Vroeger haatte ik de sneeuwsmelt. Pas de “Schneeschmelze”-aquarellen van de kunstenares Evi Fersterer uit Saalbach openden mijn ogen voor de schoonheid van het gevlekte landschap. Hoe mooi hierboven de “bonte koe” in Obertauern vandaag. Ook als paraglider weet ik deze tijd te waarderen. Het vliegt uitstekend boven dat landschap waar de thermiekbellen voorspelbaar opstijgen boven de niet-witte gedeelten.

bizz-val-tho

In Val Thorens is het gedaan met de Dutchweek. Het podium wordt vandaag afgebroken. Leuk op de achtergrond die Bizztravel banner (zie groot). Zij doen elk jaar vele bussen vol naar de Dutchweek. De liften zijn hier trouwens nog een hele week open. Net als in Tignes bijvoorbeeld. 

lesarcs

Dit is Les Arcs vanochtend. Liften al een week dicht. Maar hoe mooi nog. Ook in Die Tauplitz bijvoorbeeld. En zelfs in de Sierra Nevada. Ik zocht naar toerskiërs die ervan profiteren, maar ik zag er geen. Geloof me dat er honderden zijn in de Alpen die smullen van een zonnig zondagje in een verlaten skigebied. Het is een hele mooie mythische ervaring om door zo’n spookwereld te trekken en voor noppes te skiën op de nog mooie firnpistes.

In de Alpen gaat het de komende twee weken periode hard. Straks is echt alles groen. De veelvuldige regen helpt een handje mee. En we hebben trouwens ook gezien dat er een nieuwe techniek is om de extreem compacte pistesneeuw versneld te laten afsmelten. Sydney heeft het voor ons uitgezocht in de Skiwelt: ze strooien mineralenrijk steenmeel (dit spul) op de pistes. Het absorbeert zonlicht waardoor de smelt sneller gaat en de mineralen zorgen meteen voor meer plantengroei. Zie Syney’s plaatje van zo’n bult steenmeel. Wie heeft dit buiten de SkiWelt ook ergens gezien?

In Nederland houden we het tot dinsdag namiddag droog en drie dagen steeds een beetje warmer. Daarna volgt een nattere en koelere fase – met zoals het er nu naar uitziet ook een koel maar zonnig intermezzo tussen 10 en 14 mei. Typisch ook is dat Nederland net in het gebied ligt waar steeds gemakkelijk ook weer een forse duikeling van temperatuur optreedt. Elke keer als er dan een wolkje voor de zon komt en er is een windvlaag denk je nog steeds brrrr. Ik was gisteren in Krommenie voor het eerst in het openlucht zwembad en vond het water juist aangenaam warm in vergelijking met die ijzige windvlagen. De Alpen lijken warm juist te blijven. Het Amerikaanse model komt in de hele aankomende twee weken met maar 1 dag waarop de sneeuwgrens in de Alpen onder de 1500m zakt en dat is 16 mei. Houden we in de gaten… just for fun!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Gesloten voor reacties.