saasfee2511

Willem deelt deze foto van Saas-Fee vandaag met ons. Tja als het dorp op 1800m ligt net als Obertauern en Livigno is het altijd wel winters vanaf eind november. En die pistes liggen er heerlijk bij! Willem: kom er maar in in de reacties en maak ons jaloers.

pluim2511avond

Erwin riep het al in de reacties: een duidelijke clustering van lijnen aan de koude kant in het ensemble voor Nederland. Geen ijsdagen nog maar nachtvorst wordt normaal vanaf begin december. Moeten we daarom al juichen?

eindhovendec2013

Ik heb een artikel gevonden over winter 2013-2014 in Eindhoven. Op weergegevens.nl vind ik gemakkelijk een bijbehorende grafiek. Ook vorig jaar dus begin december met wat nachtvorstjes. In Eindhoven 7 stuks tot 14 december. En toch hebben we met de huidige kaarten terecht wat meer hoop op een verder redelijk winters verloop. Nu is het wel zo dat willen we die dump aan de noordkant dat de vorst in de Lage Landen dan in elk geval nog eens onderbroken moet worden met een fase met noordwester. En ach: ik ging toch al uit van een tamelijk zachte winter in de Lage Landen…. wat mij betreft doen we 2011-2012 over…. zowel qua sneeuw als qua Hollandse korte felle vorstperiode in januari of februari.

usa2

Joost Amsterdam stelt terecht de vraag hoe het nu in Amerika verder gaat in de berekeningen. Zeer terechte vraag. Ik meteen kijken natuurlijk en ik zie dat het winterweer in de VS tenminste sterk afneemt de komende periode. Zie de straalstroom die zelfs delen van Canada weer laat ontdooien.

usa1

 

Hier de bijbehorende temperaturen. Alaska is wel auwa! Zie ik daar -38ºC in Anchorage? Dat is op de hoogte van Bergen in Noorwegen. Maar goed: met die straalstroom over Noord-Amerika zijn er in Europa zeker weer leuke verrassingen mogelijk. Maar ik herhaal ook nog eens dat 1979 zowel in Amerika als in Europa extreem koud was. Dat zie ik in de aankomende jaren ook wel weer gebeuren. Maar deze winter nog niet….

Categorieën: Avondupdate

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

35 reacties

Gesloten voor reacties.