lenk2711

Lenk in Zwitserland. Hoog in het skigebied op bijna 2000m. Hebben wij dan een reden om ook hier Thanksgiving te vieren net als de Amerikanen vandaag die weer dik winterweer hebben (zie artikel)? Nou ik zeg thx voor deze webcamkiek die langs een laag alto stratus nog een mooie blauwe lucht laat zien aan de noordkant van de Alpen. Die nevels lossen grotendeels op deze dagen zodat je dan al snel hebt …

les-arcs2711

Dit beeld uit Les Arcs. Tja die Franse kant heeft met Floor nog een flink pak sneeuw gehad en ligt er nu opperbest bij….. vanaf midden-Zwitserland naar het oosten is de noordkant van de Alpen sneeuwarm momenteel.

brusson

Een blik aan de zuidkant leert dat ook hier nevel troef is… hier een kiek uit het Valle d’Aosta. Helemaal groen op 1300m. Dat zullen ze ook wel eens anders hebben gehad. Er is nu sneeuw op komst! De krul voor Marokko ligt klaar op de oceaan. Morgen is dat full hit en dan schuift het meteen door naar de zuidkant van de Alpen waar het enkele dagen licht zal sneeuwen boven een sneeuwgrens die kan dalen naar 1000m. Verder naar het oosten – lees: in Oostenrijk – kan dat ook al eens sneeuw tot in de laagste dalen zijn komende dinsdag…. doordat… we weten het inmiddels… kou uit het noordoosten gaat oprukken…

Remko
november 27, 2014 om 11:06
Hier in Midden Zweden troosteloos weer. Rond vriespunt, grauw en grijs. Na een dagje beetje zon en winterweer, nu weer terug bij af. November wordt hier record donker. En, volgens onze weerbronnen wordt het de komende week niet veel anders. Tenzij…..

Even een berichtje uit Zweden tussendoor…. ook niet veel soeps daar dus momenteel…. hoe gaat het nu verder?

ensMarokko2711

Wat is dit? Antwoord: Marokko westelijk deel van de Hoge Atlas. Sneeuwgrens dalend naar 2000m! En vervolgens aanhoudend koel. Een beter begin van een skiseizoen zullen ze in de kleine skigebiedjes zoals Oekaïmden lang niet gehad hebben. Maar voor de lagere delen moeten we weer vrezen voor een noodtoestand…

macedonie

Dit ensemble laat ik zien vanwege de verwachting voor de Balkan. Hier afgezien van Marokko en Portugal de grootste neerslaghoeveelheden. En hier keldert de sneeuwgrens naar de heuvels vanaf 300m. Ik sluit niet uit dat die pieken die we nu zien nog hoger gaan uitpakken en dat we bijzonder beelden gaan krijgen uit achtereenvolgens….

bulgaije

Bulgarije komende maandag…

roemenie

Roemenië komende dinsdag…

balkan

Bosnië en Macedonië komende woensdag… in de Alpen zien we dan wat naijl-effecten ook aan de noordkant. Zoals ik al aangaf kan de sneeuwgrens daarbij ook tot de allerlaagste dalen zakken….

accu2711

Hier zie je de verwachte hoeveelheden tot aan het einde van de rit in het Europese model vanochtend. Zie de slinger die het weer maakt van Marokko langs de Costa Brava, de Pyrenees Occidentales, en dan naar de Balkan. Hoezo wordt het Middellandse Zeegebied een dorre woestijn en Nederland Zuid-Frankrijk aan de Noordzee? Ik merk er niets van… de Noordkant van de Alpen krijgt nooit meer dan 15cm zelfs inclusief een eerste voorzichtige glijbaan op de laatste 24 uur van de berekening. Wat dat betreft is mijn BV safe hoezeer ik jullie al aankomende wek droomplaatjes uit de Alpen zou gunnen. 

nlzacht-temp

Deze vond ik nog wel bijzonder… Sinterklaasdag… wat een vreemde “dooihap” van Groot-Brittannië tot over Kiev!

nl-zacht

Tja het is de berekende ligging van het hoog in combinatie met de nog warme Noordzee en Oostzee…. we kijken zo nog even naar de GFS06u of die misschien de serie Hollandse ijsdagen weer meer waarschijnlijk maakt.

rutgers2711

Terwijl ik die run analyseer hier nog voor jullie een kiekje van het sneeuwdek op het noordelijk halfrond momenteel. Zachtjes aan komt Europa er beter op te staan. Zeker als we Turkije daar voor het gemak bij rekenen….

gfspara2711

Zoals Fréderic hieronder al aangeeft is de GFS06 parallel brutaal voor de Alpen. Zie de kaart hierboven. Dat is echt een rechtse directe… duim maar mee… het is winst voor m’n BV… en dat rijmt!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

70 reacties

Gesloten voor reacties.