Val Cenis

Bakken sneeuw hadden we voor de Franse Alpen beloofd. Nee, bedolven gingen ze worden onder de sneeuw. En dat is in grote mate ook gebeurd. ‘Is aan het gebeuren’, is een betere term, want we zitten er nog steeds middenin. Eerst even terugblikken. Hier een beeld vanuit Val Cenis. Dikke vlokken.

Roy 1

En vaste reageerder Roy zit in Val Thorens op 2300m. Een berg sneeuw is er gisteren alleen al gevallen.

Roy

In de reacties van het Alpenbericht gisteren postte hij ook een zelfgemaakte film. Onophoudelijke sneeuw! Hij was er bijna aandoenlijk van onder de indruk. Geniet ervan Roy!

radar

Ondertussen zien we dit op de radarbeelden. Sneeuw in de Lage Landen die as we speak hier bij me thuis in regen over gaat. Maar daar hebben we het hier niet over. Meer over de Lage Landen vandaag lees je hier. Wel zien we dat het momenteel helemaal dicht zit in de Alpen. En warm! +14°C in Lyon. Ja, dat is de warme sector waar de Alpen nu inzitten. Verder zijn er buien actief in vooral de Franse Alpen, het Zwitserse Tessin en het Italiaanse Lombardije. Bij die laatste twee gaat het vooral op zuidelijke stuwing bij een vrij lage sneeuwgrens. Niet zo in Frankrijk. Daar zit onderin veel regen in.

stcolomban les sybelles

Laten we eens via de webcam op zoek gaan naar de sneeuwgrens en eventuele schade aan het sneeuwdek. Dat laatste lijkt alleszins goed mee te vallen. Wat plassen natuurlijk, maar er ligt zo veel. dat kan enkele uren regen makkelijk aan. In Les Sybelles zijn we hier trouwens. Op de hoge toppen achterin zien we dat het hogerop wel sneeuwt.

vaujany

Hier een beeld uit Vaujany dat samen met Oz en Oisans deel uitmaakt van Alpe d’huez. Het voorbije weekend heb ik er een vakantie naartoe geboekt voor de nieuwjaarsweek. Laaggelegen, maar wat een sneeuwhoeveelheden voor midden december.

les 2 alpes 1

Vorig jaar trok ik in april naar het nabijgelegen Les deux Alpes. Leuk gebied waar ze hard aan het werk zijn om het met Alpe d’Huez te verbinden. Het zou dan meteen een van de grootste gebieden van heel de Alpen worden. Het dalstation op 1650m dik in de regen momenteel.

les 2 alpes

Op 2000 meter zien we wel al sneeuwvlokken vallen.

Montgenèvre 2190m Via Lattea

Maar ah, nog net wat hoger blijft de sneeuw echt liggen. Montgenèvre is dit op 2190m bij Briancon. Maakt deel uit van het Italiaanse Via Lattea gebied. Ooit iemand al geweest. Ziet er wel heel mooi uit.

t850_17121112_17121100

Het zijn in ieder geval de laatste regendruppels, want vanaf deze middag valt er vanuit het westen weer koudere lucht binnen.

arpege

Daarbij kan er makkelijk weer 40 cm tot een halve meter vallen. Vanavond bereikt het koufront ook de Oostenrijkse Noordkant en begint het ook daar te sneeuwen. Een dikke 30cm op veel plaatsen in Vorarlberg zoals in St. Johann am Arlberg waar Hajo nog steeds zit. Maar ook Tirol en Salzburgerland vangt zo’n 20cm, al zal het meeste er wel alweer uit zijn wanneer de sneeuwgrens er de allerlaagste dalen bereikt.

gfs-1-48

Woensdagochtend wordt het even droog in de Alpen, maar niet voor lang. Deze kaart heb ik vanuit het Lage Landen-bericht van deze ochtend gepikt. Woensdagavond bereikt een volgend frontaal systeem de Alpen.

rart_17121406_17121100

Op donderdag komt het warmtefront door. Geen paniek, de sneeuwgrens gaat lang niet zo hoog klimmen als hij vandaag heeft gedaan. Ik denk eerder aan iets van een 1400m in Frankrijk, afnemend naar 1000m in Oostenrijk.

rart_17121512_17121100

En vrijdag komt het koufront alweer door. Wat een verschil met vorige jaren. Toen was het ofwel droog, ofwel hadden we dikwijls met touch&go-fronten te maken, waarbij de Alpen wel met het warmtefront, maar amper met het koufront te maken kregen.

rart_17121612_17121100

Nu dus niet. En als toemaatje ontstaat er komende zaterdag door cyclogenese een aparte lagedrukkern boven Italië waardoor vooral Oostenrijk van een retour de l’est kan profiteren. Mooie vooruitzichten dus. OK, soms al eens de passage van een warmtefront, maar dat hoort er nu eenmaal bij.

Webp.net-gifmaker

Na komend weekend beginnen beide grote weermodellen sterk uiteen te lopen. In het ochtendbericht berichtte ik er uitgebreid over. Het Amerikaanse neigt naar een poging tot Scandihoog, het Europese gooit op termijn de WC erin. Allemaal onzeker dus. Zeker omdat ik eigenlijk eerder voor een derde scenario ga: gewoon een voortzetting van het huidige patroon waarbij de Alpen over het algemeen genomen toch aan de koele kant blijven en regelmatig sneeuw te verwerken krijgen.

les menuires

Dat laatste is wel niet in het GFS-ensemble van Les Menuires te zien, …

montafon

… noch in dat van Montafon. Heeft dus ook weinig zin daar nu al uitspraken over te doen. Eerst deze wisselvallige week door en dan zien we wel weer. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

67 reacties

Gesloten voor reacties.