amerikaanse model vanochtend een heuse Laaglandwinter in de aanbieding. Pure meteofiction voor nieuwjaarsdag maar wel smullen. En ook wel een primeur want zulke middagtemperaturen heb ik deze winter nog niet op de kaarten gezien. Dat is dan de nieuwswaarde: voor het eerst hebben we een berekening die zegt…. en voor de echte weerkaartenfreaks is erg interessant dat het een scenario is zonder transportkou uit het oosten. Het zou uit het noorden komen met sneeuwbuitjes en dan met enkele heldere nachten door straling verder afkoelen.

uitbijter

Voor de liefhebbers gaan we nog even door met de analyse! Om te beginnen voor Nederland in het Amerikaanse model: de schaatsen-uit-het-vet-hoofdrun heeft steun van 2 lijntjes dus kunnen we zeggen 15% kans.

klw1712
Voor de midden en oostelijke noordkant van de Alpen (prikpunt Kleinwalsertal) zien we: de opwarmende fase met neerslag vanaf vanmiddag en morgen de hele dag. Regen in het dal. En dan de 100% zekere sterke afkoeling tot over het weekeinde met sneeuw. Ook het Amerikaanse model gumt dat niet meer uit. Het model heeft ons een paar keer wanhopig gemaakt door heel Karlijn weg te blazen. Maar nu zien we toch tenminste die mooie opfrisser die zal maken dat het in de allermeeste Alpendorpen vanaf tenminste 900m maandagochtend zo schitterend zal zijn als vanochtend boven de 1200m. En het kan dus ook nog 600m worden.
ensFra
In de Franse Alpen zien we vanaf vanmiddag meer en met een beetje geluk houdt dat boven 1500m nog aardig lang aan als sneeuw voor het ook daar wat gaat regenen. Boven de 2000m toch vooral sneeuw. Zier hierboven de door het Europese model berekende accumulaties. We praten over 20 tot 30mm tot en met donderdag in de Franse Alpen. Op voldoende hoogte is dat gewoon 20 tot 60cm sneeuw! Geloof me die plaatjes krijgen we morgen en vrijdag te zien! En ja Karlijn zal in de Franse Alpen korter duren en veel minder brengen. Wat Chanel doet met kerst? Volg daarin vanochtend maar het Europese model. Zie hierboven voor en na!
zuidkant
Aan de zuidkant is het gewoon klaar met de sneeuw. Kunstsneeuw vandaag nog en dan even twee dagen pauze. Vanaf het weekeinde weer volle productie en dus snel goede pistes. EN dan tussen 28 en 30 december een gigamega-sneeuwbom? Wat is dat? Wie zien het ook aan de noordkant en in het westelijk Alpengebied. Het is de GFS paralel. De dubbele lijn lijkt een enkele omdat de piek zo stijl is. Wat staat er op die kaarten dan?

sneeuwbom

Deze jongen. Ik maak er de huiskamervraag van om deze meteofiction nog wat verder te omschrijven. Nul kans dat het precies zo gebeurt natuurlijk en ook een streep door het schaatsen-uit-het-vet-scenario van de GFS. Maar hij is gewoon erg mooi en hij zou errug veel sneeuw rondom de hele Alpen kunnen neerleggen. Explosief. Een verdere onderstreping van het feit dat de stormkansen er zijn voor de Lage Landen tussen kerst en oud en nieuw en dat daar allerlei moois uit kan voortkomen. Never a dull moment!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

162 reacties

Gesloten voor reacties.