montdelachambre1404

Maaike meldt weer een erg warme dag uit Les Menuires. De strandstoelen verraden een stevige bries. Zo meteen meer daarover.

ischgl1404

David is in Ischgl en schrijft: “Prachtig weer in Ischgl nog steeds en morgen heeft men het over 19-23ºC in het dal. Pistes leeg!”

david1404

Maar hij vermaakt zich opperbest: “Als je ze weet te vinden heb je pistes met goede sneeuw tot laat in de middag”. En hij skiet niet eens op dikke poederbakken!

soelden1404

Fréderic duikelde ergens deze kiek uit Sölden op.

wolken

En Jeroen heeft zich de hele dag al suf gepiekerd op dit wolkenpatroon. Wat kan er aan de hand zijn? De schubben over Beieren en Kärnten wijzen sowieso al op harde wind op grote hoogte. Het is een golvend patroon waarbij de wolken in de toppen van de golf stil staan terwijl de wind er doorheen jaagt. Net zoals met de typische Föhnwolken – de cumulus lenticularis. Maar dat zijn sigaren die boven individuele bergtoppen hangen… dit grootschaliger fenomeen heet cirrocumulus undulatus. Oftewel “golvende samengebalde ijsnaaldjes”. Ook wel makreellucht genaamd.

windophoogte

OK die harde wind op grote hoogte is gauw genoeg gevonden. In Noorwegen ook gewoon weer sneeuw hierbij trouwens. Een bizarre schering trouwens als je bedenkt dat voor de kust van Portugal een depressie ligt met tegen de klok draaiende lucht binnen een met de klok mee draaiende U-bocht dus. Precies boven de Rôhnedelta (Marseille) komen de twee windrichtingen bij elkaar.

windaandegrond

Maar wat gebeurt er boven de Po-vlakte wat die vreemde mistbank kan verklaren? Welnu: aan de grond hangt er precies een kern van Hogedruk over de Alpen met 1025hPa. Maar die luchtdruk bepaalt niet de windrichting. Want bij hogedruk zou je verwachten dat de wind naar buiten vloeit. Nee boven het hooggebergte is de luchtkolom dunner en is er dus minder massa om de zonnewarmte over te verdelen. De lucht boven de Alpen warmt dus meer op dan de lucht erom heen. Die luchtkolom zet dan uit en vloeit op hoogte naar buiten (is dan in feite een mini lage drukgebied). En aan de grond leidt dat tot een aanzuiging. In feite al het zomerse dalwindsysteem waarbij de wind ’s middags altijd tegen de stroomrichting van de riviertjes bergopwaarts stroomt.

wolkenKijken we nu weer naar Jeroens screenshot dan snappen we hem al beter… de hele Povlakte is heiïg van de vochtige lucht die over de grond tegen de loop van de Po in het gebergte in stroomt. Op zekere hoogte komt die vochtige massa in contact met de harde wind die hoog over de Alpenkammer jaagt. Ergens op dat grensvlak condenseert de lucht. Die condens wordt door de stom op 5km vervolgens uitgeveegd naar het zuiden toe. Klinkt dat plausibel?

obertauern1404ens

Het Amerikaanse model zet de Alpen vanaf zaterdag echt weer even in de vriesstand. We zien dan ook regen vanaf vrijdag die zaterdag wel degelijk als sneeuw tot in de lagere dalen eindigt. Het Europese model is het er ook wel aardig mee eens nu dat het daarna nog even verder afkoelt. Het is ook de mooie fase waarover ik vanochtend schreef. Het zal echt lang geen slechte week zijn de aankomende…  wie gaat?

bvverlies

Het Amerikaanse model zet mijn boude voorspelling voor de Lage Landen momenteel dik op verlies. We zouden juist warm de maand uitzingen. Maar kijk ook even naar die controlerun. Zo kan het ook nog gaan. De avondrun van het Europese model is nog niet binnen. Gaan we het in de reacties vast nog over hebben…

stranda1404

De uitsmijter vanavond. Ik zou nog even terugkomen op Noorwegen. Hier Stranda. Afgelopen weekeinde nog open. En komend weekeinde nog open. En dan Schluss maar niet vanwege sneeuwgebrek: 150cm in het dal en 200cm op de berg.

Ook best wel gek!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.