0700_hd

Goooeeeieeeemorgeeeeeh winterland! Door allerlei omstandigheden lijkt het alweer eeuwen geleden dat ik hier op de site nog eens een bericht schreef. Maar nu Hajo in zijn Kadjar onderweg is naar Zell am See Kaprun … opportunity knocks. En wat is het heerlijk wakker worden zo. Na de sneeuw van de voorbije dagen is het even rustig geworden in de Alpen van waaruit ons nu fraaie beelden bereiken. Wat zeg ik: winterbeelden! Want daar lijkt het echt wel op, ook al zijn we nog maar begin november. Overal zie je besneeuwde bomen …

oberstdorf kleinwalsertal

… bulderende sneeuwkanonnen …

tux

… en een beetje ochtendgrijs in de dalen.

meilerhütte

OK, je kan ook gewoon de pech hebben dat je net onder een laaghangend wolkenveld zit. Dan is het eerder grijze nest deze ochtend.

radar

Ook allemaal goed te zien op de satellietbeelden, hoewel het laaghangend wolkenveld hier toch eerder een wolkentapijt lijkt, van aan de Alpen tot in de Lage Landen, een beetje typisch voor november zeg maar.

afwijking nu

Samen met de heldere nachten is ook de nachtvorst uit de Lage Landen verdwenen. Geen winterland dus bij ons, ook al liggen de temperaturen net onder normaal. Maar er is wel kans dat ook hier de winter vroeg gaat toeslaan. Verderop in het bericht meer daarover. Want eerst zijn ogen uiteraard vol op de Alpen gericht waar het vanaf dit weekend weer gaat sneeuwen. Het is allemaal goed te volgen op deze temperatuurafwijkingskaarten.

gfs_T2ma_eu_9

Want hier zien we goed waar de grenszones tussen verschillende luchtsoorten liggen. En het is in eerste instantie daar waar de sneeuw en regen naar beneden valt. Zaterdag hangt die grens nog over het westen van Europa. Zie je die mooi geronde bult over het zuiden van de Britse Eilanden? Ja, dat is em.

gfs_T2ma_eu_12

Die warme moet de Alpen eerst nog over. Dus de eerste neerslag zal sowieso bij hoge en stijgende sneeuwgrens zijn. En dan denk ik toch aan iets van zo’n 1800m in de Frense Alpen, afnemend naar 1400m in Oostenrijk.

gfs_T2ma_eu_15

Maar zondagmiddag valt de kou vanuit het noordwesten weer in en gaat de sneeuwgrens snel naar beneden. Uiteindelijk zelfs tot in de laagste dalen.

gfs-0-90

Hier de bijhorende weerkaart met noordwestelijke stroming. Ook de wind zet een stevig tandje bij. Het zou wel even flink kunnen gaan spoken zondag en maandag.

rart_17111218_17110900

Hoeveel gaat er vallen? Nog steeds moeilijk te zeggen. Het Europese model maakt de stroming net iets noordelijker waardoor sneeuw echt tegen heel de Noordkant gestuwd kan worden. Indien het dit wordt dan gaan de noordelijke stuwingszones makkelijk de halve meter voorbij.

arpege-45-102-6

Bij GFS is de stroming iets noordwestelijker en gaat de stuwingskracht er vlak voor de Alpen een beetje uit. Ook het hogeresolutiemodel ARPEGE gaat daarin mee. In dat geval is de hoofdprijs voor het oosten van Zwitserland en Vorarlberg. Goed voor Sankt Anton am Arlberg en Montafon. Bovenop de berg daar waarschijnlijk een meter verse sneeuw. Maar elders aan de Noordkant zou het in dit scenario toch allemaal wat minder zijn en moeten we met 10cm tevreden zijn. My 50 cents? Ik ga voorlopig mee met ARPEGE en het zuinigere scenario. We zijn tenslotte ook nog maar vroeg in het seizoen.

gfs_T2ma_eu_21

Maandag kan de sneeuwval dan nog even doorgaan terwijl de Mistral de westelijke Middellandse Zee koud blaast.

gfs-0-132

En hoe gaat het verder? Lastig. Dinsdag komt de atmosfeer weer tot rust in West-Europa door het invallen van de rug van hogedruk die de stroming komend weekend naar het noordwesten heeft doen kantelen. Maar waar gaat dat hoog heen?

ECM1-192

Hier lopen de grote weermodellen uiteen. Het Europese EC zei gisterenavond richting Scandinavië. Ook deze ochtend volgt ze die trend, maar door een storing komen de kaarten van EC maar langzaam binnen dus kan ik dat voorlopig nog niet bevestigen.

gfs-0-192

Het Amerikaanse GFS daarentegen laat het hoog naar het oosten doorschuiven, samen met een flinke Atlantische depressie. Je ziet, het kan twee kanten uit.

gfs-5-192

Dat wisselvallige GFS-scenario komt trouwens door een flinke puls, een jetstreak van de straalstroom. Maar hé, die straalstroom is niet ononderbroken. Nee, het is maar een klein dingetje.

nao.sprd2

En dat is dan weer bijzonder goed nieuws voor het verdere verloop van onze winter. Want die ‘slechts’ korte straalstroompuls wijst op onregelmatige drukverdelingen. En dat zien we hier duidelijk ook in de verwachting voor de NAO-index. Die duikelt de komende dagen naar negatieve waarden waardoor de drukverschillen boven de noordelijke Atlantische Oceaan kleiner zijn dan normaal, met dan flinke kansen op aanhoudende noordelijke koude-uitbraken over de Lage Landen en de Alpen.

nao.timeseries

Wat een verschil met de voorbije winters, vooral die van twee en drie winters geleden. Ik heb telkens een dikke zwarte streep getrokken op nieuwjaarsdag van dat jaar. Zo kan je je een beetje oriënteren op deze langjarige NAO-grafiek. Meestal zien we in de wintermaanden een positieve NAO, met dan lagedruk boven IJsland en hogedruk boven de Azoren, met dan het klassieke westelijk stromingspatroon zeg maar. Hier zijn trouwens ook mooi de winterse perioden  vanaf 2008 tot maart 2013 goed op terug te vinden. En zou die NAO nu echt weer flink negatief worden? Volgens de La Niña-theorie zou het in ieder geval zo moeten zijn.

gfs-0-312

Wat gaat dat concreet betekenen? Wel, dat weten we niet. Wel wat het zou kunnen betekenen. Zo laat GFS op de lange termijn lagedrukkernen over onze omgeving uitzakken.

gfs-0-312 nacht

En de nachtrun van GFS deed het nog extremer. Zou er een nieuwe december 2010 in zitten? Wie weet. Toen begon het pas flink af te koelen vanaf het midden van de maand november …


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

41 reacties

Gesloten voor reacties.