Ik ga zo als een speer door met het editen van mijn video van mijn schitterende vlucht vanaf de Hohe Salve vandaag. Dat wordt echt smullen. Maar er moet toch even een weerbericht komen en die openen we met de Rudolfshütte waar vanochtend 23cm sneeuw is gevallen. Op 2300m. De Oostenrijkse noordkant maakt een vliegende start deze winter.

Maar wij Europeanen moeten toch passen voor Noord-Amerika. Canada is echt extreem sneeuwrijk. September was koud. De maand telde meer dagen onder 10ºC dan ooit eerder gemeten.

Als we donderdag weer naar deze kaart kijken is zowat heel Canada blauw! Dat Siberië rood is zegt niet dat het daar heel warm moet zijn. het kan ook droog en koud zijn.

In dat rode gebied vriest het inderdaad al op uitgebreide schaal. Deze kaart van zaterdag heb ik opgevist omdat hij mooi laat zien hoe Siberië, Mongolië en de Himalaya een soort ijskoude corridor dwars door het continent vormen. Zo kun je ook snappen dat ijstijden vrij plotseling kunnen toeslaan.

Terug naar Amerika. De sneeuw daar zet namelijk nog door tot net over de grens met de USA. Er gaat nog veel sneeuw vallen tot morgen.

Morgen dus weer van die toffe plaatjes….

En wij in Europa? Mmm storm is afgeblazen. Donderdag hebben we al mooie hoge druk en ga ik denk ik eens een halve dag wandelen of zo.

En daarna nog steeds teflon volgens de modellen…. houden zo….. tot medio november!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

9 reacties

Gesloten voor reacties.