damuels0703

Dit is de topper vanochtend: Damüls in Vorarlberg. Aiaiaiai wat is het allemaal mooi vandaag. Wie is deze week pas in de Alpen? Wie heeft zijn hele gezin een week ziek gemeld en is in de Alpen gebleven?

montafon0703

Even verderop in Montafon!

hoherkasten0703

Hoher Kasten (1791m) vanochtend – uitzicht op Rijndal niet ver van Bodenmeer

hoherkasten0703b

Hoher Kasten (1791m) even later: door oude bovenluchten en zon meteen thermiek

Val d’Anniviers in Wallis schitterend! Toelichting volgt!

christina0703

Val Gardena is eindelijk pas echt mooi wit geworden

sneeuwveerwachting0703

Wat er de komende 120 uur nog valt – let op Apennijnen

Duidelijk te zien dat er de komende 5 dagen niet zo heel veel sneeuw meer valt. Het blijft nog mooi koud en dan zie je het mooi uit sneeuwen. De plaatjes blijven top. In de Franse Alpen zie we wat meer sneeuw en hoe dat uitpakt hangt sterk af van hoe de depressiebaan wordt woensdag. Het kan een schampschot worden waarbij de meeste neerslag via het Rhônedal naar het zuiden verdwijnt . Alleen in de Apennijnen is meer aan de hand.

apnennijnen0703

Zie het kleine cirkeltje tussen Rome en Alpen

Hier zie je op microschaal hoe een piepklein depressietje de Apenijnnen tussen Rome en de Alpen vol raakt.

geensneeuw

Spannend vervolg: GFS houdt Alpen zonnig

Vervolgens ontstaat een grote Europese depressie. Fréderic had al erkend dat zijn oorspronkelijke inschatting dat er geen warme in zou komen niet uit lijkt te komen. Hartje winter zou het een mooie winterse situatie opleveren. Nu lijken de Lage Landen een tikje voorjaarsachtig te worden. Let op dat de Alpen droog blijven in het Amerikaanse model.

welsneeuw

Europees model doet flinke dump

In het Europese model zit een flinke dump verstopt. Hogedrukgebied op dezelfde plek maar een stuk kleiner. De depressie over Rusland veel groter.

stuwing

Noordstuwing

En dat brengt zelfs een halve meter naar oostelijke gebieden als Die Tauplitz.

cliffec

Europees model cliffhanger

Twee dagen later is er nog steeds stuwing. En ook Duitsland weer aardig winters.

cliffgfs

Amerikaans model op +240

Het Amerikaanse model is aanhoudend droger.

accu0703

Twee modellen verschillende neerslagaccumulatie op +240

Dat levert over de komende 10 etmalen deze verschillen in neerslag op. Welk van de twee scenario’s uitkomt is echt niet te zeggen.

cliffgfs-temps

Cliffhanger Amerikaans model – warm!

Het Amerikaanse model kijkt verder en komt uit op terrasjesweer! Twee daagjes Parijs doen?

fransealpen0703

Franse Alpen

Nou wacht nog maar even met boeken. Vanaf 12 maart is er niets meer te zeggen. Een brede waaier aan oplossingen komt in de Franse Alpen uit op +8ºC tot -8ºC op 1500m. Dat is een wereld van verschil! Blijf het volgen. Morgen vlieg ik met Bob de Jong die kant op. Bob is een durfal zoals je weet. We gaan hem eens testen als freerider. 😉

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

36 reacties

Gesloten voor reacties.