Gisteren landde ik mijn paraglider een half uurtje voor dit onweer losbarstte. Schitterende bliksemflitsen leken recht in het meer te slaan. Noe de hele Alpen kunnen meer van dit soort vuurwerk verwachten. Niet vandaag. Maar vanaf morgen kan het elke dag raak zijn. De onweersparameters schieten skyhigh en de temperaturen aan de grond liegen er niet om: ook in de Alpen zitten we een paar dagen boven de dertig.

Gisteren was ik dus in Zell am See Kaprun en zond ik deze live video uit. Even Nederland weer opfrissen wat regen ook alweer is. Anders gaan jullie komende donderdag allemaal 112 bellen.

Want kijk eens aan! Die mag er zijn voor Zuidoost-Nederland en dat zal dan ook wel voor België gelden.

De piek in Noordoost-Nederland is bijna net zo hoog trouwens. Zie je ook op bovenstaande kaart van het front dat donderdagmiddag binnen loopt. Gaat iedereen dansen op straat?

Het is dan wel ook einde van de hitte hoor. Het zuiden van het land kan nog een nieuwe aanval gaan doen op Warnsveld komende dinsdag.

Maar na dat moment kelderen we bijna 15 graden naar een veel koeler weertype. Maakt dat een einde aan de recordpoging om 1976 voorbij te gaan en te blijven qua droogte?

Ach… het is een streep door de rekening. We komen weer even rechts van de 1976 lijn…. maar ik sluit nog niet uit dat we de stijgende lijn daarna weer oppikken. Het zal moeilijk zijn steiler te stijgen dan in 1976 in deze fase…. dus moet september de maand worden voor de grand slam om zomer 2018 in de annalen te krijgen.

Hier nog even een kaart hoe de hitte woensdag en donderdag nog in Oost-Europa en tegen de Alpen blijft hangen.

Aan de noordkant van de Alpen zijn de neerslaghoeveelheden vergelijkbaar met de Lage Landen zij het dus eerder uit onweer op uitgebreide schaal. Aan de zuidkant zit het echt heftige noodweer maar ook daar kijken we van 60mm in 10 dagen niet op.

Echt veel regen valt er in Noorwegen en aan de Oostkust van de Zwarte Zee. Spanje is het land voor wie de Hollandse regen wil ontvluchten.

Maar je kunt ook gewoon thuisblijven. Want ik zie vanaf medio augustus opnieuw droogte optreden.

En het is weer zo’n pieletje van het Azorenhoog in de berekeningen dat de Lage Landen droog zou kunnen gaan houden. Koeler weer met wat advectie van zee en wat sluierbewolking maar toch droog. Of gaat de noordwesterstroming het blijvend winnen? Spannend! Fijn weekeinde.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.