lenk2711

Lenk in Zwitserland. Hoog in het skigebied op bijna 2000m. Hebben wij dan een reden om ook hier Thanksgiving te vieren net als de Amerikanen vandaag die weer dik winterweer hebben (zie artikel)? Nou ik zeg thx voor deze webcamkiek die langs een laag alto stratus nog een mooie blauwe lucht laat zien aan de noordkant van de Alpen. Die nevels lossen grotendeels op deze dagen zodat je dan al snel hebt …

les-arcs2711

Dit beeld uit Les Arcs. Tja die Franse kant heeft met Floor nog een flink pak sneeuw gehad en ligt er nu opperbest bij….. vanaf midden-Zwitserland naar het oosten is de noordkant van de Alpen sneeuwarm momenteel.

brusson

Een blik aan de zuidkant leert dat ook hier nevel troef is… hier een kiek uit het Valle d’Aosta. Helemaal groen op 1300m. Dat zullen ze ook wel eens anders hebben gehad. Er is nu sneeuw op komst! De krul voor Marokko ligt klaar op de oceaan. Morgen is dat full hit en dan schuift het meteen door naar de zuidkant van de Alpen waar het enkele dagen licht zal sneeuwen boven een sneeuwgrens die kan dalen naar 1000m. Verder naar het oosten – lees: in Oostenrijk – kan dat ook al eens sneeuw tot in de laagste dalen zijn komende dinsdag…. doordat… we weten het inmiddels… kou uit het noordoosten gaat oprukken…

Remko
november 27, 2014 om 11:06
Hier in Midden Zweden troosteloos weer. Rond vriespunt, grauw en grijs. Na een dagje beetje zon en winterweer, nu weer terug bij af. November wordt hier record donker. En, volgens onze weerbronnen wordt het de komende week niet veel anders. Tenzij…..

Even een berichtje uit Zweden tussendoor…. ook niet veel soeps daar dus momenteel…. hoe gaat het nu verder?

ensMarokko2711

Wat is dit? Antwoord: Marokko westelijk deel van de Hoge Atlas. Sneeuwgrens dalend naar 2000m! En vervolgens aanhoudend koel. Een beter begin van een skiseizoen zullen ze in de kleine skigebiedjes zoals Oekaïmden lang niet gehad hebben. Maar voor de lagere delen moeten we weer vrezen voor een noodtoestand…

macedonie

Dit ensemble laat ik zien vanwege de verwachting voor de Balkan. Hier afgezien van Marokko en Portugal de grootste neerslaghoeveelheden. En hier keldert de sneeuwgrens naar de heuvels vanaf 300m. Ik sluit niet uit dat die pieken die we nu zien nog hoger gaan uitpakken en dat we bijzonder beelden gaan krijgen uit achtereenvolgens….

bulgaije

Bulgarije komende maandag…

roemenie

Roemenië komende dinsdag…

balkan

Bosnië en Macedonië komende woensdag… in de Alpen zien we dan wat naijl-effecten ook aan de noordkant. Zoals ik al aangaf kan de sneeuwgrens daarbij ook tot de allerlaagste dalen zakken….

accu2711

Hier zie je de verwachte hoeveelheden tot aan het einde van de rit in het Europese model vanochtend. Zie de slinger die het weer maakt van Marokko langs de Costa Brava, de Pyrenees Occidentales, en dan naar de Balkan. Hoezo wordt het Middellandse Zeegebied een dorre woestijn en Nederland Zuid-Frankrijk aan de Noordzee? Ik merk er niets van… de Noordkant van de Alpen krijgt nooit meer dan 15cm zelfs inclusief een eerste voorzichtige glijbaan op de laatste 24 uur van de berekening. Wat dat betreft is mijn BV safe hoezeer ik jullie al aankomende wek droomplaatjes uit de Alpen zou gunnen. 

nlzacht-temp

Deze vond ik nog wel bijzonder… Sinterklaasdag… wat een vreemde “dooihap” van Groot-Brittannië tot over Kiev!

nl-zacht

Tja het is de berekende ligging van het hoog in combinatie met de nog warme Noordzee en Oostzee…. we kijken zo nog even naar de GFS06u of die misschien de serie Hollandse ijsdagen weer meer waarschijnlijk maakt.

rutgers2711

Terwijl ik die run analyseer hier nog voor jullie een kiekje van het sneeuwdek op het noordelijk halfrond momenteel. Zachtjes aan komt Europa er beter op te staan. Zeker als we Turkije daar voor het gemak bij rekenen….

gfspara2711

Zoals Fréderic hieronder al aangeeft is de GFS06 parallel brutaal voor de Alpen. Zie de kaart hierboven. Dat is echt een rechtse directe… duim maar mee… het is winst voor m’n BV… en dat rijmt!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

70 reacties

Gesloten voor reacties.