Vanochtend sneeuwt het in de Alpen boven 1500m uit hetzelfde front dat gistermiddag en -avond veel regen bracht in de Lage Landen. beter dan teflon als we toch langzaam willen opschuiven naar een basissneeuwdek in de skigebieden. Hierboven een schitterend plaatje uit Zwitserland van de Gelmersee.

Ja vaak gaan ze echt door tot het gaatje met bouwwerkzaamheden. Hoe lang nog tot deze graafmachines bij de Rudolfshütte door helicopters weer naar het dal worden getild?

In Leogang echt herfst op zijn Oostenrijks! Piet Paulusma komt vaak met dit weertype voor de Nederlandse winter. Een “vuile winter” noemt hij dat. Ja dan zit je wel aardig safe met je prognose in ons zeeklimaat.

Nou, vrijdag dus toch een mooie push met sneeuw naar de noordkant. En zie hoe het ook in Zuid-Duitsland gaat sneeuwen. Alles wit dus.

En dan dus dat begin van de Russische winter. Met sommige modelruns die ook al overgaan naar vorst in de Lage Landen.

Het Amerikaanse model heeft tegenwoordig 30 ensembleleden. Vanaf 28 november is er toch wel een heel mooi clustertje lijnen dat Nederland al de winter in trekt. Stuk of 10 als ik het goed zie. Sneeuwkansjes ook daarbij. Zou leuk zijn. Geen 2010 scenario want het weer komt uit het oosten in deze berekeningen. Maar toch! Fijne werkweek allemaal.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

23 reacties

Gesloten voor reacties.