Wintersporters is het wel of geen glijbaan?

Klik voor grotere weerkaart

Steeds meer oude bekenden duiken op in de reacties. Ben ik erg blij mee. Als iedereen volop gaat liken en sharen (knoppen hierboven) is iedereen hier straks weer bij elkaar. Hen3 vroeg gisteren of we komend weekeinde geen glijbaan hebben. Bovenstaande kaarten illustreren waarom ik het geen glijbaan noem.

Bij een glijbaan ligt het hoog al op zijn plek (Bretagne) als de sneeuwdepressie er eerst langs Groenland en IJsland overheen moet (trapje op). Dat is vrijdag héél anders. De drukverdeling dan is veel meer een West Circulatie die door wintersporters wordt gevreesd vanwege de hoge sneeuwgrens. 24 uur later zien we ineens wel een glijbaan. Het lukt die depressie dan om ineens een portie kou in te mengen waardoor het sneeuwhek echt van de dam is. Ik heb redenen te denken dat zo’n gunstig koud uitpakkende westcirculatie wel een een typisch fenomeen zou kunnen worden in de komende decennia: koudkwakkelen in Nederland en dikke sneeuw in de Alpen en Scandinavië. Spoedig een stukkie over klimaat!

Wat lezen we in het Franse weerbericht vanochtend:

Vrijdag 16 december 2011

VIGILANCE : Blizzard en montagne, fortes précipitations.

Overvloedige neerslag de hele dag met een sneeuwgrens die tijdelijk stijgt naar 1600 tot 1800m om tegen de avond te dalen naar 1000m. In de lagere dalen waait een harde wind, met name in het Noorden. Hevige sneeuwbuien in het gebergte waarbij de sneeuw in wordt aangeperst door een stormachtige wind .

De nacht op zaterdag is de neerslag minder krachtig met sneeuw tot in de laagste dalen (de vorstgrens zakt naar 400m). In de tweede helft van de nacht intensiveert de sneeuwval weer.

Zaterdag 17 en zondag 18 december 2011

Waarschuwing: twee dagen sneeuw tot in het laagland.

Twee dagen sneeuwval. Zaterdag matige sneeuwval en zondag weer wat afzwakkend. Zelfs in het laagland kan lokaal 20 tot 30 cm sneeuw vallen.

Even snel vertaald voor jullie. Print uit en leg onder je kussen.

Hierboven een close up van het zekere gedeelte van het ensemble in de Franse Alpen. Glijvlucht van temperatuur met overvloedige neerslag. Ook vandaag en morgen al trouwens! Volg de webcams (en gooi wat je ziet op de wall)! Voor wat er vrijdag gebeurt moet je de temperatuurcurve in gedachten iets naar links zetten om de werkelijke situatie te hebben waarbij een iets groter deel van de grote neerslag piek samenvalt met de temperatuurduikeling.

Doe het zelf
Wees gerust: het sneeuwt flink langs de hele noordkant. Ga dan ook zelf naar “het prikbord” en prik zelf je punten rond de Alpen om te zien wat je daar kunt verwachten (temp op rond 1500m). Vanaf 20 december is er grote onzekerheid binnen het GFS model, maar de hoofdruns van GFS en ECMWF hebben weer wel wat overeenstemming. Twijfelpunt is een nieuw dumpje op 21 december. Vervolgens zijn er goede  zonkansen voor Kerst in de Alpen maar evengoed blijft het in enkele golven sneeuwen tot aan de jaarwisseling.

Ik zal vanavond een update en misschien wel een boude voorspelling geven op basis van de 12uur runs.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

40 reacties

Gesloten voor reacties.