11749310_10206306427813811_314583051_n

Je zou het haast vergeten zijn, of het niet meer kunnen voorstellen, na opnieuw een mooie ochtend hier in Brixen, Oostenrijk. Maar 12 uur geleden was het wel anders. Na een hete dag (tot 37 graden) ontstonden vele warmte-onweders verspreid over de Alpen. Zo ook hier.

inslag1

En dit is the same spot maar dan 12 uur geleden. De zendmast op de Hohe Salve (1829m) werd maar liefst 2x geraakt door het onweer. Vooral in het Inntal waren de buien hevig met veel schade.

https://www.youtube.com/watch?v=JgC4Aw79O9o&feature=youtu.be

 

Vandaag en morgen krijgen de gehele Alpen opnieuw na 2 hete dagen te maken met zware onweersbuien. Zoals Hajo gisteren al schreef houdt dit weertype in grote lijnen eigenlijk nog de hele week aan. Maar vandaag en morgen worden toch wel echt de zwaarste en extreemste onweersbuien verwacht. Vooral de Italiaanse, Oostenrijkse en Duitse delen van de Alpen krijgen het er  vanmiddag en vanavond weer goed van langs.

18JULI2015sat

De huidige luchtdruksituatie, met lagedruk ten noordwesten van de Alpen, en hogedruk ten zuidoosten, blijft minimaal nog een week in stand. Hierdoor is een stroming ontstaan vanuit het zuidwesten, waarin hete Afrikaanse lucht gemengd wordt  met vochtige lucht vanaf de Atlantische Oceaan. Een perfecte combinatie voor het ontstaan van vele thermische lagedrukgebiedjes en bijbehorende vore’s die recht op de Alpen afstormen. De vore die vandaag (nu al boven West-Zwitserland) over de Alpen trekt lijkt dadelijk behoorlijk te activeren.

thermiek1

Maar waarom kunnen onweersbuien juist in en rondom de Alpen zo hevig zijn ? Naast de eerder genoemde vore’s die binnen trekken, is elke bergrug met mooi en zonnig weer in de zomer eigenlijk een vore op zich. Op zonnige zomerdagen zie je dan ook vaak de eerste stapelwolken ontstaan boven de de toppen van de bergen. Dit is tevens ook de thermiek waar paragleiders en vele roofvogels gebruik van maken Deze extra energie-boost zorgt dit weekend juist voor een extra gevaarlijke mix.

mcs1

Op dit moment trekken resten van een nachtelijk onweer Zwitserland binnen. In heel Zwitserland is het bewolkt geraakt en vooral in de regio’s van Gstaad, Zurich en Luzern onweert het nu. De buien storten grotendeels in, maar op deze vore ontstaan vanmiddag juist in de nu zo zonnige Noord Italiaanse, Oostenrijkse en Zuid Duitse Alpen de zware onweersbuien.

vanmiddag1

Vrijwel alle weermodellen zitten er vrij slecht op deze morgen. Geen enkel weermodel berekende de nu aanwezige onweersbuien boven Zwitserland. Dit maakt het extra moeilijk om een gedetailleerde verwachting te maken. Maar zo kijkend naar de afgelopen dagen en alle modellen verwacht ik dat tegen 14:00 uur in de gehele Alpen (muv het nu nog grotendeels bewolkte Zwitserland) flinke stapelwolken tot ontwikkeling zullen komen. Tegen 15:00uur zullen de eerste nieuwe en stevige onweersbuien ontstaan. Voorkeursgebieden zijn de Dolomieten, regio van het Gardameer,  de Hohe Tauern en Kaisergebirge, het Karwendel en Oberinntal, Stelvio en Matterhorn gebergte en de regio van St. Moritz. Minder onweersbuien ontstaan  in grote delen van Zwitserland en de Franse Alpen.

vanmiddag2

 

 

 

 

vanmiddag3

De buien die ontstaan gaan gepaard met hoge bliksem activiteit (hoge CAPE), windstoten, wateroverlast en hagel. Opvallend is dat de kans op zware hagel zich alleen beperkt tot de Noordelijke Alpen en dat de Zuidkant veel minder kans maakt op grote hagelstenen. Vooral het beruchte Gardameer hoeft op bijna geen hagel te vrezen tijdens het onweer. Maar vooral Oostenrijk en Zuid Duitsland kunnen de buien gepaard gaan met grote hagelstenen tot 5cm in doorsnee.

vanmiddag4

Morgen copy-paste weer. Opnieuw begint de dag en grote delen van de Alpen zonnig en ontstaan (na alle waarschijnlijkheid enkele uren eerder) weer flinke onweersbuien. Morgen doet Zwitserland ook weer volop mee maar lijkt  het in Italië en opnieuw Frankrijk rustig te blijven.

Maandag en dinsdag verlopen de dagen minder heet en lijkt het betreft onweer weer mee te vallen. Woensdag en vooral donderdag weer enorm heet en opnieuw flinke onweersbuien.  Doe kalm aan en hou de lucht in de gaten vandaag en de komende dagen als je op vakantie bent in de Alpen. Plots opkomend zwaar onweer is geen zeldzaamheid.


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

13 reacties

Gesloten voor reacties.