Ik ga zo als een speer door met het editen van mijn video van mijn schitterende vlucht vanaf de Hohe Salve vandaag. Dat wordt echt smullen. Maar er moet toch even een weerbericht komen en die openen we met de Rudolfshütte waar vanochtend 23cm sneeuw is gevallen. Op 2300m. De Oostenrijkse noordkant maakt een vliegende start deze winter.

Maar wij Europeanen moeten toch passen voor Noord-Amerika. Canada is echt extreem sneeuwrijk. September was koud. De maand telde meer dagen onder 10ºC dan ooit eerder gemeten.

Als we donderdag weer naar deze kaart kijken is zowat heel Canada blauw! Dat Siberië rood is zegt niet dat het daar heel warm moet zijn. het kan ook droog en koud zijn.

In dat rode gebied vriest het inderdaad al op uitgebreide schaal. Deze kaart van zaterdag heb ik opgevist omdat hij mooi laat zien hoe Siberië, Mongolië en de Himalaya een soort ijskoude corridor dwars door het continent vormen. Zo kun je ook snappen dat ijstijden vrij plotseling kunnen toeslaan.

Terug naar Amerika. De sneeuw daar zet namelijk nog door tot net over de grens met de USA. Er gaat nog veel sneeuw vallen tot morgen.

Morgen dus weer van die toffe plaatjes….

En wij in Europa? Mmm storm is afgeblazen. Donderdag hebben we al mooie hoge druk en ga ik denk ik eens een halve dag wandelen of zo.

En daarna nog steeds teflon volgens de modellen…. houden zo….. tot medio november!


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

9 reacties

Gesloten voor reacties.