montdelachambre1404

Maaike meldt weer een erg warme dag uit Les Menuires. De strandstoelen verraden een stevige bries. Zo meteen meer daarover.

ischgl1404

David is in Ischgl en schrijft: “Prachtig weer in Ischgl nog steeds en morgen heeft men het over 19-23ºC in het dal. Pistes leeg!”

david1404

Maar hij vermaakt zich opperbest: “Als je ze weet te vinden heb je pistes met goede sneeuw tot laat in de middag”. En hij skiet niet eens op dikke poederbakken!

soelden1404

Fréderic duikelde ergens deze kiek uit Sölden op.

wolken

En Jeroen heeft zich de hele dag al suf gepiekerd op dit wolkenpatroon. Wat kan er aan de hand zijn? De schubben over Beieren en Kärnten wijzen sowieso al op harde wind op grote hoogte. Het is een golvend patroon waarbij de wolken in de toppen van de golf stil staan terwijl de wind er doorheen jaagt. Net zoals met de typische Föhnwolken – de cumulus lenticularis. Maar dat zijn sigaren die boven individuele bergtoppen hangen… dit grootschaliger fenomeen heet cirrocumulus undulatus. Oftewel “golvende samengebalde ijsnaaldjes”. Ook wel makreellucht genaamd.

windophoogte

OK die harde wind op grote hoogte is gauw genoeg gevonden. In Noorwegen ook gewoon weer sneeuw hierbij trouwens. Een bizarre schering trouwens als je bedenkt dat voor de kust van Portugal een depressie ligt met tegen de klok draaiende lucht binnen een met de klok mee draaiende U-bocht dus. Precies boven de Rôhnedelta (Marseille) komen de twee windrichtingen bij elkaar.

windaandegrond

Maar wat gebeurt er boven de Po-vlakte wat die vreemde mistbank kan verklaren? Welnu: aan de grond hangt er precies een kern van Hogedruk over de Alpen met 1025hPa. Maar die luchtdruk bepaalt niet de windrichting. Want bij hogedruk zou je verwachten dat de wind naar buiten vloeit. Nee boven het hooggebergte is de luchtkolom dunner en is er dus minder massa om de zonnewarmte over te verdelen. De lucht boven de Alpen warmt dus meer op dan de lucht erom heen. Die luchtkolom zet dan uit en vloeit op hoogte naar buiten (is dan in feite een mini lage drukgebied). En aan de grond leidt dat tot een aanzuiging. In feite al het zomerse dalwindsysteem waarbij de wind ’s middags altijd tegen de stroomrichting van de riviertjes bergopwaarts stroomt.

wolkenKijken we nu weer naar Jeroens screenshot dan snappen we hem al beter… de hele Povlakte is heiïg van de vochtige lucht die over de grond tegen de loop van de Po in het gebergte in stroomt. Op zekere hoogte komt die vochtige massa in contact met de harde wind die hoog over de Alpenkammer jaagt. Ergens op dat grensvlak condenseert de lucht. Die condens wordt door de stom op 5km vervolgens uitgeveegd naar het zuiden toe. Klinkt dat plausibel?

obertauern1404ens

Het Amerikaanse model zet de Alpen vanaf zaterdag echt weer even in de vriesstand. We zien dan ook regen vanaf vrijdag die zaterdag wel degelijk als sneeuw tot in de lagere dalen eindigt. Het Europese model is het er ook wel aardig mee eens nu dat het daarna nog even verder afkoelt. Het is ook de mooie fase waarover ik vanochtend schreef. Het zal echt lang geen slechte week zijn de aankomende…  wie gaat?

bvverlies

Het Amerikaanse model zet mijn boude voorspelling voor de Lage Landen momenteel dik op verlies. We zouden juist warm de maand uitzingen. Maar kijk ook even naar die controlerun. Zo kan het ook nog gaan. De avondrun van het Europese model is nog niet binnen. Gaan we het in de reacties vast nog over hebben…

stranda1404

De uitsmijter vanavond. Ik zou nog even terugkomen op Noorwegen. Hier Stranda. Afgelopen weekeinde nog open. En komend weekeinde nog open. En dan Schluss maar niet vanwege sneeuwgebrek: 150cm in het dal en 200cm op de berg.

Ook best wel gek!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.