maroly grand bornand 1750m

Sneeuw, sneeuw, sneeuw. Bijna overal waar je in de Alpen om je heen kijkt heeft het gesneeuwd de voorbije 24 uur, en dat op het begin van de meteorologische lente. Soms wat meer zoals hier in le Grand Bornand, soms wat minder. En … er is nog meer op komst. Al zeker tot volgende week woensdag blijft het gewoon sterk wisselvallig in de Alpen. En ja, soms wordt de sneeuwgrens een issue, maar meestal niet. Eerst even een rondje webcambeelden voor we dieper de kaarten induiken.

tignes brevieres

Leuk om te zien dat ook de lager gelegen gebieden in Frankrijk weer mooi wit geworden zijn. Brévières in Tignes is minder bekend. Het ligt echt in een uithoekje van het fantastische Espace Killy-gebied, op zo’n 1400m als ik me goed herinner. Wat ik me zeker wel herinner is dat dit het eindpunt is van de ‘Sache’. De wat? De Sache. Dit vind ik zowat de lekkerste naam voor een piste ever. Hooooeeeewwww, klinkt stoer, en is het ook, want het is een kilometers lange zwarte piste, heel desolaat en niet al te moeilijk. Een aanrader dus. In ieder geval … ook daar alles weer mooi wit.

choeur de chaudanne meribel 1400m

Idem voor Méribel in Les Trois Vallées. Hoezo Franse dorpen zijn altijd lelijk?

chamonix 1000m

Nu we toch nog in Savoie Mont Blanc zijn, hier Chamonix-dorp aan de voet van de Mont Blanc. Net onder de 1000m zitten we hier. En toch mooi wit. Voor even dan toch, want vanavond al komt er nieuwe neerslag aan. Een warmtefront deze keer, dus deze sneeuw gaat wel weer verdwijnen.

risoul

Hoe zit het elders in de Alpen? Risoul in de zuidelijke Franse Alpen. Sneeuw.

galtur

En in de andere richting trekken we via Galtür verder Oostenrijk in. Hier was het gisterenavond ook lekker aan het sneeuwen.

berchtsgaden

Een paar berichten geleden opende Hajo een van zijn berichten met een beeld van deze webcam in Berchtesgaden. De linkerkant (noordzijde) zag wit, maar de rechterkant (zuidzijde) volledig bruin. Nu niet meer. Alles wit! … Voor even dan toch, want die zuidelijke hellingen in maart …

zell

Zell am See, sneeuw tot onderin.

valgardena

Even de hoofdkam overspringen. Ook in Val Gardena eindelijk sneeuw.

lienz

Enkel in Lienz lag de sneeuwgrens blijkbaar net te hoog om het dorp mee wit te krijgen. Hoe hoog ligt Lienz eigenlijk? 650m?

radar

Hier het radarbeeld van deze ochtend. Sneeuw in Sauerland momenteel. Maar in de Alpen is het op de meeste plaatsen ondertussen terug droog geworden en komt de zon er weer door. Zeker in Isola2000. Daar nu uitgesproken zonnig Maar een volgende depressie ligt al klaar boven Bretagne. Het is er een met een klassiek frontensysteem. Jammer, want dat wil zeggen dat de Alpen even in de warme sector terecht gaan komen. Straks rond een uur of zeven ’s avonds begint het weer te sneeuwen vanuit het westen. Eerst nog met naar Franse normen vrij lage sneeuwgrens, maar die stijgt vrij snel, tegen morgenvroeg zo’n 1700m, lokaal misschien nog net wat hoger. Het wordt vooral iets voor de NW-Alpen. Het grootste deel van Oostenrijk houdt het dus (gelukkig) droog.
En daalt de sneeuwgrens weer wanneer het koufront overtrekt? Ja, maar dan is de meeste neerslag alweer voorbij. Nee, ik denk dat dit systeem het minst gunstige van de komende week wordt. Tenzij je in een Frans gebied boven de 1700m zit natuurlijk, wat … laat ons eerlijk zijn … in de meeste gevallen wel zo is.

sneeuw fr

In dat geval mogen deze hoeveelheden verwacht worden. Het zuidelijke puntje van de rode streep is Les Deux Alpes, en dan zien we dat er over een lange zone tot in Zwitserland zo’n 40 tot 50cm te verwachten is op de hogere pistes. Op skidorpniveau uiteraard minder, een centimeter of 20. Dieper de Alpen in richting de hoofdkam wordt het ook minder, en de zuidelijke Franse Alpen rekenen best gewoon op niets.

sneeuw sui

Hoe zit het in Zwitserland? Wallis doet nog goed mee. Richting Oostenrijk dalen de hoeveelheden.

sneeuw oost

En in Oostenrijk? Jammer genoeg reiken deze mooie kaartjes niet verder dan de lijn Brixental-Val Gardena. Vorarlberg kan ook nog leuk meedoen, maar elders blijft het gelukkig droger, al was het maar omdat de meeste dorpen daar veel lager liggen en anders dus dik in de regen terecht zouden komen.

hcdc_17030209_17030100

Morgen breekt dan al snel de zon door. Dat wordt een van de beste dagen de komende periode. Pakken die handel, …

hcdc_17030312_17030100

want vrijdag neemt de bewolking alweer toe. Al zijn het dan vooral dikke hoge Föhnwolken aan de Noordkant. Ja, het woord is gevallen.

t850_17030400_17030100

Vrijdag komt even een flinke zuidföhn op gang, met dan stuwingsneeuw voor Piëmonte en Lombardije, maar ook veel wind en warmte voor de Noordkant.

rart_17030412_17030100

Gelukkig niet al te lang, want vanaf zaterdagochtend komt er vanuit het westen nieuwe sneeuw opzetten, inclusief koufront dus de warmte wordt dan gelukkig weer weggespoeld.

gfs-0-78

Wel niet meteen. Het gaat allemaal in verschillende stapjes. En je ziet er heel wat fronten / troggen klaar liggen op de oceaan.

graphe3_1000_574_458___

En dat is ook heel duidelijk op het ensemble voor Les Menuires te zien. De Franse Alpen worden dan op en top wisselvallig, met een sneeuwgrens die almaar lager uitkomt. Volgens EC zaterdagavond alweer onder de 1000m in de Franse Alpen.

graphe3_1000_758_322___

En voor Oostenrijk? Hier het ensemble voor Königsleiten. Is dit een wisselvallig beeld of is dit een wisselvallig beeld? Diegenen die volgende week in de Alpen zitten gaan niet weten waar eerst te beginnen met scheppen. Haha, mopje hoor. Over hoeveelheden ga je me nu nog niets horen zeggen. Want zoals bekend, pas twee dagen op voorhand worden de details over sneeuwgrens en -hoeveelheden bekend.

ECM1-192

Maar feit is wel dat de weermodellen pas volgende week donderdag een eerste droge dag in heel de Alpen voorzien. Vanavond meer freer.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

53 reacties

Gesloten voor reacties.