Wintersporters is het wel of geen glijbaan?

Klik voor grotere weerkaart

Steeds meer oude bekenden duiken op in de reacties. Ben ik erg blij mee. Als iedereen volop gaat liken en sharen (knoppen hierboven) is iedereen hier straks weer bij elkaar. Hen3 vroeg gisteren of we komend weekeinde geen glijbaan hebben. Bovenstaande kaarten illustreren waarom ik het geen glijbaan noem.

Bij een glijbaan ligt het hoog al op zijn plek (Bretagne) als de sneeuwdepressie er eerst langs Groenland en IJsland overheen moet (trapje op). Dat is vrijdag héél anders. De drukverdeling dan is veel meer een West Circulatie die door wintersporters wordt gevreesd vanwege de hoge sneeuwgrens. 24 uur later zien we ineens wel een glijbaan. Het lukt die depressie dan om ineens een portie kou in te mengen waardoor het sneeuwhek echt van de dam is. Ik heb redenen te denken dat zo’n gunstig koud uitpakkende westcirculatie wel een een typisch fenomeen zou kunnen worden in de komende decennia: koudkwakkelen in Nederland en dikke sneeuw in de Alpen en Scandinavië. Spoedig een stukkie over klimaat!

Wat lezen we in het Franse weerbericht vanochtend:

Vrijdag 16 december 2011

VIGILANCE : Blizzard en montagne, fortes précipitations.

Overvloedige neerslag de hele dag met een sneeuwgrens die tijdelijk stijgt naar 1600 tot 1800m om tegen de avond te dalen naar 1000m. In de lagere dalen waait een harde wind, met name in het Noorden. Hevige sneeuwbuien in het gebergte waarbij de sneeuw in wordt aangeperst door een stormachtige wind .

De nacht op zaterdag is de neerslag minder krachtig met sneeuw tot in de laagste dalen (de vorstgrens zakt naar 400m). In de tweede helft van de nacht intensiveert de sneeuwval weer.

Zaterdag 17 en zondag 18 december 2011

Waarschuwing: twee dagen sneeuw tot in het laagland.

Twee dagen sneeuwval. Zaterdag matige sneeuwval en zondag weer wat afzwakkend. Zelfs in het laagland kan lokaal 20 tot 30 cm sneeuw vallen.

Even snel vertaald voor jullie. Print uit en leg onder je kussen.

Hierboven een close up van het zekere gedeelte van het ensemble in de Franse Alpen. Glijvlucht van temperatuur met overvloedige neerslag. Ook vandaag en morgen al trouwens! Volg de webcams (en gooi wat je ziet op de wall)! Voor wat er vrijdag gebeurt moet je de temperatuurcurve in gedachten iets naar links zetten om de werkelijke situatie te hebben waarbij een iets groter deel van de grote neerslag piek samenvalt met de temperatuurduikeling.

Doe het zelf
Wees gerust: het sneeuwt flink langs de hele noordkant. Ga dan ook zelf naar “het prikbord” en prik zelf je punten rond de Alpen om te zien wat je daar kunt verwachten (temp op rond 1500m). Vanaf 20 december is er grote onzekerheid binnen het GFS model, maar de hoofdruns van GFS en ECMWF hebben weer wel wat overeenstemming. Twijfelpunt is een nieuw dumpje op 21 december. Vervolgens zijn er goede  zonkansen voor Kerst in de Alpen maar evengoed blijft het in enkele golven sneeuwen tot aan de jaarwisseling.

Ik zal vanavond een update en misschien wel een boude voorspelling geven op basis van de 12uur runs.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

40 reacties

Gesloten voor reacties.