zermatt3003

Zermatt vanochtend. Het was er groen en de bloemetjes bloeien al…. maar nu eerst onder een vers sneeuwdek! hochjoch3003

Op het Hochjoch in Montafon in Vorarlberg white-out! Windstoten tot 100km/u net als in de Lage Landen.

melchsee-frutt3003

Werk aan de winkel voor de pistenbully’s.

engstligenalp3003

En wat een plaatje op de Engstligenalp in Zwitserland.

3003menuires

Het front dring niet ver naar het zuiden door in de Franse Alpen maar ook in Les Menuires op 1850m is een laagje poedersuiker gevallen…

kristberg3003

Maar de sneeuwgrens moet nog een heel eind zakken vanochtend! Dit is de Kristberg in het Montafon op 1425m! Daar regen en zelfs als je op de bergflanken kijkt zie je de sneeuwgrens amper. Laten we zeggen 1700m? Dat gaat vandaag en zeker vannacht nog wel wat zakken, maar morgen stijgt de sneeuwgrens opnieuw naar 2000m!

woensdagochtend

Pas woensdagochtend is de warmte uit de lucht. Dan een fors lage sneeuwgrens. Ook de allerlaagste dalen weer wit!

zooc

In het Amerikaanse weermodel is het koudste moment van deze fase de zondagochtend met diepvrieswaarden op 1500m…. maar wacht eens….

aandegrond

Aan de grond zien we dan dit! -24ºC in de berekening voor Wallis en ons geliefde Val d’Anniviers.

maoc

Het Europese model legt het koudste moment een dag later op maandag 6 april.

ensvorarlberg3003

Voor Vorarlberg (Kleinwalsertal en Montafon) heb ik eens ingetekend hoe de neerslag samenhangt met deze double dip temperatuurcrash. Ik memoreer even dat het stormachtige weer in de Lage Landen en die temperatuurcrash hier en hier ruim op tijd zijn aangekondigd. In de rode boxen zie je de momenten waarop de Alpen diep winters zullen zijn en daar vallen dus ook beide paasdagen onder.

zaochtend

Omdat die koude Pasen niet de meeste neerslag brengen is juist zaterdagochtend het moment met de grootste uitbreiding van een sneeuwdekje in Midden-Europa. Toch een bijzondere gordel van sneeuw zo begin april! Krijgen de Lage Landen ook nog iets?

sneeuwpluim3003

Nog even met de Europese run van gisterenavond: je ziet de piek op 2 april… zonder steun van de hoofdrun. En ook een bijzonder piekje nog veel verder weg: op 9 april. Dan wel met forse “steun” zoals de beurshandelaren zeggen. Maar eehhhh. Fréderic verlost ons van den boze want hij weet dat dit een artefact is van het model bij de overgang van de fijne naar de grovere resolutie. Da’s geen meteofiction meer dan maar gewoon gezichtsbedrog.

warmekant

Daar staat het Europese model dan wel alleen in want het Amerikaanse model gaat echt de warme kant op na Pasen. Kijk ook maar in het ensemble voor Vorarlberg hierboven.

appelsenperen

Om geen appels en peren te vergelijken pak ik er ook de run van gisteravond nog ff bij. Die was nog warmer! Yummie! Laten we dus niet vooruitlopen op wat er na Pasen gebeurt. Onzekerheid in de modellen…

sneeuwmist

Laten we nog even naar Oslo kijken! Daar zou een halve meter poeder gaan vallen in deze fase. Die is letterlijk helemaal van de kaart. Het gaat er wel een hele weke vriezen (om eerlijk te zijn alleen ’s nachts op zeeniveau) maar de neerslag wordt ergens anders gedropt. Je ziet de Noorse Fjorden weer hun afschermende werk doen en kijk vooral eens naar het gebied rond Kiev.

gavedepressie

Wat een depressie weer uit het boekje zeg! Ongelofelijk wat een front! Het is geen tropische storm. Laat staan een tyfoon. Maar mooi is ie wel (in de berekening). Een kaarsrechte pennestreek tussen de koude lucht en de warme lucht die tegen de klok draaiend over de kou heen schuift. Heel moeizaam in dit geval. Het front ligt stationair. Je zou gewoon met de auto heen en weer willen rijden om aan beide kanten plaatjes te maken. Herinner je je deze nog van Jeroen? 40km van een groen Zwolle naar een diep winters Emmen op 26 januari 2014.

zeeijs3003

Als uitsmijter even de grafiek van het Arctisch zeeijs voor jullie. Aan het begin van de maand leken we even te gaan duikelen naar een recordvroege afsmelt. Maar die is volledig gestuit. Het zeeijs koerst terug naar de middenmoot met mogelijk zelfs nog een kleine aangroei. Het wereldwijde zeeijs zit weer eens boven het langjariggemiddelde zoals je op de nieuwe kleine ijstijd pagina dagelijks kunt volgen.

PS Extreme situatie in de (normaal) droogste plek op aarde: de Atacama woestijn in Chili!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.