Pakistaanse troepen aan de Afghaanse grens met kerst in hevige sneeuwval. Ik heb gisteren besloten nu echt definitief op het laatste te focussen en hier verder niemand lastig te vallen met het eerste: oorlog, leugen en bedrog en de algehele droefheid van de wereld. Het gordijntje gaat hier weer dicht. Weer je dagelijkse portie feel-good met sneeuw en hopelijk ooit ook weer natuurijs.

Uitkouwen van modelruns gaat hier niet meer gebeuren. Koffiedikkijken met poolwervels ook niet. Wel veel leuke krenten uit de pap met sneeuw en kou in heel de wereld en hopelijk ook vaak dichtbij. In de zomer zal het focus hebben op de Alpen en bijzondere weerfenomenen evenals de winter op het zuidelijk halfrond. 20cm poeder in Chatham? In het oosten van Engeland aan de Theems? Nee dat gebeurt hoogstens in het nieuwe jaar en dan nog maar een dun laagje. Dit is dus Chatham New York.

Daar spookt het al een tijdje typisch op z’n Amerikaans heen en weer schietend tussen warmte en kou.

Lake effect snow is altijd mooi! Dat gaat daar vandaag dus weer lekker door. Dat kan in de Lage Landen ook, maar helaas is de aanvoer meestal maar matig koud terwijl uit Canada je al gauw strenge vorst over zo’n meer trekt.

Sneeuw gevolgd door regen leidde hier in New York State tot wel een erg strenge lockdown van een restaurant. In elk geval goede ventilatie nu. Ja hooguit tussen de regels zul je nog wel eens merken dat ik me ook met andere actualiteit bezig hou. Verder dus echt gewoon pure feel good hier. Maar ga niet roepen: “weerman blijf bij je leest”. Want ik ben niet opgeleid als weerman en verder ook niet eens een hobby weerman. Ik ben klimaatdeskundige, creatief ondernemer, gezondheidsfreak, anti-aging goeroe, filosoof en schrijver. Zeer handige klusser ook. En op dit moment vooral tandempiloot en skileraar …. ijs en weder en lockdown dienende. Hier zul je me zien als schrijver met mijn passie voor natuur, sneeuw, winterweer, outdoor sport, Wim Hoffen en vooral met je dagelijkse portie winter magic.

Japan is een mooi land om heen te emigreren als je van veel poeder houdt. Dat is de meest briljante plek voor Lake Effect Snow. Daar klopt echt alles. Heb nog nooit een reageerder uit Japan hier gezien trouwens.

Nu we het moment naderen dat Europa wit gaat worden en er ook kansen zijn voor de Lage Landen laat ik het weer een beetje los. Het komt of het komt niet. Er is weinig nodig om alleen al de voorpret om zeep te helpen. Maar op eens klopt dan toch alles en is het gewoon weer echt winter in de Lage Landen. Deze winter, volgende winter of dan. Elke dag dat je ’s ochtends wakker wordt ben je één dag dichter bij de volgende elfstedentocht. Op bovenstaande kaart kijkend is Europa nu echt gewoon aan de beurt. In West-Rusland is het al wit. Bijzonder is dat daar echt overal 20cm bij komt.

Dit is een typische weerkaart voor de tweede week van januari. Dan zie je hoe het in Rusland ook dik sneeuwen kan. Dat biedt de Russische beer dan houvast voor een uitbraak in tweede instantie. Want het Scandihoog zijn we weer een beetje kwijt in de meteofiction. Blijft in beetje koude weersoep in de jongste berekeningen.

Dan maar op de ultrakorte termijn kijken. Storm! Wat een depressie. Logisch dat dat geen Arctische uitbraak meer is zo.

Dus ga naar het strand morgenochtend op derde kerstdag. Ens lekker uitwaaien. Ik herinner me geen enkele herfststorm afgelopen herfst in Nederland. Klopt dat? Nu hebben we er dan een. En we weten dat de weermodellen na een storm toch vaak ook weer op nieuwe uitkomsten uitkomen. Dus blijft het echt afwachten of Nederland wit wordt.

Zo niet dan maar dromen van sneeuw. Zoals in bovenstaand plaatje. Moeilijk om niet vrolijk te zijn als je ernaar kijkt.

Wat je ook kunt doen…. is naar plaatjes van de Alpen kijken. Is namelijk echt yummie nu. Ik profiteer er maar van. Al gaf ik veel liever skiles. Dat is echt iets waar ik enorme passie voor heb. Had het vele vele jaren niet meer gedaan behalve de eigen kinderen. Maar vorige winter ontdekt dat het gewoon een droomberoep is. Zeker als je na de les ook nog eens met je klant kunt gaan vliegen. Het is puur de vraag nu of dat dit seizoen nog gaat lukken. Hoe zijn jullie plannen nu? Wintersport helemaal afgeschreven?

Inloggen kan via deze link en doneren via onderstaande knop (Ideal mogelijkheid volgt). Of duim voor een mooie prijs op mijn Oudejaarslot als ik ook weer een jaartje ouder ben!Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

  Ruud Kort · 26 december 2020 op 10:48

  Heb nog veel moeite met de maatregelen, ondanks dat er niet een echt werkt. Besmettingsverloop is overal hetzelfde. Zoals je terecht opmerkte is er wat anders aan de hand. Maar daar mogen we het niet meer over hebben.

  We kunnen tot een dag van te voren annuleren, dat is wel mooi.

  Als je geen klachten hebt, maak je ook niemand ziek. Dus die quarantaine is ook waardeloos. Je sluit geen gezonde mensen op. Daar word je juist ziek van.

   Harry · 26 december 2020 op 11:10

   Ruud – ik sta er soms versteld van dat sommige mensen nog steeds niet begrijpen wat er gaande is. Ook als je geen symptomen hebt kun je mensen om je heen besmetten, die er juist wel weer erg ziek van kunnen worden. Wat als je gisteren in de AH was, een product aanraakt die net door een corona-dragend persoon is aangeraakt, jij hebt die avond een kerst diner met je hele familie (want je hebt nog geen symptomen), maar een paar dagen later ben je wel verkouden en het leidt ertoe dat je halve familie een week later ook ziek wordt? Het is gewoon zo belangrijk om je handen te wassen, afstand houden en een klein beetje meer rekening te houden met een virus dat erg makkelijk overspringt en waar we weinig van weten (laat staan de lange termijn effecten).

    Mick · 26 december 2020 op 13:08

    Harry, dit verhaal heeft maar weinig onderbouwing. De meest waarschijnlijke overdracht is via aerosolen. Dit is eigenlijk met alle respiratoire virussen zo. Er is nauwelijks bewijs voor COVID-19 besmetting via oppervlakken. Er is overtuigend bewijs voor besmetting via de lucht…

    Michel · 26 december 2020 op 17:31

    Mag ik van jou wetenschappelijk bewijs dat COVID ook via oppervlak overdraagbaar is? Dat het virus een tijdje op een oppervlak aanwezig blijft is wel bewezen, maar dat je ook besmet kan raken niet.

   peter himpe · 26 december 2020 op 11:12

   Altijd plezierig hier nog mensen te vinden met ” gezond verstand”
   Ik ben het zelfs beu om mensen proberen te laten inzien dat Corona niet klopt.
   Het is precies alsof de mensen nog liever blind blijven. Niet moeilijk als je in België de kijkcijfers ziet van sommige programmas.
   Beste wensen iedereen

Stefan Kaptein · 26 december 2020 op 10:47

De winter heb ik al afgeschreven. Niet vanwege de winter zelf, maar door al die angstzaaiers met die corona waanzin maatregelen waardoor het nagenoeg onmogelijk wordt gemaakt om naar de alpen te reizen in de geliefde vakanties. Winter in Nederland is sowieso afgeschreven, iets met 365 dagen herfst. Er is gelukkig wat sneeuw gevallen in mij geliefde Skiwelt, maar echt naam mag de hoeveelheid niet hebben. Cosmetische sneeuw noem ik dat, voor het oog want die wil ook wat. Verder pistes met kunstsneeuw, dus echt scheppen zat er deze kerst toch niet in bij de caravan. Ik moet 29 december voor twee weken de zee op voor mijn werk, maar hoop toch bij thuiskomst dat we toch naar Oostenrijk kunnen voor een paar dagen, maar ik vrees dat ook dat moeilijk gemaakt wordt. We gaan het zien. Fijne tweede kerstdag allemaal.

  Michel · 26 december 2020 op 17:33

  Misschien een keer Zwitserland proberen?

Sneeuwfanaat · 26 december 2020 op 10:55

Mooi weerbericht wederom Hajo!Lees altijd jouw berichten met veel plezier,doe gewoon je ding en ga zo voort.Heb ff minder gereageerd door mindere privé omstandigheden.Wanneer komt je ideal optie,wil ook graag doneren aan jouw geweldige site die altijd vol staat met mooie berichten van iemand(Jij dus)die altijd de mensen weet te bereiken met zijn excentrieke schrijfwijze!!!!

  Hajo · 26 december 2020 op 12:51

  Zal proberen vanavond ideal toe te voegen! Zijn al aardig wat donaties binnen! 🙂

   jeroen leusden · 26 december 2020 op 18:52

   Zou helemaal te gek zijn Hajo die i deal

Ieke · 26 december 2020 op 11:38

Wat mij buitengewoon verbaasd , is dat de reacties in het algemeen van voorstanders van o.a. de vaccinatie e.d. zo agressief zijn naar de mensen die of een andere mening hebben of juist vragen hebben die nog steeds geen antwoorden hebben opgeleverd . Zoals hoe kan een distributiecentrum 300 miljoen vaccinaties verspreiden, slechts 1 dag na goedkeuring vd instanties. Ik ken heen één weldenkend commercieel bedrijf , die gaat produceren voordat er toestemming is om de markt te betreden.

Juist de felle reacties vd “voorstanders” hebben mij doen besluiten om mijn vragen niet meer openlijk te stellen Dus in die zin worden kritische vragen de mond gesnoerd.

Daardoor begrijp ik je (hajo) dat je op deze site hebt besloten dat je het weer, in al zijn facetten wil bespreken en dat andere zeer gevoelige onderwerpen die te extreme reacties oproepen, te laten rusten.

Maar ik blijf jopen op de verborgen woorden, die je aanzet tot zelfstandig nadenken.

  Aart · 26 december 2020 op 13:50

  Wijze woorden Ieke.
  Dat zo weinig mensen zich niet afvragen wat eventuele langetermijngevolgen zouden kunnen zijn, vooral omdat het om een mRNA vaccin gaat, dat nog nooit eerder geproduceerd is. Waar hele groepen mensen, zeker de eerste groep die een prik krijgt, feitelijk als proefkonijn dienen.
  Lessen uit het verleden niet geleerd? Softenon, DES of, kleine zijstap, kankerverwekkend Roundup? Wat te denken van het totaal mislukte vaccin voor de Mexicaanse griep in 2010 en de kwalijke rol van meneer A. Osterhaus daarbij? De Kamervragen die daarover zijn gesteld? De vergoeding die door de Staat (niet de farmaceut!) aan slachtoffers van dat vaccin is uitbetaald?
  Ziende blind en horende doof?

   Willem · 26 december 2020 op 17:34

   Aantal doden in de V.S. door mazelen in het tijdvak 2013-2019: 0 (nul).
   Aantal doden door de anti-mazelen vaccinatie: 414.

   Bron: Natural News

Kirsten_dl · 26 december 2020 op 12:00

Tsjonge… Jonge… Die cojona toch ook alweer, het doet wat met een mens… Zie hierboven enkele reacties.. opzet van het plan wat ze momenteel volop aan het uitrollen zijn, zet de bevolking zoveel mogelijk tegen mekaar op.
Lukt het niet via massa-immigratie dan maar via de klimaathype proberen en als dat ook niet echt lukken wil gooien we een onzichtbare vijand in het eten, cojona dus..
Wat gaat het volgende zijn ?
Aliens die onze planeet willen aanvallen ?

Verdeel en heers, you will own nothing, you’ll be happy. Iedereen tevreden mee ?
Nou prima, dat we dan maar snel naar 2030 afstevenen dan weten we tenminste waar we staan.

Ondertussen over de grote plas waarover @hajo het ook al uitgebreid over schreef in zijn weerbericht.
Klimaatopwarming is hiervan uiteraard de boosdoener : https://pittsburgh.cbslocal.com/2020/12/26/winter-weather-brings-white-christmas-to-western-pennsylvania/amp/

Jeanette · 26 december 2020 op 12:11

Ik ga 16 januari een week skiën in Siviez (Zwitserland). Ik heb op de belangrijke Zwitserse sites gelezen dat wij als Nederlanders welkom zijn. Wij staan niet op de lijst met gebieden die dan eerst in quarantaine moeten. We zijn maar met 2 (zo goed als bejaard 😉 ), hebben een appartement, skiën in een supergroot rustig gebied en in Siviez is 1 pizzeria, verder geen vertier. Het is geen vakantieperiode, dus ik denk dat ik daar veiliger zit dan dat ik elke dag thuis de supermarkten ga bezoeken. Wij spreken in zo’n week nooit andere mensen, en skiën binnen anderhalve meter lijkt me ook geen pretje … Als ik nu (in de kerstvakantie) kijk op de webcams daar is het stil, de parkeerplaats is voor een derde gevuld. Laat staan hoe rustig het is als de vakantieperiode weer voorbij is en de scholen juist weer opengaan.

  Hajo · 26 december 2020 op 12:51

  Ik ben super fan van dat gebied en die plek! Ligt heel mooi in het skigebied.

   Michel · 26 december 2020 op 17:39

   Top gebied, met veel leuke skiroutes!
   P.S. ik ben nu in adelboden, lekker rustig op de pistes, helaas restaurants alleen nog take away, verder is het super.

Flex · 26 december 2020 op 12:43

Dikke humor ,Hajo heeft zijn corona hoofdstuk afgesloten en komt met een leuk weerbericht en jawel dan gaan alle inzendingen toch over c…… ?
Misschien toch eens een aparte corona topic openen ?
Deponeer daar graag mijn bijdrage want ook ik ruik het list &bedrog van mijlenveraf…
Fijne kerstdag

  Hajo · 26 december 2020 op 13:01

  Vooral opmerkingen over Trump brengt mensen in verwarring (na 5 jaar negatieve indoctrinatie in alle grote de media). Mensen raken compleet in verwarring dat juist die tiranniek ogende man een vredesengel is en “nette heren” als Tony Blair en Obama oorlogmisdadigers. Daar zit de meeste weerstand (cognitieve dissonantie) bij mensen. Klimaat pruimen ze nog wel. Dat is standaard borreltafel werk. Corona zijn mensen ook half wakker. Maar Trump is anathema. Mijn nieuwe principe: in de hoofdtekst enkel feel good en hooguit tussen de regels af en toe een hint maar nooit meer expliciet. Laat staan in titel of intro van een bericht. In de reacties mag natuurlijk over van alles en nog wat gediscussieerd worden. Zeker over covid want dat raakt ons wintersporters direct en keihard. Moet je je voorstellen: als skileraar werkeloos met kerst. Nog nooit vertoond. Ik gooi deze dan maar ff in de groep: https://www.ad.nl/binnenland/experts-boos-over-uitblijven-vitamine-d-advies-waarom-wachten-we-meer-onderzoek-af~aa23a7b7/

   Wim · 26 december 2020 op 16:26

   Tja, Obama had een puinhoop in het Midden-Oosten geërfd van Bush (en Blair…), maar welke oorlogen heeft hij precies gestart? Niemand zegt dat dat hij een heilige was, alleen al omwille van de vele drone strikes onder zijn bewind. Maar wat deed vredesduif Trump: beperkingen op het inzetten van drones laten schrappen, waaronder ook de verplichting om burgerslachtoffers te rapporteren… en nog meer drone strikes laten uitvoeren. Intussen volop wapens verkopen aan despoten, en nu ook gratie verlenen aan huurlingen van Blackwater die veroordeeld werden wegens moord op burgers. Zou het toeval zijn dat de CEO van Blackwater een gulle campagne donor is van vredesbrenger Trump?

    Flex · 26 december 2020 op 22:32

    @Wim
    “maar welke oorlogen heeft hij precies gestart?”
    https://nos.nl/l/292731
    https://npofocus.nl/artikel/7828/wat-heeft-de-arabische-lente-opgeleverd

     Wim · 27 december 2020 op 09:40

     De Arabische lente dat waren mensen die in een aantal landen op straat kwamen tegen corrupte dictators, en dat begon met een straatverkoper in Tunesië die zichzelf uit frustratie en protest in brand stak. In enkele landen hebben die protesten tot vooruitgang geleid, in enkele tot een nog corrupter regime (Egypte) maar in een paar landen zijn ze uitgedraaid op bloedige burgeroorlogen. Obama heeft dat niet in gang gezet. Maar het lijkt me wel logisch dat je sympathie betuigt met mensen die betogen voor democratie. Er was net veel kritiek op Obama dat hij de gematigde rebellen in Syrië niet gesteund heeft wanneer daar uit de hand begon te lopen, waardoor IS de helft van het land kon innemen. Het is de nieuwste fantasie van alt-right, Trump casten als pacifist tegenover de oorlogszuchtige democraten. Het slaat nergens op.

    Kirsten_dl · 26 december 2020 op 23:17

    Of jou pro Trump of contra bent, welke president heeft géén misdaden, onder welke vorm dan ook, op zijn kerfstok ?
    Maar laten we nu vooral met blijde verwachting afwachten wat Biden de komende vier jaar uit zijn magische hoed en mouw gaat schudden.
    Verwacht er niet teveel van want het gaat zeker niet de goede richting op.

    Ondertussen op de prachtige Hoge Venen :
    https://www.hln.be/reizen/in-beeld-de-winterpracht-op-de-hoge-venen~a26b8055/

Lars · 26 december 2020 op 15:37

Lekker bericht Hajo. Dit jaar geen wintersport helaas, mss een late voorjaarssnowboardtrip in April 🙂

Beetje sneeuw en koude in NL zou welkome afwisseling zijn al ben ik al blij dat we uit de dubbele cijfers zijn. Lag gisteren weer eens in zee met een flinke hagelbui en hoge golven uit NNW en 2 graden. Grote glimlach. Stap nu even op de MTB om de zuidwester te trotseren die voor de verandering eens geen echt zacht weer brengt.

Cheers,
Lars

Carl · 26 december 2020 op 18:22

Winter nog niet afgeschreven Hajo, maar de kansen slinken door een regering die afreizen naar de Alpen bijna onmogelijk maakt.
Ik geef elk jaar een aantal weken les in o.a. Oostenrijk. Ik vrees er beetje voor. Pasen ??? Laten we
Dit jaar nassfeld en bad kleinkirchheim om mijn lijst staan. En Cervina.
Afwachten

Winterwonderland (Haarlem) · 27 december 2020 op 00:34

3x knipperen en de Kerstdagen zijn alweer voorbij. Buiten nu guur en koud. December sluit het jaar maar opent de winter. Bescheiden donatie gedaan. Niet altijd mijn kleur qua toon en mening maar altijd oprecht en authentiek. Op naar een positief 2021 dat iedereen kan vinden en ervaren waar hij of zij naar op zoek is!

Gesloten voor reacties.