Avoriaz

Sneeuwfase Kiki is nog steeds alive and kicking. Nu ja, we hebben ze wel in twee delen gesplitst. Na de sneeuwval eerder deze week komt nu een tweede golf over de Alpen, minder intens en minder grote hoeveelheden, maar de beelden zijn er niet minder om. We gaan even van west naar oost, van Frankrijk tot in Vorarlberg. Verder is het sneeuwfront voorlopig nog niet geraakt. Sneeuw vanuit het noordwesten? Dan kunnen we niet anders dan eerst naar Portes du Soleil kijken. Zoals dikwijls vol in de frontlinie. Hier een beeld van Avoriaz waar wellicht de grootste hoeveelheden gaan vallen. Twintig centimeter moet hier zeker mogelijk zijn, misschien nog wat meer.

Champéry

Vanuit het Zwitserse deel van de poorten naar de zon een beeld van Champéry.

Morgins

En dit is Morgins. Je ziet het, het sneeuwt nog altijd lekker door.

Titlis

Ook verder Zwitserland in is dat het geval. Zeker hogerop waar de sneeuwval uiteraard intensiever is. Titlis is dit, de hoogste berg van het kanton Obwalden. Hier op een hoogte van 2450 meter.

Montafon

Ik zei het daarnet al, in Oostenrijk is de sneeuw voorlopig nog maar tot in Vorarlberg doorgedrongen. Tot in Silvretta Montafon dus, …

Kleinwalsertal Zaferna bergstation

… en uiteraard in Kleinwalsertal. Nog meer naar het oosten is het nog droog, en is het zelfs uitgesproken zonnig. Voorlopig, want ook daar neemt de bewolking toe de komende uren en gaat het licht sneeuwen. Niet zoveel als elders, maar misschien dat ook hier wel een lokale 10 centimeter gehaald wordt.

Züschen 1

En oh ja, Leo zit in Züschen, Sauerland momenteel. Ook daar sneeuwt het momenteel. Hé, is het daar Nederlands grondgebied of zo?

t850_15030112_15022700

Hoe gaat het dan verder? Het verhaal is genoegzaam bekend. Gisterenavond heb ik de evolutie gedetailleerd beschreven. Dus ik ga enkel over de highlights vandaag. Begin maart komt Femke langs de Alpen. Maar Femke is warmbloedig. Vanaf zondagochtend spoelt een warmtefront over de Alpen vanuit het westen, met een sneeuwgrens die steeds verder oploopt, tot zelfs tegen de 2000 meter aan.

Naamloos

Het goede nieuws deze ochtend is dat de warme fase waarschijnlijk niet langer dan 36 uur gaat duren. Maandagavond en in de nacht op dinsdag schuift dan toch al het koufront binnen, waarna de Alpen weer de diepvries ingaan. Door de aangevoerde warmte zit er flink wat neerslag op Femke. Ik hoop dat de lager gelegen pistes niet al te zeer gaan leiden van de regen die sowieso gaat vallen. Maar hé, je kan het ook positief bekijken. Het binnenschuivende koufront is dan ook actief. Er komt dus weer een mooie laag sneeuw bovenop maandagnacht.

rart_15030506_15022700

En door drukstijgingen op de oceaan (zie het avondbericht van gisteren) is er voor de dagen daarna nog meer sneeuw onderweg. Vooral aan de Noordkant van de Alpen, maar het valt niet uit te sluiten dat ook de Zuidkant wat gaat meepikken. We hadden eerst schrik dat deze week vrij zonloos zou worden, maar volgende week gaat het mogelijk nog slechter doen.

neerslagacc

En de neerslagaccumulatiewaardes swingen zoals we ondertussen gewend zijn op deze termijn de pan uit. Die zullen nog wel naar beneden bijgesteld worden hoor ik je denken. Goed mogelijk, maar als die drukstijgingen boven de oceaan echt mooi doorzetten, zou het allemaal best wel eens kunnen. We ain’t seen nothing yet!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

36 reacties

Gesloten voor reacties.