Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Obertauern
Lees verder >

Een vakantieparadijs voor jong en oud! En 100 kilometer aan wandelpaden!

Obertauern
Lees verder >

Wandelen, fietsen, klimmen,... het kan hier allemaal.

zell am see kaprun
Lees verder >

Fiets hier langs de meest indrukwekkende wegen.

Alpen nog minstens een week wisselvallig

check ook eens

67 Reacties

 1. Martijn sonnenberg schreef:

  benieuwd naar het vervolg van het bericht maar… Waar ligt St Johann am Arlberg?

 2. Sjors schreef:

  Isola 2000, de afgelopen 24 uur zo’n 80 cm erbij gevallen. Sinds 11 uur vanmorgen is de sneeuw over gegaan in een mengelmoes van sneeuw en regen. Tegelijkertijd is de fut van de intensiteit er een beetje uit. Alleen een paar liften beneden open. Groot lawine gevaar. De toegangsweg is uit voorzorg sinds gisteravond afgesloten, waardoor het uitgestorven is. Nu is dit normaliter altijd al op werkdagen, buiten de schoolvakanties om. Waarschuwing voor grote aard/rots verschuivingen. Onbekend wanneer de weg weer open gaat. Verwachting dat de regen in de avond weer overgaat in sneeuw, wel sterk afnemend.
  @Frederic, zeer goed in geschat !!!

 3. Roy schreef:

  Thnx Frédéric! Live: Het grootste gedeelte van de liften zijn gesloten. Enkele liften rondom het skistation draaien nog zoals de Cascade en Plein Sud. Daarnaast de buizen zoals ik ze noem. Hele ochtend door harde knallen. En staat op brede linten voor de liften: Wegens lawinegevaar gesloten. Toch een piste geskied en dat was ook meteen de laatste. Geen zicht en harde wind. Soms zware windstoten. Daarbij nu motsneeuw. Temperatuur 0 tot 1 graden boven nul. De pistes die ik op 2300 meter niveau heb gezien glanzen. Op 2500 meter net boven het station wel weer echt mooi droge sneeuw op de piste. Ik ben bang dat Les Menuires regen heeft nu. Laat de kou maar weer snel binnenstromen. We hebben de pech dat er sinds vanochtend geen stromend water meer is in het complex. Wordt gelukkig aan gewerkt! Later meer…

 4. Joke, Riederalp schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/0E9D22B8-7C74-4FD2-AF69-CB5BC9BEBD3F.jpeg Zo de trap naar beneden naar de weg is klaar….nu nog naar boven! Het is nog min 2 en er valt een halve vlok. De voorspellingen zijn hier dat er zeker nog wel wat bij gaat vallen en het is gelukkig koud genoeg.

 5. Harold Annekatrien Tom Daan schreef:

  @frederic
  “Maakt deel uit van het Italiaanse Via Lattea gebied. Ooit iemand al geweest. Ziet er wel heel mooi uit.”
  Wij zitten er (Sestriere) vanaf Za 30 december, dus tzt weet ik meer!

 6. Martijn sonnenberg schreef:

  Even een theoretische vraag @frederic / @epmdehaan @hajo /… de afgelopen dagen hebben frederic en Erwin over ensembles gediscussieerd. Toen gaf Frederic aan dat een terugkeer naar gemiddeld iets is wat je op lange termijn verwacht in de ensembles en in de berekeningen. In hoeverre is datzelfde het geval voor een west/zuidwest stroming? dat is toch de overheersende situatie in ons werelddeel? gaan de modellen niet een voorkeur hebben voor een dergelijke uitkomst ?

  (hoewel de modellen nu wel beiden tendens naar verandering van huidige patroon neigen)

  • Frederic schreef:

   Ik denk dat het belangrijk is dat je een onderscheid maakt tussen een ZW-wind en een ZW-stroming @Martijn. Inderdaad is wind die uit het ZW komt bij ons met voorsprong de overheersende richting, maar dat is niet hetzelfde als een echt ZW-stroming waarbij de aangevoerde lucht duizenden kilometers lang helemaal van aan de Azoren naar ons gebracht wordt. Een ZW-wind kan dus soms ook vrij koel zijn. Denk maar aan de situatie een paar dagen terug. een NW-stroming, maar op het einde draait de wind nog net voor die de LL binnen komt: een ZW-wind is dat dan voor de statistieken, maar de oorsprong is heel anders.
   Over die ensemble-discussie: mijn visie is de volgende: als je in een relatief koude periode zit (onder normaal) en je laat dan een computerprogramma rekenen, dan gaan daar op termijn (en bij GFS gaat het over een termijn van 16 dagen) sowieso ook een aantal zachtere oplossingen berekend worden die het gemiddelde van het ensemble naar omhoog trekken, richting de normale waarde voor de tijd van het jaar.
   Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: start je in een relatief zachte periode, dan gaan er in het ensemble 14 dagen vooruit sowieso ook enkele koudere oplossingen berekend worden die het gemiddelde naar beneden trekken, richting normaal dus.

   • Frederic schreef:

    de berekende windrichting staat daar ergens niet, maar ergens ook wel los van.

   • Frederic schreef:

    belangrijker is om naar weerpatronen te speuren binnen de kaarten zelf van de afzonderlijke leden ipv het gemiddelde. Gewoon kijken dus wat de mogelijke opties zijn.

   • Martijn sonnenberg schreef:

    dank voor de correctie met windrichting en hoogtestroming, blond en onwetend 😉

    Ik vroeg me het meer af of de modellen nog zo gemodelleerd zijn dat ze bepaalde voorkeurssituaties sneller uitrekenen op basis van de historische gegevens, maar je verwacht dus dat het niet het geval is. ik wou overigens de ensemble discussie (waar ik jou standpunt begrijp) niet weer oprakelen, maar dacht dus aan een analogie

 7. Snowman schreef:

  Zo ver ik het weet neigt met name GFS te snel naar WC situaties op de lange termijn, wat inderdaad (in de winter) een soort standaard situatie betreft.

 8. Jan van soest schreef:

  Gezien net patroon van de afgelopen weken zou het vreemd zijn dat we stevige WC krijgen.
  Vorige jaar zaten we daar constant in volgens mij.
  Laat het niet gebeuren dit jaar! Laat het winter blijven, vooral in de Alpen.

 9. nils schreef:

  Dikke regen tot boven de 2000 meter in de zillertalarena !
  Blinde paniek hier in huis bij een eerste blik op de webcam… https://panocam.zillertalarena.com/filzstein
  hopen dat er nog verse lagen op komen voor de kerst!

 10. getjo schreef:

  komt vast goed nils

  • Roy schreef:

   Even doorbijten Nils. Is maar eventjes.

   • nils schreef:

    poeh, zeker! Zo gewend aan topbeelden de laatste weken!
    Terwijl het nu hier aan zee werkelijk Siberisch is! 20 cm sneeuw (met gisteren erbij) en sneeuwjacht. Genieten!

   • Sjors schreef:

    Van 11 tot 7 vandaag, gelukkig lichte regen. Nu weer intensievere neerslag en weer sneeuw geworden. Zoals voorspeld door de weermannen. Vanmiddag ook de enige paar liften die vanmorgen nog open waren gesloten.Toegangsweg nog steeds afgesloten.Lawinegevaar tussen 4 en 5. Sinds gister morgen nu 85 cm in het dorp en 130 cm wat hogerop (boven 2200 m) Ziet er veelbelovend uit voor de komende dagen, als het weer open gaat in Isola 2000.

 11. Arjan Ischgl schreef:

  Nog even naar de webcams gekeken, maar daar wordt je niet vrolijk van. Redelijke puinhoop voor de Oostenrijkse noordkant. Hopen dat de regen straks snel overgaat in sneeuw, maar ben er bang voor.

 12. qlubtempo schreef:

  Stelling: dagje winterberg pakken als het kan overmorgen? Twijfel….

 13. nils schreef:

  nog even zeuren hoor! As we speak gewoon 13 graden bij meetstation Krimml op 1000 meter met een bak water… Ook mayrhofen dik 13 graden en eenzelfde bak…
  Zonde van al die weken van gelijkmatige sneeuwgroei

 14. Patrick schreef:

  Het zou maar even zijn en de schade zou al bij al nogal meevallen vooral in Oostenrijk werd gezegd .
  Het is gewoon een ramp op veel plaatsen . Er is echt veel meer schade dan gehoopt hoor, wat men hier ook mag beweren .
  Natuurlijk komt het wellicht weer goed maar zal toch snel moeten gebeuren .
  Er is echt wel veel weg hoor . In Zillertal arena komt het gras er alweer door op bepaalde plaatsen ( misschien niet op de pistes )
  Ook beelden gezien van Frankrijk op een andere weersite waar op een halve dag tijd 30-40 cm gewoon weg was . Dus niet te veel schade ??
  Zelfs tot net boven 2000m regent het .
  Wanneer komt er terug sneeuw ?
  Zal de intensiteit er niet uit zijn tegen dan ?

  • Frederic schreef:

   rustig Patrick, rustig.
   30-40cm weg is voor een groot deel gewoon het inklinken van de grote hoeveelheden sneeuw van de dag ervoor.
   En de sneeuw is nu terug. Sneeuwgrens in Frankrijk ligt nu op 1200m.
   Voor Zillertal arena heb je wel een punt. Brute pech eigenlijk dat net langs de Brennerpas en de valleien er net rond buien van de sudstau de hoofdkam oversteken.

   • Destiny schreef:

    Hoe snel of traag is de koude in het zillertal @frederic?

    • Frederic schreef:

     Rond middernacht @Destiny. Dan begint de kou binnen te komen, met neerslag erbij. Sneeuwgrens zakt er vrij snel naar 1200m. Daarna zakt die langzamer, maar tegen morgenvoormiddag zouden we toch alweer op 800m moeten zitten en tegen de middag nog lager. Volgende sneeuwfase Oostenrijkse Noordkant is voor donderdagavond tot vrijdagmiddag.

   • Patrick schreef:

    Die 30 cm weg was blijkbaar in de Franse Vercors waar er 30 a 40 cm lag en nu weer volledig groen ( op 1200m hoogte !! )
    Dus het kan wel hard gaan hoor met serieuze fohn .
    Ik weet ook van vrienden die dikwijls in Duitsland gaan ( Omgeving Mittenwald – Garmisch Partenkirchen . Een aantal jaren geleden lag er toen ze eraan kwamen 50 cm in het dorp .
    Eén dag fohn met regen en alles maar dan ook alles was weg beneden .
    Ikzelf heb het ook het meegemaakt in St Johann in Pongau . Eerste twee dagen sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw . Er lag misschien wel 70 – 80 cm in het dorp .
    Laatste twee dagen fohn en regen en alles was ook weg tot 1000 a 1200m.
    Dus zeggen dat wat regen ( nu ja redelijk wat regen ) niet zo veel kwaad kan is echt niet waar Frederic . ( Altans tot een bepaalde hoogte )
    Boven 1600 a 1800 m zal dat wel niet zo zijn natuurlijk.
    Nu zal het inderdaad van korte duur zijn dus verwacht vanaf nu ook niet veel meer schade, maar toch is het maar troosteloos als je nu de webcambeelden bekijkt ( Daarstraks als het nog licht was )
    Hopelijk morgenvroeg weer wat beter .

  • Maurice schreef:

   Denk aan je hart! 😉
   Het is pas net December, vorig naar was er niets!

 15. Menno schreef:

  Zonder vervelend te doen: “een bak water in Mayrhofen….” volgens het weerstation al daar is er 0, ik herhaal nogmaals 0 mm neerslag gevallen; de hele dag nog niets!!!! Voor Krimml hetzelfde verhaal! De warmte dat klopt, maar die bak met water???? Huh!??

 16. Destiny schreef:

  Dank @frederic!! Vertrek vrijdagnacht zelf naar het zillertal! Hopelijk nog een paar cm in het dal voor het volledige wintergevoel.. 🙂

  • Patrick schreef:

   Tot deze middag zag het zillertal tot beneden op 600m nog volledig wit .
   De kou is in de vallei wat langer blijven hangen dan op de berg .
   Hoe het er nu is weet ik niet . Is donker .
   Ik ga zelf al 20 jaar naar het zillertal ( soms kerstmis, soms krokus maar meestal Januari ) en ik heb het dal beneden meer groen dan wit gezien . De meeste skipistes beginnen eigenlijk pas bij 1200 a 1500m ( enkel een paar dalafdalingen )
   dusvoor het skieen zal er wel geen probleem zijn .

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Wat een paniek over de Zillertal Arena… Er is daar vandaag géén noemenswaardige neerslag gevallen!
    @Nils: kijk eens naar de webcam van Filzsteinalm en dan met name naar het asfalt op de voorgrond. Met pijn en moeite is de sneeuw/ het ijs dat daar lag vandaag geleidelijk weggedooid…
    Morgenochtend vriest de piste al weer op… no worry’s !

    • nils schreef:

     @ Asten,
     Die kijk ik de hele dag 😉
     Als je links kijkt van de 6 chalets bij de sleeplift is de sneeuw bruin, lijkt doorweekt. Maar zou dat allemaal naalden en ander spul uit het bos zijn? De pistes daar hebben ook dat soort kleuren…

     • Asten (Harmelen) schreef:

      @Nils
      Lijkt me een combinatie.. die vlakte bij de 6 chalets is overigens veel sneller weer bruin dan de rest van Hochkrimml. Maar als ik naar de beperkte afsmelt kijk op dat huisje bij de Filzsteinalm kan ik meniet voorstellen dat er vandaag meer dan 10 cm sneeuw is verdwenen..De komende tijd valt er per saldo veel meer bij dan dater verdwenen is..
      Uiteraard wel duimen dat de kerstweek geen thermische hoogstandjes meer laat zien maar dat zien we dan wel weer…
      Hogerop zien de pisten er gewoon prima uit !

  • Asten (Harmelen) schreef:

   @Destiny
   Mayrhofen is gewoon wit als je zaterdag aankomt… wrs zelfs verse sneeuw in het dal..

 17. Arjan Ischgl schreef:

  op dit moment in suben am armberg weer sneeuwval op 1400 meter

 18. Jorne schreef:

  Ik kreeg zojuist toch vrij positieve berichten vanuit de noordwest kant. Verbier op 1470m geen regen gezien, de nieuwe neerslag vanavond startte alleen met natte sneeuw, nu sneeuw tot op 800m (!) dus de kou is ook onderweg naar Oostenrijk, met sneeuw trouwens!
  Vanuit St. Francois Longchamp ook opvallend positieve berichten terwijl dat toch aardig onbeschut ligt. Regen tikte net even 1600m aan maar nu snel terug sneeuwval, hier een zojuist gemaakte foto als bewijs. Een hotelmanager vertelt me; sta weer met sneeuw tot m’n middel.

  Ben met veel verontruste lezers eens dat vandaag een beetje een baaldag voor Oostenrijk was met helaas net wat neerslag wat de Alpen overstak. Maar de kou komt vanuit noordwest dus Oostenrijk net iets later aan de beurt. Zie hieronder hoe de sneeuw precies samenvalt met een snel dalende sneeuwgrens, morgen wordt het tot in veel dalen weer wit 🙂

 19. Jorne schreef:

  Dan nog wat hoeken waar het bijna altijd prijs is, gewoon even voor de beelden: Livigno met de voorspelde zuidkantdump

  En altijd winnende Val Thorens, @Roy leef je nog? Begin me zorgen te maken! Verdronken in de sneeuw? Sneeuw naar water aan het smelten of doen je waterleidingen het weer? Kan de deur naar de receptie voor wifi niet meer open? Je moet er allemaal rekening mee houden daar in Valtho.. Ohja beelden, check hier hun fb album:

  • Roy schreef:

   Haha ja we hebben weer water gelukkig! Dan besef je ineens hoe comfortabel ons leven is. Weer de hele dag onophoudelijke sneeuw vandaag. Vanavond even iets harder. De koudere lucht is duidelijk binnengestroomd en de verse sneeuw is weer lekker fluffy. Flink pak erbij maar ik vind het nu wel prima zo haha Ik zet de wekker want er worden morgen opklaringen verwacht. Wie wil er nou niet als eerste onder een blauwe hemel een tapijtje betreden! Nu maar hopen dat er wel wat liften opengaan ..

   • Jorne schreef:

    Lawinegevaar zal gevaarlijk hoog zijn, gok op 4.. Maar ongetwijfeld dat het schitterend zal zijn. Mocht het nou echt zo mooi zijn, liever geen foto’s en al helemaal geen filmpjes, bij voorbaat dank 😉

   • Hans schreef:

    Komende 2 dagen redelijk wat zon, vanaf donderdag gaan de sneeuwsluizen weer open en kun je ook nog meedoen voor de grootste sneeuwpop 😉

   • nils schreef:

    inderdaad hopen dat de bommen vroeg gegooid worden Roy!
    Enjoy!! Morgen staakdag voor mij dus ik heb tijd genoeg om alles live te volgen… TOP!

 20. nils schreef:

  in les gets pds sneeuwt het alweer flink op 1100 meter.
  https://www.lesgets.com/webcams.html

 21. Arjan Ischgl schreef:

  Voor de arlberg is het goed gekomen. Voor het zillertal waarschijnlijk ook.

 22. Filzmooser schreef:

  Filzmoos veel regen gehad, bah bah

 23. Frederic schreef:

  Saalfelden bij Leogang helemal tot onderin op 790m

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.