Cescia groet ons vanmorgen vanaf de Hochjoch in het Montafon. Bewolkt maar droog nog.

Het ziet er weer jaloersmakend uit hoor!

Groetjes terug en veel plezier!

Op het radarbeeld toch aan de noordkant actueel aardig wat gaten in de bewolking terwijl het in de (west) Franse en Zwitserse Alpen alweer aanzienlijk sneeuwt. De sneeuwgrens zal met uitzondering van het uiterste noordwesten (daar lager) meest tussen de 1000 en 1200 meter liggen.

Het kan zijn dat de radar de middelbare en hoge bewolking niet goed oppakt want het zit niet helemaal in de modelberekeningen. Iemand ter plaatse bruin aan het worden?

Onder invloed van een complex en grootschalig lagedruksysteem in de loop van vandaag sneeuw op meer plaatsen in de Alpen; vanuit het westen én het zuidoosten. In eerste instantie licht en buiig van karakter.

Vanaf vanavond meer dan een leuke opfrisser voor de zuid(oost)kant van Oostenrijk! Kärnten en Steiermark kunnen tot morgenmiddag 15 tot 20 centimeter op uitgebreide schaal tegemoet zien; lokaal zal het oplopen tot ruim 30 centimeter!

Onder invloed van het Scandinavische hogedrukgebied en bijpassende noordoostelijke stroming zal de sneeuwgrens ondertussen geleidelijk aan dalen tot de laagste niveau’s. Ook Wenen gaat weer wit zien en in het zuid(west)en van Duitsland gaat 5 tot 10 centimeter vallen al zal in eerste instantie daar misschien niet alles direct blijven liggen.

Morgen en maandag een vergelijkbaar beeld maar daarna worden de bordjes verhangen. Het hoog trekt naar het zuidwesten weg en de stroming wordt daardoor geleidelijk aan meer noordelijk. Het Europese model berekent daarbij in de nacht naar woensdag een opfrissertje voor het noordwesten van Oostenrijk maar veel zal het niet kunnen zijn; de hogedrukinvloed wordt waarschijnlijk te sterk.

Kijk eens aan. Het lijkt zelfs zonnig te gaan worden voor een groot deel van de Alpen vanaf medio komende week.

Met aanhoudend bijzonder lage temperaturen op 1500 meter hoogte zullen de condities uitgezonderd de zuid-hellingen extreem goed blijven!

Overigens zal de Balkan het -opnieuw- zeer zwaar te verduren krijgen. Na vandaag vooral veel regen op woensdag enorm veel sneeuw; lokaal zal meer dan halve meter vallen.

Pas richting het volgend weekend lijkt enige opwarming plaats te vinden wanneer we het Azoren-hogedrukgebied weer zien verschijnen.  Maar ook dan zoals het er nu uitziet op 1500 meter hoogte nog altijd temperaturen rond het vriespunt. Vooral voor wat betreft de neerslag neemt de onzekerheid toe.

Het ensemble voor Vorarlberg laat zien dat de hoofdberekening van het Amerikaanse model dan wel wat onderin zit. Dat duidt er op dat de stroming ook west tot noordwestelijk zou kunnen worden. Misschien maar tijdelijk! Vanaf 28 maart gaan de meeste leden voor opnieuw een scherpe afkoeling, iets wat we actueel vrij consistent zien terugkomen in de berekeningen. Dat ziet er nog altijd bijzonder fraai uit zo richting de Pasen!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

9 reacties

Gesloten voor reacties.