Zo werd ik wakker vanochtend. Mooi laagje in Hinterglemm. 15 centimeter grof geschat. Gister einde middag begon het licht te sneeuwen en dat ging zo de hele nacht door.Hoe verder? Vandaag en morgen sneeuw. Vrijdag en zaterdag yummie. Zondag en maandag weer sneeuw.

Een slapende bus van de skischool Penhab in Hinterglemm. Mooi beeld bij de huidige nog scherpere lockdowns. De kans dat het hele seizoen in het water valt wordt steeds groter. Ik prijs me dan echt gelukkig aan mijn laptop te kunnen werken (ik blog tegenwoordig ook over Bitcoin) en dat te combineren met dagelijkse skitochtjes. De 1000 hoogtemeters van de Penhab loop ik nu in 1 uur en 25 minuten omhoog. En de liften gebruik ik vooral voor paragliden. Voor de zomer ben ik dus echt niet pessimistisch. Maar ik vind het verdomd jammer voor jullie allemaal.

Bij deze mooie dageraad in Kärnten nog het bericht dat het er op de Weissensee niet best uitziet met de ijsvloer. Dat samen met Corona maakt dat men daar vermoedelijk snel de handdoek in de ring zal gooien. Mijn hemel als ik dan weer denk aan mijn schitterende avontuur daar vorig jaar! Een grappig bericht daarentegen komt uit Zuid-Duitsland waar kleine skigebieden momenteel per uur te huur zijn voor een gezin! Hoe gaat dat in Landgraaff en Zoetermeer eigenlijk? Dicht zeker.

Tja en dan de Lage Landen vanochtend in de prognose. Het Amerikaanse model eindigt koud maar heeft nu twee in plaats van 1 warme slingers. Samen is dat eigenlijk een complete WC voor een dag of 4. Niet leuk. Het Europese model is ook niet superwinters. Zo zie je maar weer. Als het straks allemaal niet doorgaat heeft ook al dat geroeptoeter over een SSW weer eens niets geholpen. Het blijft gewoon zo dat weer fundamenteel onvoorstelbaar is en dat je altijd maar het beste kunt inzetten op het klimatologisch gemiddelde. Voor Nederland is dat dus lichte dooi overdag en ’s nachts een vleugje nachtvorst in januari. Vanochtend vroor het bijvoorbeeld in het oosten even. Maar terwijl je misschien 80% van de tijd op het gemiddelde bungelt schiet je ook elk jaar wel verschillende keren eventjes ver buiten het gemiddelde. Daar wachten we allemaal op als winterliefhebbers. Plus ook misschoen dat over 10 jaar een heel andere gemiddelde geldt als het hele aardbolletje weer flink aan het afkoelen is. Dat is dan. Nu is nu. Even mee dealen met een slechte run. Komen vast weer hele mooie voorbij de komende uren en dagen.

Donaties blijven welkom om dit plekje op internet open te houden!

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Inloggen om te reageren, doe je via deze link.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

20 reacties

Anton · 13 januari 2021 op 09:17

Goedemorgen Hajo, Kun jij eens navragen waar die houten “hut/vat” vandaan komt die daar bij jou in de tuin staat. Ik ben nl op zoek naar zoiets voor gasten.
Hoor het wel. Alvast bedankt.

    Jeanette · 13 januari 2021 op 10:25

    Dat is een barrelsauna en kun je kopen bij bv. Ticra.nl. Ik heb er een gehad en ze zijn superfijn!

    Matthias · 13 januari 2021 op 12:55

    @ Anton Wij zijn een Belgische fabrikant van deze Saunabarrels. http://www.saunabarrel.be

Sake Fernee · 13 januari 2021 op 09:20

Helaas voor de winterliefhebbers, maar na een kort winterprikje vanaf maandag weer traditionele west circulatie met temperaturen tot 8 graden‍♂️

Hjs · 13 januari 2021 op 09:49

We zitten nu al 20 dagen in een koudegolf, daarmee bedoel ik een temperatuur onder de 30 jarige normaal. En dat tijdens de koudste tijd van het jaar en toch is nauwelijks ijs, sneeuw en serieuze vorst geweest. Om even aan te geven hoe lastig het nog is om de winter hier te krijgen.

Pluspuntje, de wateren koelen af, de winter blijft in de buurt, het moet de komende 6 weken toch een x kunnen lukken.

Frank · 13 januari 2021 op 09:49

Tja Nederlanders kunnen een wintersportvakantie wel op haar buik schrijven. Tot en met eind maart blijft code oranje gelden voor reizen naar het buitenland. Ook al gaat oostenrijk open, dan nog blijft code oranje gelden. Duitsland blijft dicht tot april. Dit seizoen is helaas helaas al voorbij voordat het gestart is.

    Tonton · 13 januari 2021 op 11:05

    Negatief reisadvies is een advies! Zodra Oostenrijk, zonder quarantaine restricties, zijn hotels opent voor toeristen staat het ons vrij om toch even lekker de latten onder te binden toch? It ain’t over until …

      Dean · 13 januari 2021 op 14:44

      Hoi TonTon,

      Ik hoop ook nog steeds op 1 of 2 x skieen dit seizoen. Maar zover ik weet betekent een oranje-advies ook (in ieder geval bij mijn reisverzekering) dat je natuurlijk wel gedekt bent voor reguliere ziektekosten maar niet reisgerelateerde kosten zoals: Kapotte ski’s, gebroken been etc.

      Hoe denken jullie daarover. Kijk die 10 dagen quarantaine heb ik er graag voor over dat is het probleem niet ; )

Bart (Amsterdam) · 13 januari 2021 op 13:52

Maar dit weekend wordt er wel sneeuw verwacht in Nederland! Wie durft een prognose te geven waar en hoeveel?

    Kirsten_dl (Puurs.be) · 13 januari 2021 op 18:56

    Verwacht maar niet teveel want het zou wel een keer dik kunnen tegenvallen.
    Meeste sneeuw voor de LL zal ofwel natte sneeuw zijn of een flinterdun laagje sneeuw wat alweer snel zal verdwijnen. 😉

      hjs · 13 januari 2021 op 19:14

      Je klinkt bijna als een klimaat alarmmist 😉
      Maar, zonder gekheid, zo idd kort op de bal spelen, mocht er een paar uur sneeuw zijn, trek dan naar buiten, het kan best de enige x zijn deze winter. Vanaf zondag weer fors zachter is veruit de grootste kans.

        Kirsten_dl · 13 januari 2021 op 23:33

        Klimaatgekkie is mij beter gegund. 😉
        Zacht wordt het inderdaad, zelfs zo zacht dat de bestaande sneeuwlaag in de Ardennen zowat volledig zal verdwijnen.
        Dus komend weekend nog maar een keer die richting op. 🙂

Snowdreamer · 13 januari 2021 op 14:01

De dode mussen zaten al een tijdje op de draad. Klote corona daar gaat de skivakantie in de krokusweek.

    Tonton · 13 januari 2021 op 15:39

    De reisverzekering zal Covid gerelateerde zorgkosten niet vergoeden maar voor zover ik weet zijn andere sport gerelateerde kosten verzekerd. Er zijn verzekeraars die dat zo aanbieden dus er is een mogelijkheid om je hier tijdelijk extra voor te verzekeren (buiten je regulier verzekering om)
    Inderdaad is het een risico en het verreist even wat uitzoekwerk om je hier goed tegen in te dekken.
    Anders de krokus maar laten voor wat is het en alle pijlen richten op de Mei vakantie in Zermatt 🙂

Frank · 13 januari 2021 op 14:51

@tonton, het advies van nederland blijft oranje, dwz dat je niet verzekerd bent, als er wat gebeurd zelfs je werkgever moeilijk kan gaan doen, je bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine moet. (deze dagen betaald je werkgever ook niet (logisch)
Het is dan wel niet verboden om uit te reizen, maar de restricties maken het er niet makkelijker op. Het is een echt ontmoedigingsbeleid

    Kirsten_dl (Puurs.be) · 13 januari 2021 op 18:53

    @Frank; in België gaan steeds meer stemmen op om de grenzen weer op slot te gooien.
    Enkel wie beroepsmatig buiten de landsgrenzen moet zijn mag dan nog België verlaten.
    Het is mij allemaal wat teveel aan het worden; ik zie mensen vrolijk rondhuppelen alsof er niks aan de hand is…
    Weten zij nou echt niet beter of komt het doordat zij dusdanig euforisch zijn omdat ze weldra gevaccineerd zullen worden waarbij ze vol goede hoop en verwachtingen zijn dat nadien alles weer terug naar normaal keert ?

    Sanco · 13 januari 2021 op 19:03

    Ff een rolbaantje in de bijschuur timmeren voor 1000 euro huidig bod… hmmm das nog een mooi alternatief voor deze verloren winter 😉 in het kader van als Mohammed niet daar de berg kan, dan moet de berg maar naar Mohammed haha

    Triest voor de betrokkenen, ik las dat ie ruim 10 jaar gedraaid heeft.
    Vrees idd dat dit de eerste druppels zijn van de stortvloed die ons nog te wachten staat. Ondanks mooie woorden is uitstel nu niet meer dan uitstel van executie later voor veel kleine ondernemers vrees ik.

    Dat er überhaupt nog nagedacht wordt over een avondklok is sowieso te triest voor woorden. We gaan het zien, maar in maart is het wat mij betreft afrekentijd

Jesse · 13 januari 2021 op 18:48

Heey hajo, leuk dat je ook met crypto bezig bent. In de vrijval uurtjes kan je wel wat gaan traden, of doe je dat nog niet?

Zeker nu met corona ben ik daar veel mee bezig.

Spyfromthesky · 13 januari 2021 op 20:48

AO en NAO springen tussen vanmorgen vroeg en nu weer alle kanten heen. Dan toch weer na een korte verzachting als die echt doorzet toch nog op een winterse toer?

Zou ook kunnen zijn dat we nog voor een groot gedeelte in januari in een soort van aanloop zitten van wat meer kou. Maar dan moet de wind wel echt een keer langdurig naar het oosten draaien. En dat is in een winter van de laatste 8 keer of zo al heel lang en heel lang geleden. Zie ook de historische windrozen.

Toch biedt de windroos van januari tot nu toe nog wel een beetje meer hoop dan andere jaren. Hoe lux we eventueel dit koude pakketje kunnen uitpakken is ongewis.

Hooguit kunnen we zeggen: “iets meer kansrijk”. En o ja, mocht het gaan vriezen dan is de Spyfromthesky doctrine: “Eerst maar eens 3 dagen lekker goed vriezen en dan bezien hoe de kaarten ervoor staan”.

Spyfromthesky

Gesloten voor reacties.