Onderaan dit bericht aandacht voor de sterk gestegen kans op zeer warme dagen in de Lage Landen na het weekeinde! Maar nu eerst sneeuw! Sneeuw in de Alpen. Het begin van een serie idioot winterse dagen met vooral in het oosten van Oostenrijk ook windstoten met orkaankracht (>120km/u). We willen in oostelijke skigebieden zoals Die Tauplitz en Schladming gewoon nog eens een meter poeder zien vallen. Hierboven om te beginnen een kiek met dikke vlokken vanochtend vanuit de Leglerhütte op 2273m in Noord-Oost Zwitserland. Huiskamervraag: Welke sneeuwhoogte geeft de meetstok aan?

gargellen1405

Gargellen in het Montafon op 1400m net aan de sneeuwgrens. Later in de week kan 800m gehaald worden en valt overal boven 1000 tot 1300m veel sneeuw! Zeer veel sneeuw oostelijk van Salzburg. 

kristberg1405

Mijn eigen lieve Gasthof Kristberg eveneens in het Montafon.

krimml1405

En hier de Krimmler waterval – de grootste van Oostenrijk – onderaan de Zillertal Arena woest aangezwollen door alle neerslag. 

tauern1405

Even hogerop in het dal van de Krimmler Ache in het Nationaal Park Hohe Tauern een kiek vanaf het Krimmler Tauernhaus.

lech1405

Lech am Arlberg. Het dorp ligt op 1300m net onder de sneeuwgrens vanochtend. Ga je er iets boven zit je in dikke sneeuw. 

morgins1405

Ook Morgins (1333m) in de Portes du Soleil ligt net onder de sneeuwgrens. Hier het sluitstuk van de Fouilleuse.

obertauern1405

Obertauern ligt natuurlijk hoog genoeg en is dito wit.

orelle1405

Orelle in de Maurienne maar behorend tot de Trois Vallées is yummie maar de liften staan natuurlijk stil.

krul2005

Patrick was gisteren al even vertwijfeld over de tegenstrijdige berichten over warm versus koud voor de Lage Landen. Toch hebben we hier al erg vaak uitgelegd dat de weermodellen (itt tot de huidige generatie klimaatmodellen) ongelofelijke wondertjes van vernuft zijn. Juist de laatste dagen zijn alle tendenzen in de berekening een dag of 10 vooruit heel consisten aanwezig. Ik vergelijk het wel eens met de olietankers met een dronken kapitein. De tankers zijn in beeld en hun richting en toenemende of afnemende rotatie ook. Alleen heb je dus van run tot run verschillen van een kilometer of duizend in de ligging van fronten en dat maakt dan net het verschil tussen de tendens van het bericht van Jeroen van gisteravond en mijn bericht van vanochtend. Als je dan ook nog eens bedenkt dat voor een koufront uit de zuidenwind altijd eerst flink aantrekt (zie kaart hierboven) dan snap je hem wel toch? 

 26graden

 

En dan zien we weer precies zo’n verschil van 1000km en dan zit de kern van de warmte niet in Berlijn maar bij ons! En dat ook nog eens droog. Het onweer en de afkoeling komen in deze berekening pas donderdag! Neem dus alvast 3 dagen vrij zou ik zeggen!

enspluim1405

 

Als het Amerikaanse model het er niet mee eens was zouden we meer slagen om de arm houden.

warmec2005

 

Had Jeroen gisteren twee uur later nog eens gekeken dan had hij al gezien dat de warme tendens aan de winnende hand was. Maar in de pluim van gisteravond zat de afkoeling nog op woensdag. Dat is nu dus al donderdag geworden. Zodra de nieuwe pluim uit is kan iemand hem misschien in de reacties plakken. En ja die afkoeling die komt dus wel waarschijnlijk beginnend met flink onweer. Maar zo heel erg koud word de laatste week van mei nu ook weer niet. Nee van datum zit dus deze week in de Alpen! Blijf dat hier dagelijks volgen! 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

16 reacties

Gesloten voor reacties.