We beginnen met een paar kiekjes uit de Alpen waar het vandaag yummie was. Met name Karina heeft hele mooie plaatjes gestuurd uit de SkiWelt Wilder Kaiser Brixental. Hieronder nog meer moois van haar. Dan moeten we even naar Roemenië schakelen. En dan kijken we naar nieuwe tendensen op de weerkaarten! Stay tuned!  

karina_brixen1 karina_brixen4 karina_brixen12

Ja met zulk mooi weer kan ik ook mooie kiekjes schieten met m’n smartphone… Nee hoor: echt vet compliment. Dit zijn bijzondere foto’s. Vooral de bovenste. Lijkt wel een teken van boven. Maar wat betekent het? Wat willen de weergoden ons vertellen?

geerty_flaine2901

We skippen even naar de Franse Alpen. Geerty stuurde deze in uit Flaine met de Bizztravel Sneeuwhoogte App. Bij mij in het Val d’Anniviers was het helder maar was de aanzwellende Föhn al overal merkbaar. Matige zuidenwind. Sigaren in de lucht. Een zelfs een echte Föhnmuur.  

roemenie2901

Tja en dan is het best cool dat we Amerika zo goed volgen. Met name ook dankzij Ronaldo die ook echt USA-fan is. Maar zo missen we samen helemaal dat er een vette sneeuwstorm was vandaag in Roemenië. Ik zag het zojuist toevallig langskomen op de TV in Hotel Besso in Zinal. Een blik op de kaart zegt alles. Dat is extreem! Geen Genua-laag maar een Zwarte Zee Laag.   

Romania Weather

Boekarest vandaag. Er is 50cm sneeuw gevallen binnen 24 uur. Er zijn al twee doden gevallen door het barre weer. Het noorden van Bulgarije is trouwens ook getroffen. Allemaal nog niet zo erg als toen. Weet je het nog? Medio februari 2012. Zie deze Google Search op Romenia buried in snow. Dat kan deze winter ook nog gebeuren. Of een ander extreem op een andere plek in Europa.

ensdolomites2901

En hoe is onze Val Gardena Dolomieten pluim vanavond? Hij is woest. 

accumaandag0302

Bergfex komt niet veel verder dan een meter sneeuw. Op ilmeteo.it roept een Italiaanse schone op de video’s steeds neve, neve. De officiële prognose-pdf van de Dolomieten zegt dat het aanhoudend gaat sneeuwen. Maar nergens hoor ik iemand zeggen dat er lokaal mogelijk ook twee meter kan dumpen.

schneewarnung2901

 

Moeten we toch weer bij “de Oostenrijker” aankloppen om het eerste echte weeralarm te zien. Dat is toch weer klassiek ouderwets apocalyptisch voor de radio zitten naar mededelingen van de overheden. Ben ik een ramptoerist dat ik het tot dusver allemaal schitterend vind? Laten we hopen en duimen dat er geen ernstige ongelukken gebeuren.  

accueinde2901

 

In de nieuwste berekening van het Europese weermodel sneeuwt het na maandag nog verder door aan de zuidkant. Nog half metertje erbij. Minstens. En zie ook het gebied van Alpes Maritimes tot Valle d’ Aosta er juist dan van langs krijgen.

     scandihoog2901

 

Dezelfde nieuwe hoofdrun van het Europese model tovert zo maar een splinternieuw  (nieuw is betrekkelijk… het is meer een beetje barbapapa) scandihoog it de hoge hoed voor 7 februari. Met dito bescherming voor de winter in de Alpen en zelfs in Sauerland. En Scandinavië weer helemaal de diepvries in stortend.  

pluim2901_12

 

Ahhh ok dat verklaart veel. Hij is kakelvers binnen. De nieuwe hoofdrun eindigt als koude uitbijter. Wel interessant om te zien dus, maar wel met een hele grote korrel zout. Er is nog één ander avontuurlijk lijntje… eens naar de nieuwe Amerikaanse pluim kijken…

ens2901_12

Helemaal helder weer. Weinig hoop. En wat zorgen voor het Sauerland. Maar ook hier een mooi avontuurlijk Sven Kramer-lijntje. Hij moet gewoon eerst die 10km winnen en daarna kan het pas gaan vriezen. Da’s logisch, zou Cruyff zeggen. 

funtensee2901

Over avontuurlijke lijntjes gesproken. Ik heb er ook één die geen meteofiction is. Het is de ultieme meteo reality want het is al gebeurd. De Funtensee heeft op 2m meethoogte vanochtend de -30°C aangetikt. Zie ook hier de verzachting gebeuren.

wc0602

 

Is er ook nog iets dat we moeten vrezen op de weerkaarten vanavond. Zeer zeker! Mijn vanochtend uitgesproken lichte zorgen staan gewoon nog. Ik geef toe: in het ensemble is het een hoge piek, een zachte uitbijter maar de tendens van het Amerikaanse model is het zeker! Geen Scandihoog en zelfs geen Russische beer meer te bekennen. Dikke WC. En +10°C in de Franse Alpen op 1500m? Nu ja, vorstgrens 3000m. Dat maak je nog wel eens mee. Als de zon maar schijnt. Wat mij betreft is de redelijk betrouwbare voorspellingshorizon niet veel verder dan begin volgende week. Echt eerst ff die dump gaan aanzien… hoewel: Leo heeft morgenochtend “dienst”. Hij gaat er vast diep induiken om voor jullie het beste en meest duidelijke boven te halen…


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

34 reacties

Gesloten voor reacties.